Universets mest uheldige skjortevalg

Universets mest uheldige skjortevalg

Leder du også efter noget at iføre dig, der potentielt kan vende selv den mest festlige og succesfulde situation til en shitstorm? En beklædningsgenstand, der kan stjæle al fokus fra dit budskab? Et stykke tøj, der råber så højt, at det vil overdøve alt andet, selv om du står og præsenterer menneskeheden for en videnskabelig landvinding?

Vi har kilden: En webshop, der sælger hawaiiskjorter med farvestrålende, sexede dekorationer. Dem kan man komme langt med, hvis man har planer om at vække opsigt og gøre mange mennesker vrede på en gang.

LÆS OGSÅ: Sæt dig op til hverdagen med jakke, skjorte og slips

Det fik professor Matt Taylor, der er tilknyttet det europæiske rumagentur, ESA’s, landing af rumrobotten Philae på en komet, eftertrykkeligt demonstreret i sidste uge.


 
Pinupskjorte fra webshoppen alohaland.com
 

Onsdag, inden missionen var helt fuldført talte han blandt andet med en tv-journalist fra Nature Newteam, som han forklarede nogle af de tekniske detaljer, der skulle falde på plads, inden robotten Philae ville være ordentligt landet på kometen:

”Jeg fik ikke meget søvn i nat, fordi vi undersøgte de forskellige muligheder og fejltrin ved situationen. I dag bliver en meget lang dag – men også en meget spændende dag.” Han er på i dette klip efter cirka 1 minut og 40 sekunder.


En faldgrube, som Matt Taylor øjensynlig ikke havde overvejet, var hans egen fremtræden. For mens, der var skulderklap til videnskabsmanden for hans tatovering på låret, der viser Philae, der lander på kometen, blev den spraglede hawaiiskjorte mødt af hård kritik. Mange mente, at den var udtryk for sexisme.

"ESA kan finde ud af at lande en robot på en komet. En komet! Det er imponerende. Men de kan stadig ikke se kvindehadet lige foran deres egen næse. Det er latterligt,” skrev klummeskribent hos Guardian Alice Bell.

Nogle pegede på, at skjorten med de afklædte kvinder ydermere er et eksempel på et udbredt problem i naturvidenskabelige miljøer.

På sitet The Verge skrev Arielle Duhaime-Ross og Chris Plante:

”Det er den her form for dagligdags kvindehad, der kan få kvinder til at holde sig væk fra bestemte videnskabelige områder. De ser sådan en fyr på tv, og så føler de sig ikke velkomne. De ser en plakat af olieindsmurte kvinder på en kollegas kontor og føler sig ikke respekteret. De hører kommentarer om ”kællinger”, når de går ud på bar med deres medstuderende, og så beslutter de sig for at skifte hovedfag.”

LÆS OGSÅ: Kvinder er tiltrukket af mænd på deres egen alder - mænd er tiltrukket af 20-årige kvinder

For at slippe helskindet ud af meteorregnen af kritiske indlæg om hans skjorte, stod Matt Taylor fredag frem med en offentlig, følelsesladet undskyldning for tøjvalget:

”Jeg begik en stor fejl, og jeg har fornærmet en masse mennesker, og jeg er meget ked af det.”

 


Ikke alle mener dog, at videnskabsmanden havde årsag til at undskylde for noget. For eksempel denne Twitter-profil undrede sig.

 


Det er i hvert fald sikkert, at det vil kræve mere end bare stilmæssigt mod at iføre sig en hawaiiskjorte med pinupmotiv i fremtiden. Det kan måske være både godt og dårligt for salget, og det ser ud til, at den model, der ligger tættest på Matt Taylors udskældte design, er blevet udsolgt.

Om de to ting har noget med hinanden at gøre, vides ikke. For øvrigt kan både kvinder og mænd finde skjorter politisk ukorrekte skjorter på webshoppen alohaland.com.

LÆS OGSÅ: Modeserie: 10 kortærmede skjorter