Lars Trier Mogensen: "Selfies har vundet frem som den mest dominerende kommunikationsform i moderne, dansk politik" scroll-down

Lars Trier Mogensen: "Selfies har vundet frem som den mest dominerende kommunikationsform i moderne, dansk politik"

Toppolitikerne elsker deres selfie-portrætter på sociale medier, hvor de hyldes af Hr. og fru Ligusterhæk. For at fremstå mere umiddelbare og anti-elitære dyrker politikerne i stigende grad den trygge folkelighed.

Af Lars Trier Mogensen
Foto: PR & Getty Images
Politik Euroman

Smilet er den korteste vej til vælgerne. De mest populære toppolitikere stirrer stadig oftere ind i kameraet på mobiltelefonen og spørger selvforelsket: ”Lille spejl i hånden der, hvem er den mest folkelige i landet her?” Og svaret kommer prompte: ”Ingen i verden er dejlig som du.”

Selfies har vundet frem som den mest dominerende kommunikationsform i moderne, dansk politik. Rent teknisk favoriseres foto-opslag af algoritmerne på de sociale medier, og hvad kunne dog være mere indbydende end et snapshot fra politikernes trummerum i dagligdagen?

Ikke meget at dømme ud fra engagementet. De flade og uskarpe selvportrætter rummer nemlig den perfekte blanding af autenticitet og interaktion. Eller i hvert fald en forførende illusion om ægte folkelighed og direkte kontakt mellem politikere og borgere.

Som kontrast til de etablerede mediers kritiske filter byder de billedbårne sociale medier sig til som et attraktivt og ufarligt alternativ, hvor politikerne selv er i fuld kontrol over budskaberne, og de umiddelbare reaktioner er i altovervejende grad positive. Politikerne bliver celebrities i deres egen boble af fans og loyale aficionados.

Særligt statsminister Mette Frederiksen har effektivt formået at opbygge noget nær en personkult på Instagram og Facebook. Hun får øjeblikkeligt tusinder af likes, når hun lægger et hjemligt foto op af sig selv med en kortfattet og ikke mindst hyggelig billedtekst. Her handler det om makrel-madder, sønnen Magne og farmors bageopskrifter.

Som et særsyn for en toppolitiker kan Mette Frederiksen ligefrem lufte familiens vasketøj i fuld offentlighed, uden at det på nogen måder skaber politiske problemer. Tværtimod har de private billeder været en afgørende faktor bag iscenesættelsen af statsministeren som en ny form for landsmoderskikkelse under den langtrukne coronakrise.

Andre politikere bruger mere skarpe udtryk: Højrefløjens dronninger, Inger Støjberg og Pernille Vermund, krydrer som regel deres selfie-opslag med krasse pointer, og har som få andre i Danmark evnet at udnytte sociale medier som en platform for bramfri debat.

Billedet af Inger Støjberg med en kæmpe lagkage i anledning af udlændingestramning nr. 50 hører til blandt de mest diskuterede opslag på Facebook: En børnefødselsdag for vrede voksne. Men selv de mest polemiske opslag er ofte iklædt en uhøjtidelig fremtoning. Det skal helst være lidt hyggeligt her i Danmark.

Vil du læse resten af artiklen?
Allerede medlem? Log ind her
Bliv medlem og få fuld adgang til
hele EUROMAN.dk fra 23 kr./md
Prøv 14 dage gratis uden binding
Vælg abonnement her Euroman Premium
Opret dig gratis her