Der er få ting, Barack Obama og hans efterfølger i Det Hvide Hus har til fælles. Men en af dem er, at de begge er gode til at skabe opmærksomhed omkring deres ytringer.

I går lavede den tidligere præsident endnu et kommunikativt pletskud, da han på Twitter skrev en besked, som et splittet USA længtes efter at høre. Tweetet er lynhurtigt blevet liket mere end 2 millioner gange og retweetet mere end 927.000 gange.

I tweetet bruger Obama et citat af den afdøde sydafrikanske præsident og borgerrettighedsforkæmper Nelson Mandela. Men det er nok i lige så høje grad billedet, der skaber længsel efter fredelig sameksistens mellem amerikanere af alle farver.

Obama-tweetet kom oven på lørdagens tragiske begivenheder i Charlottesville, Virginia, hvor en demonstration med deltagere blandt andet Ku Klux Klan og nynazister endte med en dræbt og 34 sårede, da en bil påkørte en gruppe moddemonstranter.

Desuden blev 15 personer ifølge Ritzau såret ved andre uroligheder rundt om i byen, hvor de højreorienterede grupper var forsamlet for at protestere mod fjernelsen af en statue af Robert E. Lee, en markant general på sydstatssiden i den amerikanske borgerkrig.

Efterfølgende har mange kritiseret Donald Trump for ikke at have taget direkte afstand til de højreorienterede grupper, der formodes at være ansvarlige for påkørslen.

Præsidenten har i stedet været mere vag i sin formulering og fordømt vold og had fra ”mange sider.”

Det, mener nogle, taler sit tydelige sprog om, at Trump holder hånden under den yderste amerikanske højrefløj - fordi den udgør en vigtig del af hans vælgerskare.

Den republikanske senator Lindsey Graham sagde blandt andet på FOX News, at præsidenten havde ladet en god anledning til at tage afstand fra nynazister og klanmedlemmer gå fra sig:

"Det virker som om, de her grupper tror, de har en ven i Donald Trump i Det Hvide Hus. Jeg ved ikke, hvorfor de tror det. De ser i hvert fald ikke mig som deres ven i senatet, og jeg vil på det kraftigste opfordre præsidenten til at fortælle disse grupper, at han ikke er deres ven."

LÆS OGSÅ: Kylling med orange hår håner Trump

LÆS OGSÅ: Vi savner Obamas taler: Her er en af hans bedste

LÆS OGSÅ: Stort Pernille Vermund-portræt: "Martin Henriksen sveder lidt når vi går til ham for tiden"