Cykeltur i Norges fjelde: Oplev unik natur og kom helt ned i gear
Mattias Frederiksson landevejscykling i Fjord Norge

Cykeltur i Norges fjelde: Oplev unik natur og kom helt ned i gear

Norge byder på cykelruter udover det sædvanlige: Hårnålesving, vilde nedkørsler og naturoplevelser uden for kategori. Her kan du og vennerne få testet jer selv - og alle gear på jeres cykel.

Enhver cykelglad dansker kender Alpe d'huez og Mont Ventoux, om ikke andet så fra fjernsyn, hvor rytternes opstigning følges af smukke naturbeskrivelser og vilde anekdoter. Men det kan faktisk betale sig at kigge nordpå, hvis man er på jagt efter unikke oplevelser i sadlen.

I Norge kan du opleve larmende vandfald, krystalblå fjorde og fjelde, der strækker sig lodret op af vandet. Det er naturoplevelser, der tager pusten fra dig - hvis ikke opstigningen har gjort det allerede. Og det gør den måske.

I hvert fald kræver det gode ben - og en lidt mindre klinge end du er vant til fra de danske landeveje - at klare eksempelvis Trollstigen. Ruten er godt nok “Kun” 119 kilometer lang. Men læg dertil 2176 klatremeter, 11 hårnålesving og to stigninger på 800 meter, og så ville selv Pantani i sine velmagtsdage begynde at få sved på panden. Heldigvis er der muligheder for stop på vejen, og udsigten er flere gange så betagende, at du kan bruge den som undskyldning, hvis du lige skal have lidt luft.

Et vildt område

Trollstigen ligger nær Molde i det vestlige Norge, et område de selv kalder Fjord Norge, og som strækker sig fra området omkring Stavanger i syd til området omkring Kristiansund i nord. 

Her finder du flere cykelruter, og det er ikke tilfældigt, at VM i cykling finder sted her mellem 16. og 24. september. 

En af de mest spektakulære ruter i Fjord Norge er Atlanterhavsvejen, som ligger nord for Molde og tager dig fra ø til ø over fjorden. På vejen får du lov at krydse nogle vilde broer, opleve havet under dig og blive klogere på præcis, hvad du og cyklen kan klare sammen.

Det er let at regne ud, hvor Fjord Norge har sit navn fra. Til gengæld kan det være svært helt at forstå, hvor fascinerende landskabet kan være. Det må man opleve selv. Men se evt. videoen bunden af artiklen for at få et billede af mulighederne.

Mere end cykling
Skulle du få ømme baller eller bare få lyst til at opleve noget andet, byder Fjord Norge blandt andet på vandreture på gletsjere, strande og golfbaner. Er du afsted med vennerne, kan du også hænge ud i byerne, diskutere Thor Hushovd versus Bjarne Riis med de lokale på et værtshus, eller tage en tur i verdens stejleste svævebane 1.000 meter over Nordfjord. Hvis I tør.

Der er også et hav af muligheder for at komme ud at fiske. Norge er jo kendt for både laks og ørred, og I kan selv vælge, om I vil stå på land eller tage med en båd ud at se, hvad I kan fange. Senere kan I gå en tur i en af de små landsbyer, nyde roen, eller besøge en af de gamle kroer på vejen, bare sidde med en øl og kigge på landskabet, diskutere hvad I mangler af gear til cyklen og måske komme lige så langt ned i gear, som cyklen var på vej op ad Trollstigen.

For mere inspiration til landevejscykling i Fjord Norge – klik her.

Se film her: