Hvad er din bedste investering?

”Det er min amerikanerbil, Kitt, fra tv-serien ’Knight Rider’. Den giver mig virkelig værdi, ikke i kroner og ører, men i indhold. Mange års hårdt arbejde har gjort det muligt for mig at købe den bil, også selv om den er en dyr fornøjelse. Bilen er min hobby, og den er et afbræk fra en hektisk og spændende arbejdsdag. Jeg tror, at det frirum er forudsætningen for, at jeg har overskud til at træffe nogle sunde valg i mit arbejdsliv.”

Hvad har bilen kostet dig?

”Omkring 350.000 kroner inklusive de modifikationer, jeg har fået lavet. Jeg har sat et specielt instrumentbræt med et par skærme i, det kostede 55.000 kroner, og så har jeg lige fået et par nye døre til 25.000 kroner. Bilen har også talemodul og stemmegenkendelse, så jeg kan spørge den, hvordan min arbejdskalender ser ud, eller om den har været dyr, og så svarer den på det. Jeg kan også spørge, hvad den synes om min kæreste. Så siger den, at hendes smag i biler er god, men at hendes smag i mænd er mere tvivlsom. Svarene stammer alle sammen fra ’Knight Rider’.”

Hvad bruger du ellers dine penge på?

”På mine børn og på det, jeg er passioneret omkring. Jeg har brugt en del penge på fodboldrejser, og jeg har flere gange været i England for at se Manchester United. Jeg går all in i forhold til at leve de passioner fuldt ud, uanset om det drejer sig om at genskabe drømmebilen fra jeg var knægt, eller om at løbe efter Alex Ferguson i lufthavnen for at få hans autograf.”

20171211-110540-4_68Mb.jpg

Hvorfor har du valgt en ejerbolig?

”Der er mange, der i øjeblikket springer på tendensen med at leje. Men jeg vil gerne eje, for så opsparer jeg friværdi i stedet for at betale til en udlejer hver eneste måned. Når jeg afvikler på lånet, betragter jeg det som en opsparing. Vi skrev under på hushandlen i 2006, lige inden det begyndte at gøre rigtig ondt på boligmarkedet. Jeg kan nu konstatere, at boligkøbet endnu ikke har været en bedre investering i kroner og ører, end hvis vi havde lejet. Men det er her, jeg gerne vil bo.”

Du har fastforrentede boliglån med afdrag, hvorfor?

”I 2015 skulle min ekskone og jeg lave en bodeling. Jeg ville gerne blive boende i huset, så jeg skulle ud og låne flere penge. Der valgte jeg efterfølgende et 10-årigt lån med en fast rente på en halv procent. Jeg kunne måske spare lidt på at tage et flekslån, men jeg vil gerne betale en merpris for at vide, hvad jeg har. Jeg afvikler det, jeg kan, på lånet. Det gør, at kommer der regnfulde tider, så vil der også være plads til det.”

Hvor vil du gerne spare?

”På mine forsikringer. Jeg har skiftet forsikringsselskab to gange i løbet af de seneste tre år. Der har jeg eksempelvis på forsikringen på min amerikanerbil sparet mellem 6.000 og 7.000 kroner om året.”

Hvad investerer du ellers i?

”Langt størstedelen af min investerbare formue ligger i mine pensioner. De er investeret langsigtet i aktier. Der er længe til, at jeg skal på pension, så derfor ligger investeringerne langt ude på risikokurven, hvor der på længere sigt er et højt afkast at komme efter. Jeg har en klippefast forventning om, at aktier giver et højere afkast end eksempelvis obligationer. Men når jeg nærmer mig pensionsalderen, skal jeg have lagt om til noget med mindre risiko, og det skal så kobles med obligationer og ejendomsinvesteringer.”

Blå bog

Jacob Pedersen, 43. Aktieanalysechef i Sydbank. Han marbejder i bankens hovedkvarter i Aabenraa og bor i Middelfart. På TV 2 og DR kommenterer han nyheder om vindmøllebranchen og luftfartsbranchen, herunder priser på flybilletter.