Det er midt på formiddagen 30. maj. 2017. Gymnastiksalen på Brønshøj Skole er fyldt med elever, der fejrer 9. klassernes sidste skoledag.

Oppe på scenen åbner en elev, der er klædt ud som IS-kriger, munden. Og går direkte til verbalt angreb på en af skolens lærere, som han har haft flere sammenstød med gennem skoleåret. Han kalder læreren ’homoseksuel’ og ’jøde’ og råber ’fuck dig og den israelske stat.’ Han når ikke mange linjer, før musikken slukkes, og showet bliver afbrudt.

Få sekunder senere er han på vej ud af gymnastiksalen, eskorteret af lærerne, der hiver ham ned far scenen, mens han sparker til en spand med æbler og vandflasker i arrigskab. Et par af Youssefs venner, der også er klædt i sorte dragter, råber efter lærerne.

Sager som den fra Brønshøj Skole ender ofte hos Muhammad Hee. Hee er tidligere Hizb ut-Tahrir-medlem. I dag er han projektleder i VINK, Københavns Kommunes enhed for antiradikalisering, hvor han arbejder med at forebygge og bekæmpe radikalisering af unge københavnere. Et stadig mere alvorligt problem.

”Vi har oplevet en rivende udvikling inden for islamistisk radikalisering på grund af krigen i Irak og Syrien,” siger Muhammad Hee.

Fra 2014 til 2016 modtog Vink 264 såkaldte bekymringer, sager som ovennævnte, hvoraf 48 var så alvorlige, at man valgte at gå videre med dem.
”Vi har haft komplekse sager med helt unge mennesker, der er blevet indfanget af fortællingen om et islamisk kalifat, og som bliver overbevist om, at de kan være med til at gøre verden til et bedre sted ved for eksempel at drage i krig for Islamisk Stat,” fortæller Muhammad Hee.

”Samtidig har vi set en helt ny form for ekstremisme, der italesætter dig og mig som fjender og tillader angreb mod civile mål. Pludselig kræver det ikke meget at planlægge og gennemføre et terrorangreb.”

Du kan læse meget mere om VINK og enhedens arbejde for at undgå, at de unge bliver forført af døden i en stor artikel i Euromans martsnummer, der er i handelen nu.

 LÆS OGSÅ: Hollandsk 'modepoliti' kan konfiskere din Gucci-jakke

 LÆS OGSÅ: På jagt efter mørkets mænd: "Det er klamt at arbejde med"

 LÆS OGSÅ: Anklager Kristian Kirk: "Det føles meningsfuldt at sende kriminelle i fængsel"