Det ikoniske fodboldspil Football Manager har gennem årtier vundet hjerter verden over. Computerspillet, hvor opgaven består i at være manager og stå i spidsen for et selvvalgt fodboldhold, er blevet berømt for sin sans for detaljen og det opslugende univers, der kan få timer til at føles som minutt

Selvom den nyeste version af Football Manager udkom tilbage i november 2021, er det aldrig for sent at hoppe med vognen, eller lade sig inspirere til at vælge et nyt hold at være i spidsen for.

Derfor er listen et miskmask af spændende muligheder, hvad enten missionen er at føre en miniput op gennem rækkerne, skabe en ny magtfaktor i Europa eller at prøve sig af i den sydafrikanske liga.

Paris FC, Ligue 2 - Frankrig
Med Paris FC er missionen klar: Bliv den største klub i Paris! Det er dog lettere sagt end gjort, og før projektet kan tage fart, skal oprykningen fra Ligue 2 til Ligue 1 sikres. Derudover skal olieklubben og bysbørnene fra Paris Saint-Germain vippes pinden, hvilket vil være noget af en prøvelse. Det handler om at spille tålmodigt og lave de gode transfers for langsomt at kunne bygge på. Et klassisk David-mod-Goliat-save.

Transferbudget: 2.300.000
Tre vigtige spillere i Paris FC: Gaëtan Laura, Ousmane Camara, Cyril Mandouki

NAC Breda, Keuken Kampioen Divisie – Holland
NAC Breda er målsætningernes klub. Klubben kæmper for at komme retur og etablere sig i det fineste selskab i Æresdivisionen. Samtidig har holdet nogle interessante, unge spillere rendende rundt i klubben, som har fine muligheder for at blive etableret på holdet.

Derudover piner det NAC’s selvopfattelse at halte efter de evige rivaler fra Willem ll, som er næste mål at overhale, når oprykningen er sikret. Derefter venter kæmperne fra Ajax, PSV og Feyenoord, der alle med et større budget og bedre spillere er svære at gå forbi.

Transferbudget: 3.400.000 kr.
Tre vigtige spillere i NAC Breda: Thom Haye, Nick Olij, Colin Rösler

Supersport United FC, DStv Premiership – Sydafrika
Skal man lave en karriere uden for Europa, er sydafrikanske Supersport United FC et glimrende sted at starte. Talentmassen på holdet er utrolig stor, så der er rig mulighed for at integrere unge spillere på førsteholdet med succes. Budgettet er hverken alt for godt eller alt for dårligt i Supersport, så der er også plads til at hente spillere udefra.

Dog er der en begrænsning på fem ikke-sydafrikanske spillere pr. hold i ligaen, hvilket er et spændende benspænd. Det giver plads til egne talenter og åbner muligheden for at hente spændende sydafrikanske spillere – og dem er der rigeligt af. Derudover har der været tørke på mesterskabsfronten siden slutningen af 00’erne, der har haft svært ved for alvor at bide skeer med de store fra Marmelodi Sundowns, Kaizer Chiefs og Orlando Pirates.

Transferbudget: 3.400.000 kr.
Tre vigtige spillere i Supersport United FC: Ronwen Williams, Luke Fleurs, Teboho Mokoena

GNK Dinamo Zagreb, Prva HNL  – Kroatien
Er du ny i spillet og skal mest af alt bare have styr på, hvordan transfers og taktikker generelt virker, er Dinamo Zagreb et godt sted at starte. Klubben har vundet den nationale liga 15 gange de seneste 16 år, har en god økonomi og en fremragende talentudvikling, så der er gode muligheder for at lære spillet at kende uden miste motivationen ved at få konstante bank.

Transferbudget: 29.750.000 kr.
Tre vigtige spillere i GNK Dinamo Zagreb: Dominik Livaković, Luca Ivanušec, Bartol Franjić

The New Saints,  JD Cymru Premier – Wales
Klubben er den eneste fuldtidsprofessionelle fodboldklub i walisiske liga, så allerede der er man foran på point, selvom klubben i den virkelig verden er snublet i ligaen de seneste par sæsoner og overraskende har smidt mesterskabet. Ligesom Dinamo er de grundet deres hjemlige suverænitet et godt sted at starte, hvis man er ny, eller blot har brug for lidt medgang i form af sejre. Vi har alle brug for lidt oprejsning en gang imellem.

Desuden er der rig mulighed for at vise de walisiske klubber Cardiff og Swansea, at der er en ny sherif i byen, og at den sherif spiller i den hjemlige liga. Dog er der her et lille benspænd, da de britiske klubberne grundet Brexit har svært ved at få udenlandske spillere til klubben på grund af arbejdstilladelsen. Det gælder også The New Saints.

Transferbudget: 478.500 kr.
Tre vigtige spillere i The New Saints: Declan McManus, Danny Redmond, Ben Clark

Brentford FC, Premier League – England
Hvis du godt kan lide at rykke op, men ikke rigtigt gider at vente på det, er danskerklubben Brentford et godt bud på din næste klub. Som nyoprykkere til Premier League har de allerede gjort rugbrødsarbejdet, og nu gælder det om at overleve i den bedste engelske række.

Brexit-reglerne gælder selvfølgelig også i Premier League, men grundet de massive lønninger i engelsk topfodbold mærker man ikke rigtigt til det. Og hey! Så elsker vi jo bare danskere i udlandet.

Transferbudget: 104.400.000 kr.
Tre vigtige spillere i Brentford FC: Bryan Mbeumo, Kristoffer Ajer, Ivan Toney

FC Nordsjælland, 3F Superliga – Danmark
Ja ja, sex er godt, men har du nogensinde fået etableret et hjemmeavlet talent i din klub, gjort ham til stamspiller og sidenhen solgt ham videre for et to-tre-cifret millionbeløb? Hvis det lyder fængende, er FC Nordsjælland stedet.

FCN er blot en af mange Superligaklubber, der er anbefalelsesværdige, men muligheden for at udvikle gode talenter giver dem en fordel i forhold til flere af deres rivaler.
Ellers er Superligaen generelt en fed liga at starte et save i, hvor der er licens i forhold til spilleransigter og klublogoer, men som også er niveaumæssigt tæt. Alle kan slå alle.

Transferbudget: 33.000.000 kr.
Tre vigtige spillere i FC Nordsjælland: Andreas Schjelderup, Magnus Kofoed, Abu Francis

FC Pro Vercelli 1892, Serie C/A – Italien
For den gængse fodboldfan vækker Pro Vercelli måske ikke den store genklang, men den norditalienske klub, der pt gør sig i Serie C, har faktisk syv mesterskaber i bagagen. De er dog alle vundet i perioden 1908 til 1922, og siden da har det været nogle magre år uden meget at berette om.
Med Pro Vercelli er der en god mulighed for at vække en historisk magtfaktor i Italien fra sin knap 100 år lange søvn.

Benspændet i rækkerne under Serie A er, at klubberne ikke må hente ikke-EU-spillere uden for Italien. Heldigvis er det heller ikke altafgørende, da der render nogle saftige, italienske talenter rundt i klubben.

Transferbudget: 2.150.000 kr.
Tre vigtige spillere i FC Pro Vercelli 1892: Mattia Vitale, Theophilus Awua, Alessandro Macchioni

Derby County, Sky Bet Championship - England
Som manager i virkelighedens Derby Country er Wayne Rooney på noget af en overlevelsesmission med den engelske traditionsklub. Økonomien er helt til hundene, og holdet starter med et transferforbud og et minus på 21 point for rod i økonomien. Så hvis man ligesom Wayne Rooney er til overlevelsesmissioner, økonomiske udfordringer og tvungen brug af egne talenter, er Derby County i den næstbedste engelske række lige stedet at være.

Transferbudget: 0 kr. (Underskud på 26.279.500 kr.)
Tre vigtige spillere i Derby County: Louie Sibley, Graeme Shinnie, Max Bird

Woking FC, Vanarama National League - England
En af de gamle travere i FM er at føre et non league-hold uden for de fire øverste ligaer i Storbritannien til tops. Som en af få regioner i England har Surrey, der er beliggende i det sydvestlige England, ikke hold i det engelske ligasystem.

Det er der rig mulighed for at ændre på med det Surrey-baserede hold Woking FC, der holder til i den femtebedste række.Gør regionen stolt og før holdet opad i det engelske ligasystem for første gang i klubbens historie.

Transferbudget: 261.000 kr.
Tre vigtige spillere i Woking FC: Tyreke Johnson, Jordan Maguire-Drew, Craig Ross

FC Barcelona, La Liga – Spanien
På mange måder et oplagt valg, og nok også blandt de mere typisk valgte hold på listen. Men er man til de store ligaer og topklubber, er galehuset i Barcelona sjovt at give sig i kast med. Efter flere tvivlsomme bestyrelsesbeslutninger og dårlige handler er den catalonske klub dybt forgældet.
Som manager skal man skaffe sig af med flere af de løntunge spillere og lave profitable salg for at rette op på den dårlige økonomi.

Og så er det jo oplagt at udnytte La Masias gigantiske potentiale, som Barcelona i deres økonomiske makværk har holdt sig fra, som var det nullermændene under sofaen i forårsrengøringen.

Transferbudget: 0 kr. (Underskud på 228.705.500 kr.)
Tre vigtige spillere i FC Barcelona: Ansu Fati, Pedri og Ronald Araujo

Newcastle United FC, Premier League – England
Den engelske traditionsklub Newcastle er for nyligt blevet opkøbt af et saudiarabisk konsortium med den saudiske prins Mohammad bin Salman i spidsen. Og hvis man kan vende det blinde øje til sportswashing og skumle oliepenge, frister Newcastles nyvundne milliardformue, som æblet fristede Adam. Med et startbudget på omkring to milliarder er der nærmest ingen grænser for, hvad der kan hentes til den nordengelske klub.

Transferbudget: 1.739.850.000 kr.
Tre vigtige spillere i Newcastle United FC: Allan Saint-Maximin, Joe Willock, Jamaal Lascelles

 

Football Manager 2022 kan blandt andet købes her