Mads Davidsen har det seneste halve år som freelancer været en del af Sven-Göran Erikssons stab i den kinesiske klub Guangzhou R&F. I denne måned har klubben taget hul på en ny sæson, og danskeren er blevet fastansat som assistenttræner. Lige nu analyserer han mulige transferemner.

Han står på 46. etage og nyder udsigten ud over millionbyen fra sit lejlighedsdomicil i det internationale kvarter, hvor både han og Sven-Göran Eriksson bor. Hver morgen går han de små 10 minutters gang op til svenskeren, hvor en privatchauffør samler dem begge op og kører dem til træning i den kinesiske topklub Guangzhou R&F.

Mads Davidsen har en lang trænerkarriere bag sig i Danmark som blandt andet ungdomstræner i B93. Senest har han haft ansvaret for Brøndbys U19-hold, mens han samtidigt hjalp Superliga- holdet med kampanalyser. For halvandet år siden fik han chancen for at blive direktør på 'The Ebbe Sand Soccer Academy', der, som navnet antyder, er den tidligere danske angribers fodboldskole for unge talenter i Kina.

Her begyndte han fra første dag at indsamle data og analysere kinesiske spillere ud fra en forventning om, at han ville få brug for det på et tidspunkt. Og da han skulle beslutte, om han ville fortsætte som direktør i slutningen af sin kontrakt, valgte han at søge nye muligheder.

LÆS OGSÅ Amerikanske atleter advaret mod at bære holdtrøjer ved vinter-OL

”Jeg er udviklingsfanatiker og konkluderede, at jeg ikke kunne udvikle mig nok i jobbet. Herude er man meget autoritetstro, og når man er direktør, bliver der aldrig stillet spørgsmålstegn ved dine beslutninger. Kineserne gør bare blindt, hvad man siger. Derudover savnede jeg klublivet med ugentlige kampe om point og udvikling på flere parametre.”

Kort efter blev han ringet op af Sven-Göran Erikssons folk, der var interesserede i at tilknytte danskeren til staben på grund af hans skandinaviske rødder og kinesiske netværk. Først som freelancer, hvor han blandt andet analyserede modstandere, og fra 1. januar som fast assistenttræner. Det var ikke mindst muligheden for at arbejde med Sven-Göran Eriksson, der gjorde, at Mads Davidsen tog jobbet.  

”Jeg har altid godt kunne lide at udfordre mig selv.  Det var også derfor, jeg tog til Kina i første omgang. Man skal ud af sin comfort zone for at finde personlig udvikling og ny inspiration. Og det synes jeg egentlig, for få mennesker tør og gør. Jeg har hele tiden vidst, at hvis jeg fik muligheden for at komme til udlandet som træner, ville jeg tage imod tilbuddet. ”


Mads Davidsen og Sven-Göran Eriksson tilbringer på en normal arbejdsdag, der som regel varer 10-12 timer, størstedelen af døgnet sammen. Og selv på fridage ringer han sammen med sin svenske chef to-tre gange. Ikke mindst i denne måned, hvor transfervinduet er åbent.

"Sven er et meget sympatisk og behageligt menneske. Man ser det tydeligst ved måden, han behandler folk på – selv dem nederst i hierarkiet. I Kina er der folk, hvis eneste job er at feje gulvet, og dem tager han sig tid til hver morgen at snakke med, høre hvordan det går og spørge hvordan de har det. Herovre er kendis-effekten 50 gange vildere end i Danmark, men det er aldrig noget, han udnytter, og det har jeg stor respekt for."

Der er som regel to træninger i løbet af en normal dag afbrudt af frokost. I pausen og efter træning bruger den 31-årige dansker i øjeblikket en stor del af sin tid på at analysere mulige forstærkninger til klubben, der har som målsætning at komme i den asiatiske Champions League, AFC Champions League. For at komme med, skal holdet i top tre i den nationale liga, hvor de kan møde hold fra de stærkere ligaer i lande som Sydkorea, Japan, Australien og Thailand.

LÆS OGSÅ Beviset på, at Ronaldinho har det federe end dig

Når Guangzhou R&F søger forstærkninger, har de på forhånd klarlagt på hvilke fire-fem positioner, de har mangler. Dernæst starter de med at screene spillere. Det vil sige, at de ser alle emner et par gange og grovsorterer dem i to bunker. Herfra går de dybere til værks.

”Vi bruger en blanding af kvantitative og kvalitative undersøgelser. Vi har et system, hvor vi har statistik på alle spillere – det er det kvantitative. Og så vurderer vi dem subjektivt med vores egne øjne, og det er den dybere kvalitative analyse. De to ting slår vi sammen, og så får vi forhåbentlig en sum, der giver en velegnet spiller, som har størst mulig chance for succes. Du kan selvfølgelig aldrig være sikker, men med denne her tilgang kommer man så tæt på, man kan.”


Selv om den kinesiske liga er ukendt for de fleste, rummer det alligevel mange muligheder, mener Mads Davidsen.

”Jeg synes, jeg ser for få danske trænere, der tager ud. Du lærer også en masse om dig selv og dine værdier. Derhjemme er vi enige om 99 procent om alt om, hvordan man behandler mennesker og får dem til at præstere. Men herude skal man definere sine værdier. Det er meget udviklende som træner - og menneske.”

Den kinesiske liga har tidligere været voldsomt plaget af matchfixing. Men nu har man udliciteret administrationen til et amerikansk firma, IMG, der også står for ligaen i Qatar. Firmaet står for alt lige fra kampplanlægning, dommerudvælgelse til markedsføring. Det skal bringe troværdigheden tilbage.

LÆS OGSÅ Thomas Hitzlsperger springer ud som homoseksuel

Lige nu har Mads Davidsen, Sven Göran Eriksson og resten af trænerstaben en et-årig kontrakt. Kommer klubben i AFC Champions League, bliver kontrakten automatisk forlænget, hvis de ønsker det.

”Jeg håber, at jeg kan være med til at tage klubben det skridt op. Ellers er min ambition blot at træne på et så højt niveau som muligt. Der, hvor der er flest perspektiver for mig personligt og for det team, jeg skal arbejde med. Adressen betyder ikke så meget.”

FACEBOOK Bliv ven med Euroman