Fan på afveje? Her er vores indfødtes lynguide til at begå sig i Tyskland scroll-down

Fan på afveje? Her er vores indfødtes lynguide til at begå sig i Tyskland

Det danske landshold spiller deres indledende kampe ved EM i München, Stuttgart og Frankfurt. Men inden du sætter dig i bilen, tager toget eller hopper på flyet for at heppe på den danske dynamit på de tyske lægter, så læs lige med i vores guide til alt det gode, du ikke må gå glip af i de tre kampbyer. Det skal du spise, og sådan begår du dig bedst blandt vores naboer i syd.

Af Nina Buth Olsen
Foto: Getty Images, Unsplash, PR
Sport Euroman

’Guten heute leute’: Sådan undgår du at komme i uføre blandt tyskerne

Vær Des med de ældre

Det er okay at sige ’du’ til unge mennesker og børn, især i storbyerne, men står du over for en ældre herre eller dame, så siger man ’Sie’. Er du i rejst derned i forretningsøjemed, bruges altid De-formen.

Kom til tiden

I Tyskland kommer man ikke for sent, punktum! Har du en aftale, så vær punktlig. Den tilbagelænede og afslappede tilgang til tingene skal du længere sydpå for at finde.

Husk nu for Guds skyld aldrig at synge ’Deutschland über alles’

Det er helt misforstået og meget uset at synge dette vers af den oprindelige tyske nationalmelodi. Verset blev misbrugt af nazisterne og bliver i dag absolut og helt forståeligt ikke taget godt imod blandt tyskerne.

Vil du synge med, så skrål ’Einigkeit und Recht und Freiheit, für das deutsche Vaterland!’

Drop udtryk som ’Guten heute leute’, ’Auf Wienerschnitzel’ etc. 

Tyskerne synes ikke, at det er sjovt. Det gør vi i øvrigt heller ikke. 

Mangler du en icebreaker, så tal om den tyske trøjes landsforræderi

Falder du i snak med en tysker og er i tvivl om, hvordan jeres samtale skal fortsætte, så bring trøjesponsorskandalen på banen. Den har alle på stadion en holdning til.

Sagen kort: Adidas har i over 70 år leveret de hvid-sorte trøjer til det tyske landshold, men fra 2027 skal det være slut. Amerikanske Nike har overtaget partnerskabet, og tyskerne er mildest talt rasende over det. 

Omfavn den tyske fankultur

Tyskland er et af de lande i Europa med flest fodboldfans. De er stolte af at gå på stadion, billetpriserne er forholdsvis lave, og der er fyldt op næsten hver weekend, selv til kampe i 2. Bundesliga.

Fankulturen på tværs af holdene er politisk og modsætter sig aktivt fx den internationale udvikling mod store udenlandske investeringer fra Mellemøsten, så de tyske hold ikke lider samme skæbne som fx Manchester City og PSG.

Desuden er tyskerne ekstremt kritiske omkring deres eget landshold, og de buher glædeligt af dem, hvis de ikke spiller godt nok. 

Hofbräuhaus er det velnok mest kendte ølsted i München. Altid proppet med gæster, også når der er Oktoberfest, selvfølgelig

München

München er en stolt fodboldby, og her er det naturligvis de lokale fodboldhelte, der fylder mest, også på det tyske landshold. Ser du en af Danmarks kampe her, bliver det på Tysklands nok mest kendte stadion, Allianz Arena, der især er kendetegnet ved dets beklædning, der skifter farve, alt efter hvilke hold der spiller. 

Spis
Weißwurst og Brezel

Drik Ein Maß

Se BMW-Welt, Hofbräuhaus, Marienplatz og Viktualienmarkt

Hilsen ’Servus!’

 

Stuttgart

Fodbold er normalt et ømtåleligt emne i Stuttgart, fordi hjemmeholdet VfB Stuttgart ofte er bekymrende tæt på nedrykning. Men hvis du denne sommer kaster dig ud i en venskabelig samtale med en af de lokale, hårdtprøvede fans, skal du gøre plads til ros: VfB Stuttgart har nemlig helt overraskende haft en virkelig god sæson i Bundesligaen.

Spis Saitenwurst med linser og spätzle

Drik Stuttgarter Hofbräu eller rødvin fra regionen

Se Porsche Museum, Mercedes-Benz Museum, mineralkilderne og Markthalle Stuttgart

Hilsen ’Grüß Gott!’

Tag den diplomatiske mine på, hvis du er i selskab med Eintracht Frankfurts fans

Frankfurt

I Frankfurt am Main finder du Tysklands vildeste fodboldfans. Bevæger du dig ind på Deutsche Bank Park til en EM-kamp, vil de ’almindelige’ tyskere vise sig at være ganske harmløse, men støder du på de lokale Eintracht Frankfurt-tilhængere, kan det godt betale sig at holde lidt igen med de provokerende tilråb. 

Spis Frankfurter-pølser, natürlich

Drik Apfelwein

Se Frankfurt Römer, Mainhatten (Frankfurts finanscentrum, red.), Frankfurter Börse og Kleinmarkthalle

Hilsen ’Gude!’

Guten Appetit: Det skal du spise i Tyskland

Schweinshaxe

En sprød svineskank, som de er særligt gode til at lave i det sydlige Tyskland. Serveres traditionelt med Sauerkraut og Knödel. 

Currywurst

En klassiker af en grund.

Mettbrötchen

Glem alt om franskmændenes elegante steak au tartare. I Tyskland spiser man råt kød på en hvid bolle toppet med rå løg. Det smager fremragende. 

Schnitzel

Når du vælger denne publikumsfavorit, kan du godt regne med, at den er så stor, at du ikke kan se tallerkenen nedenunder. 

Döner 

Nu bliver det lidt kontroversielt, men den tyske version af en kebab er langt bedre end den, du kan finde på Nørrebrogade. Bedre brød, sprødere grøntsager og virkelig god dressing.

Apfelstrudel

Tyskernes version af en æblekage, der er i forklædning som en kringle. Husk at bestille vaniljesovs til. 

Et godt tip: Pommes ’rot-weiß’

Skal dine fritter flankeres af ketchup og mayonnaise, så siger man ’Einmal Pommes rot-weiß, bitte!’

 

Tysk parlør

Goddag  >  Guten Tag

God kamp  >  Gutes Spiel

En øl, tak  >  Ein Bier, bitte

Mååål!  >  Toooor!

Dommer  >  Schiedsrichter

Offside >  Abseits

Indkast  >  Einwurf

Frispark  >  Freistoß

Hvor er toiletterne?  >  Wo sind die Toiletten?

Se, hvad vi ellers skriver om: EM, Mad og Guide