Vær klar til slag

Man skal være meget forsigtig med at begynde at træne hårdt, hvis man ikke i forvejen har en træningsbaggrund. Det gælder ikke bare en fornuftig kondi, men også at dine sener og led er vant til at blive udfordret og kan holde til det. Hvis du ikke har kropskernen til at stabilisere kroppen og smidighed, kan du gå i stykker i skuldrene og i lænden.

Gør dig klar, og hold fast


Du skal have fat i et traktordæk. Dækket kan enten stå oprejst op ad en væg eller ligge på jorden, og du kan enten slå på det alene eller dele det med en ven. Hold fast om hammeren langt nede ad skaftet med begge hænder. Vi bruger hamre på 10 kg, men på missioner er hammeren kun 4 kg tung. Det er ud fra devisen, at hvis du kan bære en hammer på 10 kg, kan du også bære en på 4 kg. Hvis du er nybegynder, er der ingen grund til at bruge en, der er for tung. Træn dig hellere op.

Oprejst dæk


Stil fødderne med en skulderbreddes mellemrum, hav siden til dækket og hammeren i bøjede arme med hammerhovedet lidt nedad. Drej kroppen i dit hofteled, når du slår, og mens hammerhovedet farer horisontalt mod dækket, skal det også hæves en smule. Det er faktisk lidt som at spille baseball. Brug benene til at give ekstra kraft i slaget.

Liggende dæk


Vi har alle sammen været på Bakken og taget ’Kraftprøven’. Det er det samme her. Mellemrum mellem fødderne, hammeren om bag nakken, men ikke så langt, at den kommer ned og rører ryggen, og så bruger du hele kroppen til at slå alt, hvad du kan. Du kan even­tuelt sætte det ene ben foran det andet, når du slår, for at få lidt mere kraft på.

Gentag


På en typisk træning vil man tage 12-50 gentagelser ad gangen. Det er inden for det spektrum, at du kan få glæde af det. Det vigtigste er sådan set, at du slår alt, hvad du kan, så mange gange du kan.

Træk vejret


Der er forskellige strategier for vejrtræningen. Skal du kun slå én gang med alt, hvad den kan trække, trækker du vejret ind, lige når du rammer. Skal du derimod gøre det mange gange, skal du omvendt puste ud, når du slår. Når du puster ud, slapper kroppen af, mens den spænder op, når du trækker vejret ind. Når hammeren rammer, er det dig mod den, og så skal du være helt stiv. Skal du lave 50 gentagelser, sparer du en smule på kræfterne ved at puste ud, når den rammer, men så er slaget heller ikke lige så hårdt.

Fakta: FrømandskorpsetSpecialoperationsstyrke, der varetager særlig krævende opgaver på og under vandet og i kystnære landområder. Laver rekognoscering, sabotageaktioner, kamp­opgaver eller optræning af udenlandske enheder. Udgør sammen med Politiets Aktionsstyrke Danmarks antiterrorberedskab. Korpset har i starten af 00’erne sammen med Jægerkorpset været indsat i krigene i Afghanistan og Irak samt ved Afrikas Horn til sikring af handelsskibe.

Frømanden

Har været i korpset siden 1985. Er desuden Frømandskorpsets fysiske træner og nærkampsinstruktør. Af sikkerhedshensyn er hans navn hemmeligt. Identiteten er redaktionen bekendt.

LÆS OGSÅ: Bliv stærk som en olympisk roer

LÆS OGSÅ: Sådan træner du som en livvagt