Sådan bliver tennisåret 2022: Triumfer, nye rekorder og desperate håb scroll-down

Sådan bliver tennisåret 2022: Triumfer, nye rekorder og desperate håb

Tager Novak Djokovic sin 21. Grand Slam? Og siger vi farvel til Roger Federer og Serena Williams?

Af Martin Hjorth Frederiksen
Foto: Getty Images
Sport Euroman

Lad os være ærlige: Med sagen om Novak Djokovic har tennissporten ikke fået en ideel start på 2022. Men tennis er andet og mere end én mand, også selvom han er verdens bedste herrespiller.

Og tennis i 2022 kan blive et rigtig spændende år at følge med, også selvom man ikke i forvejen er hardcore tennisfan.

Som opvarmning til tennisåret kommer her tre forudsigelser og et par desperate håb.

Både Djokovic og Nadal vinder en Grand Slam i år – men ingen af dem vinder Australian Open

Lad os bare starte med den største og mest kontroversielle herrespiller i disse år. Novak Djokovic havde et blændende første halvår af 2021 med triumfer ved Australian Open, Roland Garros og Wimbledon. Det gav ham muligheden for at blive den første herrespiller nogensinde til at vinde en ’Golden Slam’, altså de fire Grand Slams og OL i samme sæson. Men yngre kræfter ville det anderledes: Tyske Alexander Zverev vandt OL-guld, og russiske Daniil Medvedev slog Djokovic i tre sæt i US Open-finalen.

Ved årets sæsonfinale – kendt som ATP Nitto Finals – måtte Djokovic se sig slået af Zverev i semifinalen. I finalen mødte tyskeren ikke overraskende Daniil Medvedev, som han slog 6-4, 6-4. Sæsonfinalen, som er rykket fra London til Torino, er prestigefyldt, netop fordi det er de otte spillere, der har skrabet flest ranglistepoint sammen i løbet af året, der kvalificerer sig. Djokovic vandt sine indledende kampe i turneringen usvigeligt sikkert, men trætheden var til at spore, da han nåede til bedre modstandere. Selv verdens bedste herrespiller har brug for at hvile sig efter en tennissæson, der byder på meget få pauser.

Djokovic har ikke ligefrem haft den bedste optakt til Australian Open, der starter 17. januar. Efter at være tilbageholdt ved grænsen, fordi han ikke er vaccineret imod corona, blev han løsladt, hvorefter han igen fik frataget sit visum. Han kan endnu nå at appellere dommen og stille til start. Den forsvarende mester har vundet turneringen hele ni gange – klar rekord – og vinder han i år, tager han samtidig rekorden for flest Grand Slam-singletitler. Med 20 af slagsen står han i øjeblikket lige med Roger Federer og Rafael Nadal.

Federer er langtidsskadet og formentlig først tilbage omkring sin 41-årsfødselsdag – efter Wimbledon. Nadal er tilbage efter en skadespause og corona. Han er ikke i storform, men han har netop vundet en opvarmningsturnering i Melbourne. Med denne seneste titel har han vundet turneringer i 19 forskellige sæsoner og overhaler dermed Federer og Agassi. Med andre ord: Man kan aldrig afskrive Nadal. Mange tennisfans husker nok, hvordan ingen forventede noget af Federer og Nadal i 2017, hvor de startede året med at mødes i en uforglemmelig Australian Open-finale og sammen tog sig af alle årets fire Grand Slam-titler.

Djokovic – som også havde corona i december – virker stadig mentalt træt oven på de missede muligheder fra 2021, og både han og Nadal skal op i gear igen, før de kan vinde en Grand Slam. Det kræver syv sejre på to uger. Man skal præstere på højeste niveau i bedst af fem sæt hver anden dag.

Om nogle måneder, når vi rammer grussæsonen, vil Nadal igen være favorit til at vinde Roland Garros. Tenniseksperter som Patrick McEnroe og Paul Annacone betegner ham som “klar favorit”, hvis han er skadesfri. Det er et stort hvis, men jeg tror, han tager titlen og dermed hævner det overraskende nederlag til Djokovic ved Roland Garros 2021.

Nadal har i sin karriere blot tabt tre kampe i Roland Garros og til gengæld vundet 105. Han ser ud til at være på den anden side af sin fodskade, og Djokovic bliver måske ikke engang lukket ind i Frankrig, hvor Macron for nylig har erklæret, at han vil “irritere uvaccinerede”. Som den seneste tid har vist, ser Djokovic ikke ud til at ville lade sig vaccinere. Men selv hvis han stiller op ved Roland Garros, er Nadal hævntørstig og klar til triumfen.

Det vil gøre Nadal til den herrespiller, der har flest Grand Slam-singletitler. Det kan Djokovic selvfølgelig ikke have siddende på sig, og så er det heldigt for ham, at Federer ikke længere er, hvad han har været. Det gør nemlig Djokovic til den med afstand bedste græsspiller, og Wimbledon er det sikreste bud på en stor titel til serberen i 2022.

Men som de seneste år – og de seneste uger! – har vist, er intet sikkert, når det kommer til Djokovic. Han kan også ende sæsonen uden en eneste Grand Slam – eller med alle fire.

Hvem vinder så Australian Open? Det bringer os videre til næste forudsigelse.

Se, hvad vi ellers skriver om: Tennis