Den nu afgåede FIFA-præsident Sepp Blatter nåede lige med en skæbnesvanger klang at konstatere, at han var ”alles præsident”, da han 29. maj var blevet genvalgt til embedet som FIFA-præsident for fjerde gang. 

Schweizeren, der hurtigt måtte spise sine ord og stige ned af det hierarki, som han har siddet på toppen af siden 1998, har altid været god for opsigtsvækkende udtalelser og forslag. 

LÆS OGSÅ: Halløj med Silvio Berlusconi: Her er hans 10 bedste citater

Det er jo trods alt manden, der har foreslået at opdele en fodboldkamp i fire spilperioder for at gøre den mere spiselig for det amerikanske publikum. Og manden, som har foreslået at enhver kamp, simpelthen, skulle have en vinder, om det så skulle kræve straffespark til sidst. Og så selvfølgelig manden, der har haft held til at gennemføre den mest puritanske regel nogensinde, der giver spillerne et gult kort, hvis de tager deres trøje af under fejringen af et mål.

Her er syv af hans mest opsigtsvækkende citater:  

Strammere shorts

Det kan godt være, at Blatter ikke gider se på mændenes vaskebrædder. Kvindernes stramme lår har han ikke noget imod. 

"Lad kvinderne spille i mere feminint tøj, ligesom de gør i volleyball. De kunne for eksempel have strammere shorts. Kvindelige spillere er kønne, hvis de tillader mig at sige det, og de har allerede andre regler end mændene – såsom at de spiller med lettere bolde. Den beslutning blev taget for at skabe en mere kvindelig æstetik, så hvorfor ikke gøre det samme med moden,” sagde Sepp Blatter i 2004 som et forslag til, hvordan man skulle skabe mere opmærksomhed omkring kvindefodbold.

Latinsk moral

Blatter synes, at englænderne skulle tage at blive lidt mindre victoriansk-snerpede. Da John Terry i 2010 blev vraget som holdkaptajn på det engelske landshold efter massiv mediedækning af en affære med sin Chelsea-holdkammerats eks-kæreste, satte Blatter balladen i perspektiv:

"Hør en gang, de har en særlig indstilling til det her i de angelsaksiske lande. Hvis det var sket i, lad os sige, et latinsk land, så tror jeg, man ville have klappet af ham.”

LÆS OGSÅ: 12 fodboldspillere vi gerne vil på sommerferie med

Afrikanske standarder

De seneste dage har budt på rystende afsløringer om afrikansk korruption i forbindelse med VM-slutrunder. Men allerede i 2006 afslørede Blatter skødesløst et kendskab til lignende praksisser i de 52 lande på det afrikanske kontinent, som understøttede ham som FIFA-præsident:

”Det er frygteligt, det der sker. Jeg kunne have forstået, hvis det var sket i Afrika, men ikke i Italien” udtalte Blatter til den italienske sportsavis La Gazetta dello Sport i forbindelse med den korruptionsskandale, der på det tidspunkt plagede det italienske fodboldforbund.

En udholdende bjergged

Forud for genvalget som præsident spurgte den schweiziske avis Neue Zürcher Zeitung Blatter, hvordan han kunne holde sig på oppen af sin karriere så længe. Han svarede:

”Jeg er en bjergged, der bliver ved og ved og ved. Jeg kan ikke stoppes. Jeg bliver bare ved.” Jo, dyremetaforer kan være nuttede, men er det ikke altid.

Seksuel afholdenhed

Blatter havde en genialt simpel løsning klar, da han i 2012 blev spurgt, hvad han ville foreslå alle de homoseksuelle fans, der ville få et problem med en slutrunde i Qatar, et land, der forbyder homoseksualitet. 

"Jeg ville sige, at de skulle afholde sig fra seksuelle aktiviteter,” lød hans Columbus-æg af et svar.

Intet glemt

UEFA truede med at boykotte FIFA, hvis Blatter blev genvalgt. Dagen efter sit genvalg opfordrede Sepp Blatter UEFA til at tage ansvar og støtte op om FIFA. 

”Jeg kan tilgive, men jeg kan ikke glemme,” var al den forsonlighed, han kunne svinge sig op til.

Kvindelige sludrechatoller

På en kongres i Mauritius i 2013 skete det historiske, at Lydia Nsekera fra Burundi som den første kvinde blev valgt som medlem til FIFA’s eksekutivkomite. Blatter fejrede det med den elegante opfordring til salen:

”Sig noget, damer. I snakker altid derhjemme, sig noget nu.” 

Piv-uheldig timing

Efter de nylige arrestationer af FIFA-medlemmerne og lige inden valget til den nye embedsperiode foreslog den engelske premierminister David Cameron, at Blatter burde trække sig.

Selv syntes Blatter, at hele timingen var lidt mystisk:

”Det er ikke godt, at det her sker bare to dage inden FIFA’s præsidentvalg. Jeg vil ikke bruge ordet tilfældighed, men jeg vil gerne sætte et lille spørgsmålstegn ved begivenhederne.”

Vi håber for underholdningens skyld, at vi endnu ikke har hørt det sidste til Blatter.

LÆS OGSÅ: De mest modbydelige Frank Underwood-citater

LÆS OGSÅ: 12 fodboldspillere vi gerne vil på sommerferie med

LÆS OGSÅ: De 10 bedste Zlatan-citater