Skiferie: DOs and DON'Ts på pisten
Der er enkelte ting, du skal have med i baghovedet, for at ferien ikke ender for tidligt eller slutter ved afterski. Læs vores råd her.

Skiferie: DOs and DON'Ts på pisten

Skiferien er mange danskeres foretrukne ferie. Og det med rette. Få ting slår følelsen af fart, natur, sammenhold og frihed. Men der er enkelte ting, du skal have med i baghovedet, for at ferien ikke ender for tidligt eller slutter ved afterski. Euromans entusiastiske skiløber Marcus Lantz har samlet fire ting, du holde for øje - og fire ting, du for alt i verden skal undgå.


DO

> Vær i god form. Selv om millioner af danskeres skiferieform måtte indikere det modsatte, er der en klar sammenhæng mellem, hvor god fysisk form du er i, og hvor god en skiferie du får. Jo bedre form, jo større iltoptag, jo længere udholdenhed i lårmusklerne og endelig jo mindre risiko for at komme til skade.

> Vær ambitiøs, men realistisk. Du når ikke det hele på en weekend, men hav en klar ambition om at være første mand ved liften. Den med de første spor har håneretten. I den første lift får man også altid de bedste røverhistorier fra de lokale bjerggeder.

> Drik rigeligt med vand. I den tynde luft er der mindre ilt for hver vejrtrækning, og kroppen kompenserer ved at bruge ekstra kræfter. Du vil typisk også skulle tisse mere og derfor have et betragteligt større væskebehov end derhjemme.

> Hav en ordentlig forsikring. Det gule sygesikringsbevis dækker ikke længere hjemtransport, hvis du kommer til skade og skal transporteres hjem under særlige forhold. Ligeledes skal du hos de fleste forsikringsfirmaer tegne en udvidet ulykkesforsikring, når du begynder at køre langt uden for pisterne.


DON'T

> Alkohol gør dig ikke til en bedre skiløber. Intet slår en Radler (hvedeøl og lemonade) efter en lang dag på ski, og aldrig hører man så vilde løfter i baren som efter midnat. De kloge er gået hjem for at hvile stængerne. Tilbage er  tosserne, der aldrig når første lift (men sikkert har det sjovt).

> Bær ikke dine ski, som var det en brændestabel. Lur en lokal af, og bær dine ski over den ene skulder med den øverste skis bagstopper hvilende på den nederste; dermed har du den anden hånd fri til at bære din udkårnes ski eller tage hende i hånden.

> Gem vanvidsskiløberen langt væk. FIS, det internationale skiforbund, har lavet 10 regler, du bør læse, hvis du vil begå dig på løjperne. Den første påbyder dig at respektere de andre skiløbere, den anden, at du har kontrol over dine ski. Det lyder enkelt, hvorfor man kun kan undre sig over, at så mange kommer til skade hvert år.

> Den lokale skiinstruktør ser godt ud, men fortjener andet end skulende blikke, når din udkårne bliver træt af dine velmenende, men alt andet end konstruktive kritik. Sandsynligvis ville du også lære en del ved at tage en time eller to med Jean Pierre.

LÆS OGSÅ Snesikker: Tre gode apps til skiferien

INSTAGRAM Følg os på @euroman_dk

Se, hvad vi ellers skriver om: Artikler