Han har efterhånden boet i Californien i 30 år, men han er absolut ikke gået i glemmebogen i det danske karatemiljø. Tværtimod.

Sven-Ole Thorsen blev i sidste weekend hædret med en såkaldt æresdan under et stort karateseminar i København. Det er en slags æresgrad, som gør den tidligere karatemesters i forvejen sorte bælte lidt mere mørkt, hvis man kan sige det sådan. Og dét til hans store overraskelse.

”Jeg var ikke forberedt på det, og det er uvirkeligt på en eller anden måde, så jeg fældede en lille tåre,” siger Sven-Ole Thorsen, der i dag er 73 år gammel.

Han blev fejret for det store arbejde, han har gjort for at udbrede karatesporten i Danmark. Også selv om han har slået rødder på den anden side af Atlanten, hvor han har passet en filmkarriere, der tæller over 150 roller. Til gengæld har han været aktiv på sociale medier og brugt Twitter og Facebook til at bakke op om kampsporten.

”De takkede mig for min støtte og min kærlighed til sporten, og det gør mig stolt,” siger han.

Sven-Ole Thorsen i aktion mod vennen Erik Holmey i det spanske. Foto: Privat

Det er efterhånden over 40 år siden, at Sven-Ole Thorsen bragte den i karateverdenen ikoniske stormester Tanaka Sensei til Danmark – for at lære både sig selv og danskerne den japanske kunst. Det tog ham dengang kun et par år at få spændt det sorte bælte om livet, men den store bodybuilder måtte kæmpe hårdt for det. Han var ikke ligefrem den mest naturlige karatekæmper.

”Jeg var nok den største mand, der nogensinde har dyrket karate i verdenen. Jeg kunne kraftedeme ikke sparke en muldvarp i hovedet, og alle sortbælterne tænkte ’se den klovn’, men på grund af min stædighed og disciplin blev jeg altså sortbælte på to år,” siger den tidligere danmarksmester i karate og fortæller, at han siden dengang i 1970’erne har set karate som en livsstil.

Sven-Ole Thorsen med sin læremester Masahiko Tanaka og sine tidligere elever Frank Starch-Sabroe (tv.) og Jesper Palm Lundorf under seminaret i København. Foto: Privat

Balance, disciplin og ærbødighed, lyder det nærmest messende fra den brølstærke dansker, hvis eskapader som stuntman i Hollywood og hans mange år med styrkeløft og vægttræning ikke har været skånekost for kroppen. For knap ti år siden blev knæ, hofter og skuldre skiftet ud. Seks operationer på to år, som har gjort ham ”fit for fight” igen.

”Før det var jeg en gammel folkevogn. Nu er jeg en ildrød Lamborghini,” accelererer Sven-Ole Thorsen.

I dag holder han karaten ved lige med kata (teknikøvelser, hvor man for eksempel slår ud i luften, red.) og meditation. For nylig kørte sportsvognen dog lige en prøvetur.

”Jeg havde min ven Erik Holmey på besøg i Spanien en uge før seminaret. Vi havde en uges tid, hvor vi ligesom sparrede og friskede op og trykkede hinandens næser lidt fladere,” smågriner Sven-Ole Thorsen, der under seminaret også fik mulighed for at træne med mange af sine gamle elever. Til stor fornøjelse.

”Det er fedt, mand. Jeg er 73 år, og jeg kan stadig kick ass.”

LÆS OGSÅ: Thomas Delaney kåret til Danmarks bedst klædte mand

LÆS OGSÅ: 5 ting vi lærte af VM-playoff

LÆS OGSÅ: Adidas afslører alle deres VM-trøjer til sommerens fodboldslutrunde