Prøv Euroman kvit og frit i 14 dage

Tennissens sympatiske serber viser uovertruffen fairplay

Tennissens sympatiske serber viser uovertruffen fairplay

Han er ikke alene en virkelig god tennisspiller, han virker også som en rigtig flink fyr.

I årets to seneste Grand Slam-turneringer har verdensranglistens nummer 2, Novak Djokovic, markeret sig som en sand gentleman på tennisbanen. 

Senest i sin kamp i anden runde af årets Wimbledon, hvor den serbiske stjerne viste sjældent set sportsmanship, ved at give sin modstander et vigtigt point. 

Det er ikke usædvanligt, at tennisspillerne indrømmer, at dommeren har taget fejl med en vurdering, også selv om kendelsen går deres vej. 

Men den form for fairplay forsvinder som regel, når der spilles om de helt afgørende point. 

I kampen mod Radek Stepanek, spillede de to spillere et kampafgørende point. Ved stillingen 5-5 i fjerde sæt, var Djokovic ét point fra en føring på 6-5, og dermed meget tæt på at hive en sejr hjem på 3-1 i sæt. 

Ved fordel til Djokovic spiller Stepanek en dyb bold ned mod baglinjen, som dommeren dømmer ude. Stepanek er ikke sen til at protestere over dommen. Og med god grund. En ”challenge” af dommen viste at bolden var inde. Her bliver det så en smule tennisteknisk. Da linjedommerens ”out”-råb kom, før Djokovic slog til bolden, siger reglerne at bolden skal spilles om. Da det menes, at dommen kunne have haft indflydelse på Djokovic’ spil.
Stepanek brokkede sig dog ikke synderligt og så ud til at acceptere dommen. 
Her trådte Djokovic så ind og meddelte dommeren, at han ikke ville have været i stand til at få bolden over nettet, ”out”-råb eller ej. Djokovic gav dermed pointet til Stepanek.

Dommeren rettede sig efter Djokovic’ fair forklaring, og fortsatte kampen ved stillingen 40-40 i partiet. Stepanek og publikum takkede Djokovic’ ærlighed ved at sende brusende klapsalver ned mod den serbiske helt. Se hele episoden her.


Men også i årets French Open, viste Djokovic sin sympatiske side på banen. Eller rettere lige uden for sidelinien.

Under en regnvejrspause blev han gode venner med en bolddreng, der i overensstemmelse med tennissportens måske lidt antikverede aristokratiske selvforståelse kom for at holde ham tør med en paraply. 
Men Djokovic fik drengen til at sætte sig og holde ham med selskab på spillerbænken. Verdensstjernen overtog paraplyen og lod i stedet drengen holde sin ketcher. De to tog sig en lille hyggelig samtale, mens publikum gav deres applaus.

Se den varmhjertede Djokovic give bolddrengen en uventet oplevelse. Selv om tennissporten traditionelt betegnes som en gentleman-sport, er historien fuld af spillere, der ikke i samme grad som Djokovic har levet op til idealet.


Spillere som Marat Safin, Andy Roddick og selvfølgelig John McEnroe har mange gange haft svært ved at opføre sig ordentligt på banen. 

Se hvordan de tre og en række andre temperamentsfulde spillere går amok i frustration over dommerens beslutninger.