Fodbolddanmark er så småt begyndt at varme op til det kommende verdensmesterskab i Rusland, hvor Danmark for første gang siden 2002 har kvalificeret sig. Som et lilleput-land med begrænset international succes har vi, uden at lyde alt for patriotisk, alligevel opnået store præstationer.

Flere spillere har skabt sig en plads i den danske bevidsthed, hvad enten det er Frank Arnesen, der skryder som frontmand i ’En for alle’, John Faxe Jensens hestespark af et mål mod Tyskland i 1992 eller kvindelandsholdets overraskende andenplads ved EM i Holland i 2017.

Den plads i det danske kartotek af fodboldminder får nu en fysisk plads i fodboldshoppen Unisport op mod verdensmesterskabet i Rusland. I deres butik på Strøget åbner de nu et pop-up-fodboldmuseum med sjælend, dansk fodbold-memorabilia fra diverse EM- og VM-slutrunder, playoffs og jubilæumskampe indhentet fra Hummel og samlere.

”Dansk landsholdsfodbold har en helt særlig historie, og den vil vi gerne være med til at hylde ved at skabe et unikt fodboldmuseum midt i vores butik. Det har været både sjovt og nogle gange udfordrende at skaffe alle trøjerne, og jeg er sikker på, at der er noget at se på for enhver dansk fodboldfan,” siger butikschef Jesper Haase.

I det midlertidige museum kan du blandt andet finde hjemmebanetrøjen, den tidligere Liverpoolspiller og nuværende tv-kommentator Jan Mølby havde på til EM i 1984. Det skal forstås som en anerkendelse af den danske fodboldhistorie, hvor støvler, trøjer og billeder udstilles.

”Vi har alt fra trøjer, der er blevet brugt under VM i Frankrig i 1998, en Jon Dahl Tomasson-trøje fra Sydkorea i 2002, og Christian Eriksens trøje fra playoffkampen mod Irland, hvor han lavede tre kasser. Af de gamle sager har vi blandt andet en Frank Arnesen trøje fra 1982 hængende, som er en af de allerældste Hummeltrøjer. De støvler vi har stående, er dem Kim Vilfort havde på, da han scorede sit mål i EM-finalen i 1992. De står i glas og ramme.”

Kan du ikke få nok af klaphat, fællessang og danske fodboldlegender, mens du venter på startfløjtet til Peru mod Danmark, kan du passende vandre gennem en del af den danske fodboldhistorie i et miks af 80’er-printede trøjer og garvede læderstøvler.

Alt kan opleves gratis fra i dag og frem til VM-slutrunden, forhåbentligt med en godkendt dansk præstation, slutter 15. juli.

LÆS OGSÅ: Arsene Wenger siger farvel til Arsenal efter 22 år i klubben

LÆS OGSÅ:Besat af målmandshandsker: Se Morten Kjærbyes vilde samling

LÆS OGSÅ: Har Zlatan Ibrahimovic solgt ud for at komme til VM?