Er Kevin Magnussen den danske Zlatan Ibrahimovic, spørger vi i det aktuelle nummer af Euroman. Kevin Magnussen er 21 år og starter sin Formel 1-karriere 16. marts i Melbourne. For 11 år siden var Zlatan Ibrahimovic også 21 år og havde sin karriere foran sig. Vi har været i arkivet og fundet et interview fra Euroman i 2003, hvor vi mødte en af verdens kommende bedste fodboldspillere. Mød Zlatan Ibrahimovic, 21 år, her:

__________


Min far er muslim og fra Bosnien, og min mor er katolik og fra Kroatien. Jeg er fra Sverige, og min religion er fodbold. Nej, jeg er muslim på en måde og katolik på en anden, men min gud hedder hverken Allah eller noget andet. Vi er mange religioner samlet i Ajax, og før en vigtig kamp sidder vi og beder sammen i omklædningsrummet.

Nogle gange, når jeg spiller, så fryser situationen, og jeg ser nogle løsninger. Driblinger og afleveringer ... Jeg kan ikke forklare, hvordan det sker, men lige inden jeg skal til at gøre noget, så får jeg et billede af situationen. Jeg tænker ikke – det sker bare.

Jeg har altid opfattet Danmark som et land, der har flere gode fodboldspillere end Sverige.

Jeg prøver at hjælpe mine forældre så meget som muligt, men min far vil ikke have hjælp, og når jeg siger til min mor, at hun ikke behøver at arbejde længere, så siger hun, at hun ville kede sig, hvis hun ikke arbejdede. Hun er rengøringsdame, og min far får invalidepension. De blev skilt, da jeg var helt lille.

Jeg kan godt li' Muhammad Ali. Han talte meget, men han gjorde altid, hvad han sagde. Det var ikke bare ord. Men jeg vil ikke sammenligne mig med ham – jeg lader fødderne tale.

Jeg er vokset op i Malmö i et byggeri, der hedder Rosengård. Folk siger, at det er en ghetto, men for mig var det ikke nogen ghetto. Jeg havde en fantastisk tid. Jeg følte mig fri og havde en masse venner. Folk fra hele verden. Der blev spillet fodbold i hver en krog, vi arrangerede turneringer, og vores hold vandt altid. Min mor bor stadig i Rosengård, og min far bor lige på den anden side af jernbanen.

Jeg blev engang kontaktet af folk fra det bosniske landshold, men da havde jeg allerede spillet på det det svenske juniorlandshold. Og selv om jeg føler mig som både bosnier og kroat, så føler jeg mig mest som svensker. Jeg er født i Sverige, mine venner er fra Sverige, og jeg er stolt af at repræsentere Sverige.

Da jeg kom frem i Sverige, spillede jeg måske lidt anderledes end de andre, og der var megen fokus på mig, så selvfølgelig var der nogen, der blev jaloux. Det forstår jeg, men prøv at stoppe mig, hvis I kan ...

Min far er min største fan. Selv om han ikke kom og så mig spille, da jeg var mindre, har han gjort alt for min karriere. Han har indrettet mit gamle værelse som et museum. Da han hængte de to første artikler om mig op, sagde han: 'Bare vent og se ...' Han er skør. Han taler altid om fodbold. A-L-T-I-D!

Hasse Borg (Malmö FF's sportsdirektør, red.) var meget vigtig for mig i begyndelsen af min karriere. Han rådede mig til ikke at få en agent, men når jeg tænker tilbage, så hjalp han Malmö og ikke mig. Klubben solgte mig for 83 mio. kr. til Ajax, men jeg ville have fået en tre gange bedre kontrakt, hvis jeg havde haft en agent. Jeg har ingen kontakt til Hasse Borg i dag. Men jeg skal ikke klage. Jeg lever et godt liv. Jeg er sund og rask. Min familie er sund og rask.

Jeg var ikke en stille dreng, da jeg gik i skole. Jeg elskede at tale og lave sjov. Jeg sad aldrig stille, men jeg lavede mine lektier. Jeg gik i en klasse, der var samlet fra 1. til 9. klasse. Vi kendte hinanden godt og var sammen hele tiden – også efter skoletid.

Jeg synes, at jeg er blevet en meget, meget bedre spiller i Ajax. Jeg har prøvet at spille Champions League – det er det største. Næste mål er at vinde Champions League med Ajax.

Arsenal var den første klub, der viste interesse for mig, og jeg besøgte Arsène Wenger på et tidspunkt. Jeg husker ham som en big boss. Én, man har respekt for, og som har en mening med alt, hvad han siger. Siden besøgte jeg også Monaco og Roma, men derfra gik alle henvendelser til sportschefen i Malmö, så jeg kunne koncentrere mig om at spille fodbold. Pludselig kom Ajax ind i billedet, og det hele blev ordnet på 24 timer. Ajax var en perfekt klub for mig, fordi de har en god historie med at udvikle unge spillere. De betalte jo også en ganske god pris.

Hvor gammel er hende Lykke May (Euromans coverpige, juli 2003, red.)? 21? Bor hun i New York? Men hun kan vel flytte til Amsterdam?

Som 17-årig spillede jeg på U/20-holdet i Malmö FF, og jeg følte, at træneren tænkte: 'Du er den sidste mand, der kommer på førsteholdet.’ Men førsteholdstrænerne så mig, og jeg blev den første, der rykkede op. Dem har jeg meget at takke.

Jeg gik på samfundsøkonomisk linje i gymnasiet, men jeg ville ikke gøre for meget ud af noget, jeg vidste, jeg ikke ville fortsætte med. Jeg gik ud efter halvandet år, for jeg ville bare spille fodbold.

Jeg var 18, havde lige fået kørekort og havde fået en Toyota Celica, som var cool – i hvert fald dengang. Jeg kørte med en ven ned ad Industrigatan i Malmö, som er den gade, hvor luderne holder til, og da vi så en kunde samle én op, råbte vi: 'Stop, det er politiet!' Vi lavede sjov, og da politiet stoppede mig, grinede de også bare. Men det kom selvfølgelig i avisen, men jeg kørte jo rundt i en sponsorbil med mit navn over det hele, så det var ikke, fordi jeg prøvede at holde det hemmeligt. De svenske aviser har skrevet meget møg om mig, men jeg gider ikke at gå op i det mere, for jeg kan alligevel ikke kontrollere det.

Alle siger, at jeg er kaxig, men det er kun, til de lærer mig at kende, så synes de, jeg er en flink fyr.


SAGT OM OG AF ZLATAN IBRAHIMOVIC

”Det skal blive skønt at gå ordentligt til ham – ham, der er så kaxig. Lad ham bare komme, så skal vi sætte ham på plads.”
Ulrik Jansson, Helsingborgs IF, da Zlatan Ibrahimovic rykkede op i Allsvenskan med Malmö FF (2001).

”Jeg kan sige dig, at i mine 33 år her på skolen er han blandt de fem mest urolige elever, jeg har haft (...) Han var helt outstanding. Et one-man-show.”
Agneta Cederbom, Zlatan Ibrahimivic' tidligere skolelærer (2001).

”Han kan udmanøvrere en modspiller – finter og rykker fantastisk godt. Hans skud har præcision, speed og kraft. Han har en yderside, der minder om håndboldspillernes baghåndsafleveringer. Han har ishockeyspillerens håndled, når det gælder boldføling. En fascinerende teknik i det hele taget.”
Tommy Söderberg, svensk landstræner (2001).

”Hvad Carew kan med en bold, kan jeg med en appelsin.”
Zlatan Ibrahimivic om nordmanden John Carew (2002).

”Zlatan Jr!”
Zlatan Ibrahimovic på spørgsmålet om, hvad en evt. kommende søn skal hedde (2002).

LÆS OGSÅ Er Kevin Magnussen den danske Zlatan Ibrahimovic?

FACEBOOK Bliv ven med Euroman