Likes registreres i real time, altså i det sekund de tildeles. Det er i hvert fald sådan, vi er vant til at opfatte funktionen. Men nu påstår kritikere, at Instagram forsinker visse likes, så de kommer dryppende, som gennem et tilstoppet afløb.

Man kan spørge sig selv, om det betyder noget. Det vigtigste er vel, at man i sidste ende får de likes, der tilkommer én, og ikke, om de bliver registreret øjeblikkeligt? Her er det nødvendigt at kigge nærmere på likets psykologiske funktion.

Likes er den valuta, som vores succes på Instagram måles i. Og vel et af de primære mål med at være der. Altså på Instagram – eller andre sociale medier med en like-funktion. Ud over vores generelle nysgerrighed eller lyst til adspredelse er det længslen efter likes, der får os til at kigge på vores profil en ekstra gang eller 10, hvis vi har delt noget, vi håber bliver godt modtaget.

Hvis antallet af likes er steget siden sidst, vi tjekkede, efterlades vi med en følelse af tilfredshed. Hvis tallet ikke har udviklet sig, eller i hvert ikke så hurtigt, som vi håbede, nager utilfredsheden.

Men i stedet for hurtigt at glemme det fejlslagne forsøg, vil vi blive ved at vende tilbage til det for at se, om mønsteret skulle ændre sig og like-scoren pludselig gå amok. Så brændende ønsker vores hjerner sig den lykkefølelse, der ligger indkapslet i de små hjerter, og spændingen, der ligger i øjeblikket mellem, vi beslutter os for at åbne appen endnu engang, og til vi finder ud af, hvad den fortæller os.

Tid er som bekendt penge, og jo længere tid vi bruger hos Instagram, desto flere penge tjener firmaet. Derfor udnytter Instagram bevidst nogle brugeres håb om, at de, måske, måske ikke, pludselig skulle have fået en skylle af sene likes. Det siger Matt Mayberry, der arbejder hos det californiske firma Dopamine Labs, som analyserer, hvordan firmaer kan opnå mere og bedre interaktion med deres apps, til The Globe and Mail.

Mayberry fortæller, at det er velkendt i branchen for apps, at Instagram strategisk tilbageholder visse brugeres likes, hvis de synes, at brugeren burde bruge fotodelingstenesten hyppigere. Disse brugere vil kun se et lille udsnit af de likes, deres opdatering rent faktisk har indkasseret.

”De hægter sig på din dybeste usikkerhed,” siger Matt Mayberry.

 

Denne påstand har Instagram-medstifter og chef Mike Krieger imidlertid været ude at benægte med et tweet. Han har dog også uddybet, at forsinkelse i forhold til registrering af likes kan forekomme. Men at det ikke skyldes en bevidst beslutning fra Instagrams side.

LÆS OGSÅ: Apple bekræfter at de gør din iPhone langsommere med tiden

LÆS OGSÅ: 30 taggere arbejder på at ramme dig: Sådan ved Netflix hvad du skal se næste gang

LÆS OGSÅ: Din iPhone har et afklædt arkiv du ikke kendte til