Allez! Allez! Euroman lancerer Cykelavisen scroll-down

Allez! Allez! Euroman lancerer Cykelavisen

Vi har lavet en avis om cykelkultur, om rytternes favoritruter, om godt udstyr, om skiltespurter og cykeltrøjer. Og den er selvfølgelig helt gratis.

Af Kristoffer Dahy Ernst
Foto: Nina Buth Olsen
Tour Euroman

’Anyone who rides a bike is a friend of mine,’ sagde Gary Fisher (tidligere cykelrytter og opfinderen af mountainbiken) engang, og sådan har jeg det også.

En cykel er et vidundermiddel: lav indgangsbarriere, demokratisk, hurtig. Frisk luft i lungerne, sundheden pibler frem gennem alle celler i kroppen. I byer er den hurtigere end bilen, på landet er den langt mere pålidelig end den offentlige trafik. Og hvis man først lærer at cykle, glemmer man det aldrig.

Som barn er det en monumental sejr at udforske sine evner på cyklen, samtidig med at verden pludselig åbner sig til mere og andet end mor og fars kontrolcirkel. En cykel er et redskab til opdagelse og frigørelse. Jeg dyrkede den selv intensivt på kvarterets villaveje, da jeg var barn.

I takt med, at der herhjemme bliver investeret massivt i cykelinfrastruktur, vinder elcykler også frem. Med en rækkevidde, der dækker de flestes daglige kørselsbehov, er elcyklen for mange pludselig et miljøvenligt alternativ til bil nummer to. Og så har vi slet ikke snakket om benzinpriser på himmelflugt, der passende kan styres udenom.

Men det er langtfra kun til hverdag, at cykling fylder meget for os danskere. Vi kan også køre rigtigt stærkt ude i verden. På det professionelle plan er vi begunstiget af en generation af cykelryttere, der er overordentligt stærke, og navne som Søren Kragh Andersen, Mads Pedersen og Kasper Asgreen vinder både etaper og endagsløb.

Læg dertil, at vi nu også har en dansker med helt i toppen af Tour de France. Sidste års debutant, Jonas Vingegaard fra Glyngøre, kørte sig direkte ind på en andenplads i verdens største cykelløb. Han har foræret os et håb om, at Danmark igen hører til øverst på podiet i Tour de France. Som han siger i et interview, vi bragte med ham i Euroman for nylig:

”Selvfølgelig er der så meget, der skal gå op i en højere enhed, men jeg tror helt klart på det.”

”Den dag (etapen mod Mont Ventoux den 7. juli 2021, hvor Jonas Vingegaard angreb Tadej Pogačar, løbets vinder, red.) viste mig nemlig, at han ikke er udødelig. Han er til at slå … og det har jeg tænkt mig at forsøge at gøre.” Sådan taler en udfordrer, der tør tro på, at han kan vriste Tour-titlen ud af hænderne på det formentlig største talent, verden har set siden Eddy Merckx.

Når Tour de France i år skydes i gang med tre etaper på dansk jord, begyndende med Grand Depárt i København den 1. juli, er der derfor lagt op til en folkefest med flere af de bedste danske ryttere i potentielle hovedroller.

Det gælder også, når Tour-feltet 2. og 3. juli gæster Roskilde, Nyborg, Vejle og Sønderborg – og undervejs krydser Storebæltsbroen i det, der kan blive en nervepirrende sidevindsdyst.

På Euroman er vi selvfølgelig med på vognen. Derfor har vi skabt denne særudgivelse: En cykelavis, der fortæller om cykelkultur, om rytternes favoritruter, om godt udstyr, om skiltespurter og cykeltrøjer – og som i samarbejde med de fem danske start- og målbyer i Tour de France bliver delt ud til cykelglade og cykelgale entusiaster i dagene op til Tour-starten. Og den er selvfølgelig helt gratis.

Vi ses derude på cykelstien og på landevejen. Kør forsigtigt.

Kristoffer Dahy Ernst
Chefredaktør

 

Cykelavisen kan findes i alle start- og målbyer i dagene op til Tour de France. Du kan også finde avisen i sampak med vores juninummer med Rasmus Tantholdt på forsiden, der der på gaden nu. 

Se, hvad vi ellers skriver om: Cykelløb, Cykling og Tour de France