6 tour-etaper, du skal se i år scroll-down

Seks tour-etaper, du skal se i år

Der er både brutale bjergetaper og rød-hvide muligheder i rigt omfang.

Af Mikkel Tofte Langerhuus
Foto: Getty Images
Cykelavisen 2023 Euroman

1. ETAPE

(1. JULI ) I OG OMKRING BILBAO

Intet kan få et cykelgalt folk op af sofaerne og ud på landevejen som en Grand Départ. Det så vi i silende regn rundt om Kastellet og i resten af København på enkeltstarten sidste sommer, hvor det danske folk skabte en euforisk ramme om Tourens 1. etape.

En stemning, der fortsatte ufortrødent i det danske sommerland på både 2. og 3. etape. Men hold nu ferie, hvor har vi store forvent- ninger til de cykelgale baskere, når Tour de France-feltet skal køre om årets første gule trøje i Bilbao i det nordlige Spanien.

At arrangørerne så ovenikøbet har disket op med en lækkerbisken af en rute på de to første etaper, gør, at vi glæder os endnu mere til, at det notorisk nervøse felt i Tourens spæde begyndelse bliver båret gennem Baskerlandet, inden feltets bedste puncheurs stjæler spotlightet i finalen og brænder samt- lige tændstikker i jagten på at sikre sig en enkelt dag i Le Maillot Jaune.

Euromans vinderbud:
Wout van Aert (Jumbo-Visma)

6. ETAPE

(6. JULI) FRA TARBES -> CAUTERETS-CAMBASQUE

Karavanen rammer Pyrenæerne tidligt i år. Og rytterne skal blot ud
på to etaper på bjergkæden denne gang. Det er dog vel at mærke to etaper, hvor der står skrevet Tadej Pogačar med store bogstaver hen over.

Her får vi de første svar på, om Jonas Vingegaard kan bide skeer med sin slovenske rival i det terræn, de begge elsker. Rytterne skal på den sidste af de to Pyrenæer-etaper over Col d’Aspin og legendariske Col du Tourmalet, inden en (for Jonas Vingegaard) ærgerlig let finalestigning venter.

Men hvis, og det er et stort hvis, Jumbo-Visma allerede i Tourens første uge tør at blæse til storstilet angreb med forposter og seriøse angreb, der skal isolere Pogačar tidligt på etapen, kan vi få et hæsblæsende cykelløb på samtlige 145 kilometer.

Euromans vinderbud:
Tadej Pogačar (UAE Team Emirates)

10. ETAPE

(11. JULI) FRA VULCANIA -> ISSOIRE

Etapen inden denne slutter på en benhård vulkanstigning, og ja, en finale med 10 procents stigning over de sidste fem kilometer havde måske været et mere oplagt valg. Men der er altså også andre fede væddeløbere, der kører Tour de France,
end Vingegaard og Pogačar.

Denne etape gennem Massif Central går op og ned hele dagen og ligner en, hvor feltets ledeste hunde skal køre om sejren i et udbrud. Den kommer dagen efter en hviledag, og der kommer højst sandsynligt til at være ekstremt varmt. Måske ser vi også et par prominente navne gå æskekolde.

I sådan et terræn findes der masser af gode, danske bud på en sejrherre. Magnus Cort, Mikkel Honoré, Mattias Skjelmose, Søren Kragh Andersen og Andreas Kron vil alle blive nævnt som kandidater til sejren, hvis de har ramt den form, vi, der har rød-hvide briller klistret til hovedet, håber på.

Euromans vinderbud:
Valentin Madouas (Groupama-FDJ)

14. ETAPE

(15. JULI ) FRA ANNEMASSE -> MORZINE LES PORTES DU SOLEIL

Det her er én af de dage, Jonas Vingegaard har en god chance for at sætte et af de angreb ind i bjergene, hvor han skal spille med musklerne over for konkurrenterne. Med al sandsynlighed starter Tadej Pogačar denne etape iklædt den gule førertrøje, mens han også meget vel kan komme med en frisk etapesejr og en lille portion bonussekunder i bagagen fra toppen af Grand Columbier dagen forinden.

Danskeren skal i så fald sætte alt ind med sit stærke hold i ryggen, og så ved vi, at der er lagt i kakkelovnen til et fantastisk cykelløb. Men angrebene i højre og venstre kunne meget vel blive om tid i den samlede stilling – ikke om etapesejren. Den vil de klatrere, der har tabt sit klassement, i stedet stikke afsted efter med succes i et morgenudbrud.

Det kunne være ryttere som Mikel Landa, Simon Yates, Jai Hindley eller Richard Carapaz, hvis de inden 14. etape har skudt en hvid pil efter at stå ved siden af Vingegaard og Pogačar på podiet i Paris. Når det så er sagt, kan det aldrig udelukkes, at en af de to store favoritter til den samlede sejr er sultne efter endnu en sejr. Det ville ikke gøre etapen mindre seværdig.

Euromans vinderbud:
Richard Carapaz (EF Education-Easypost)

17. ETAPE

(19. JULI) FRA SAINT GERVAIS MONT-BLANC -> COURCHEVEL

Dagen efter Tourens eneste enkeltstart venter løbets absolutte kongeetape. Som optakt til den vil sportens store lyrikere, eksperter og romantikere finde de største gloser og sprogblomster frem og mytologisere udfaldet og forløbet af cykelløbet, allerede inden det er kørt.

Det skal ikke forstås som en kritik – det er en af grundene til, at vi elsker sporten. Toppen af den sidste stigning, Colde la Loze, ligger i mere end 2.200 meters højde, og i de luftlag ved vi, at nogle ryttere har det svært. Resten af ruten frem mod det monstrøse bjerg er forresten heller ikke barnemad.

Jonas Vingegaard kommer til at sætte sig i sadlen og slikke sig om munden med sin viden om, at det var i disse luftlag og på etaper med mere end 5.400(!) højdemeter, at han var i særklasse sidste sommer. Specielt i løbets tredje uge.

Med andre ord: Hvis Vingegaard ikke planter Pogačar på denne etape, vinder han ikke løbet.

Euromans vinderbud:
Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma)

20. ETAPE

(22. JULI) FRA BELFORT -> LA MARKSTEIN

Det er (desværre) ikke verdens hårdeste bjergetape, men ikke desto mindre er det en bjergetape på næstsidste dag af Tour de France. Det er her, løbet kan vindes, men det er også her, løbet kan tabes – bare tænk på Primož Roglič for tre år siden. Med den måde, cykelløb køres på i dag, har dagen potentiale til at blive yderst seværdig fra kilometer nul.

Hvis Tadej Pogačar ikke ligger til at vinde, kommer han til at køre med hovedet under armen lige ud af skolegården. Det samme kommer Jumbo-Visma til at gøre, hvis Jonas Vingegaard er i nærheden af den samlede sejr.

En ting kendetegner nemlig tidens største cykelstjerner: De (specielt Pogačar) dør altid med skoene på, og de vil hellere forsøge et indianerudbrud end at gemme sig bagest i feltet og fedte en lige-ved-og-næsten-placering hjem. På falderebet er der ikke andet at sige og gøre end at krydse fingre for, at Jonas Vingegaard både starter og slutter etapen i gult.

Euromans vinderbud:
Tadej Pogačar (UAE Team Emirates)

Se, hvad vi ellers skriver om: Cykelløb, Cykling og Guide