Fik du set, hvilke 10 danske byggeprojekter vi glæder os til at opleve i 2019? Nu kigger vi uden for Danmarks grænser og mod resten af verden. 

Vi har her samlet 10 af de mest interessante bygninger, som åbner op for offentligheden i 2019:

Kistefos Museum, Jevnaker, Norge

Det er ikke kun i Danmark, at Bjarke Ingels og hans tegnestue BIG kan indvie nye og spændende bygninger i 2019. Også i Norge er Ingels aktuel til sommer. 1. juli åbner Kistefos-Museet op for en snoede kunsthal, der også fungerer som bro, da den forbinder syd- og nordsiden af Randselva-floden i Jevnaker uden for Oslo. Bjarke Ingels Group har tegnet den nye teknisk avanceret kunsthal, som Bladt Industries opfører. 

Broen i skulpturparken udgør en rektangulær lukket form, som er vredet 90 grader i sit spænd over floden, hvilket giver kunsthallen landfæste i det lave skovområde mod syd og modsat et løft over på nordsiden, hvor terrænet er mere kuperet.

Kistefos-Museum-by-BIG_dezeen_1568_0-1024x735.jpg
Illustration: BIG / Kistefos Museum
Kistefos-Museum-by-BIG_dezeen_1568_13-1024x735.jpg
Illustration: BIG / Kistefos Museum

Beijing New Airport, Beijing, Kina

Første spadestik til Beijing New Airport blev taget i 2014, og efter planen skal den nye storlufthavn lade de første passagerfly lette og lande i oktober 2019. Indledningsvis vil lufthavnen kunne håndtere 45 millioner årlige passagerer, men kapaciteten skal på sigt blive i omegnen af 100 millioner rejsende, hvilket vil gøre den til verdens største lufthavn sammen med amerikanske Hartsfield-Jackson i Atlanta.

Zaha Hadid Architects og ADPI har stået for designet, som ligner noget fra en anden verden.

zha-beijing-new-airport-buildings-2019-architecture-roundup-_dezeen_1704_col_0.jpg
Illustration: Zaha Hadid Architects / ADPI
Zaha-Hadid-Beijing-new-airport-terminal_dezeen_468_2.jpg
Illustration: Zaha Hadid Architects / ADPI

Nhow Amsterdam RAI Hotel, Amsterdam, Holland

Arkitekterne fra OMA er klar med en opfølgning til deres populære Rotterdam-kompleks med et lignende projekt i Amsterdam. Det er et hoteltårn, der består af tre trekantede glasbokse oven på hinanden. Med sine 650 værelser bliver Nhow Amsterdam RAI Hotel det største hotel i Holland.

Amsterdam-RAI-hotel-by-OMA-COD-and-NH-Hotel-Group_dezeen_468_1-e1430412335211.jpg
Illustration: OMA
Amsterdam-RAI-hotel-by-OMA-COD-and-NH-Hotel-Group_dezeen_BAN.jpg
Illustration: OMA

Humboldt Forum, Berlin, Tyskland

Slottet Berliner Schloss blev bygget i midten af 1400-talllet, men ødelagt under Anden Verdenskrig efter et bombardement i februar 1945. I 2003 besluttede det tyske parlament at genopføre det barokke slot, og det skal stå færdigt i slutningen af 2019. Det er dog kun facaden, der er en rekonstruktion af det gamle slot.

Under navnet Humboldt Forum vil slottet nu rumme museer med samlinger af afrikansk og anden ikkeeuropæisk kunst samt to restauranter, en biograf, et teater og auditorium. Alt sammen er tegnet af den italienske arkitekt Franco Stella.

20140404_BelvedereausNord_Schirme.jpg
Illustration: Humboldt Forum / Franco Stella

Bauhaus Museum Weimar, Weimar, Tyskland

I 2019 er det 100 år siden, at Bauhaus-skolen, der fik stor indflydelse på arkitektur, design og billedkunst verden over, blev skabt. Bauhaus i det tidligere Østtyskland tiltrækker masser af turister og i forbindelse med den runde fødselsdag åbner nye museer i både Weimar og Dessau. 

Museet i Weimar er designet af den Berlin-baseret Heike Hanada og er skabt efter skolens modernistiske traditioner. Det forventes at åbne i april.

bauhaus-museum_weimar_visualisierung_suedostansicht.jpg
Illistration. Tomás Saraceno
csm_bauhaus-museum_weimar_Saraceno_Sundial_Spatial_Echoes_Kunst_am_Bau_362da29b50.jpg
Illustration: Tomás Saraceno

30 Hudson Yards, New York, USA

Med en højde på 395 meter tilbyder Hudson 30 den højeste udendørs udsigtsplatform over New York og slår dermed Empire State Building med 15 meter.

Kontorbygningen er designet af Kohn Pedersen Fox og vil blandt andet fungere som nyt hjem for WarnerMedia og dets datterselskaber HBO, CNN, Turner Broadcasting og Warner Bros.

hudson-yards-kpf.jpg
Illustration: Oxford properties

Under, Lindesnes, Norge

Det ser ud som et sunket skib, men betonblokken bliver Europas første undervands-restaurant. Hvis du vil prøve en anderledes spise-oplevelse, kan du snart rejse til Norge og nyde et måltid, mens du er omgivet af fisk. Restaurantgæsterne får på fem meters dybde udsigt til Nordsøens dyreliv gennem et 11 gange 4 meter stort panoramavindue.

Den imponerende bygning ligger ved Norges sydligste punkt i byen Båly og vil få plads til 100 gæster ad gangen. Det er arkitekterne hos Snøhetta, der står bag designet. De har blandt andet også tidligere lavet et udkigspost til at iagttage rensdyr i Norge, der er placeret i nationalparken Dovrefjel.

Restauranten åbner i løbet af foråret.

Snøhetta2.jpg
Illustration: Snøhetta
Søhetta.jpg
Illustration: Snøhetta

Vessel, New York, USA

15 etager og 2.500 trin udgør Thomas Heatherwick-bygningen Vessel, der egentlig allerede i 2018 skulle have været åbnet for offentligheden i Hudson Yards i New York. Men dette forår sker det, siger folkene bag. Bygningen bliver ofte omtalt som trapperne til 150 millioner dollars, som ikke rigtigt fører nogen vegne hen - men ifølge arkitekten bag er formålet med bygningen, at besøgende kan bevæge sig igennem de kobberfarvede trapper og platforme med en have og flere terasser, hvorfra de kan nyde udsigten til den amerikanske storby.

thomas-heatherwick-hudson-yards-new-york-usa_dezeen_2364_col_3.jpg
Illustration: Heatherwick Studio
thomas-heatherwick-hudson-yards-new-york-usa_dezeen_2364_col_1.jpg
Illustration: Heatherwick Studio

Wuxi Taihu Show Theatre, Wuxi, Kina

Steven Chilton Architects vilde teater i den kinesiske by Wuxi er inspireret af landets største bambusskov, der ligger i nærheden. Dens skyggebue repræsenterer en markise af skovens blade, mens de slanke hvide søjler skal ligne bambus.

Bygningen var shortlistet som en af favoritterne til World Architecture Festival's Future Project Award i sidste måned og kan byde publikum indenfor i slutningen af 2019.

wuxi-show-theatre-steven-chiltern-architects_dezeen_2364_col_11.jpg
Illustration: Steven Chilton Architects
wuxi-show-theatre-steven-chiltern-architects_dezeen_2364_col_8.jpg
Illustration: Steven Chilton Architects

Leeza SOHO, Beijing, Kina

Verdens højeste atrium i Beijing var også på vores liste fra sidste år, men byggeprojekter har det som bekendt med at blive forsinket. Derfor har den fået genvalg, da den nu skulle stå klar i 2019. Det er firmaet Zaha Hadid Architects, der står bag den 207 meter og 46 etager høje bygning. Foruden en blanding af kontorer og butikker vil undergrundsbanen løbe under bygningen, der består af to dele, som hver snor sig 45 grader - og heri vil man fremover kunne finde det højeste atrium af sin slags.

leeza-soho-architecture-beijing-china-news_dezeen_2364_col_2-zWgf4mucWWAMK0eg6aMr7w.jpg
Illustration: Zaha Hadid Architects
leeza-soho-architecture-beijing-china-news_dezeen_2364_col_3-Cgi0oFgGFqG-PSgOATKlEA.jpg
Illustration: Zaha Hadid Architects