Alverdens designere, ingeniører og øvrige fagfolk udforsker hver dag muligheden for at opfinde nye ting eller forbedre eksisterende produkter, der skal gøre vores hverdag nemmere og mere miljøvenlig. Vi har tidligere skrevet om bud på fremtidens energikilde, og nu er turen så kommet til den traditionelle elkedel.

24-årige Nils Chudy og hans designpartner Jasmina Grase har opfundet Miito, der ikke kan kaldes en egentlig elkedel - den består nemlig blot af en varmestav og en varmeplade.

”Det er faktisk ikke en kedel mere. Det er en anderledes måde at opvarme væsker på” siger Chudy om sit nye hjertebarn til The Guardian.

Mere teknisk fungerer Miito ved, at en kop med vand eller anden væske placeres på varmepladen, hvorefter varmestaven nedsænkes i koppen og opvarmes. Når koppens indhold er tilstrækkelig varmt, placeres staven igen på varmepladen, hvor den slukker automatisk, inden den igen tages i brug.

Miito har den åbenlyse fordel, at den ikke lader noget vand gå til spilde, idet man blot varmer det, man skal bruge. Men for Chudy var det vigtigste at gøre op med elkedlers store forbrug:

”Det handler ikke så meget om vandspildet, for – især i det centrale Europa – er der rigeligt vand. Men det handler absolut om energispild, fordi elkedler bruger så meget strøm og så mange kræfter.” forklarer han.

Derfor bygger Miito på induktion, der er mindre energikrævende end almindelig el. Induktion sørger derudover for ved hjælp af elektromagnetisme, at det kun er varmestaven, der opvarmes, og varmeplade og kop påvirkes derfor ikke.

Miito har været under udvikling i et års tid, og Chudy og Grase har allerede vundet en pris for deres innovative løsning. Lige nu undersøger de fortsat mulighederne for at forbedre produktet, og der udvikles blandt andet på, hvordan man kan lade staven opvarme væsker til en ønsket temperatur for derefter automatisk at slukke.

Miito er allerede på vores ønskeliste, og hvis alt går vel, er den at finde i butikkerne inden udgangen af 2016.

LÆS OGSÅ: Vækkeuret, der vækker dig med friskbrygget kaffe

LÆS OGSÅ: Dyster fremtid for klimaet: Sort is breder sig

LÆS OGSÅ: Dansk vandflaske sørger for rent drikkevand i Afrika