Når solen bager, kan det være vanskeligt at være øldrikker.

På den ene side er der få ting, der lokker så meget som en af de kølige i skyggen.

På den anden side melder hovedpinen sig sammen med stjernerne for øjnene i det øjeblik, man vover sig ud i solen igen.

Med udviklingen i håndværksøl har mange af os vænnet os til, at stærke øl er lig med gode øl, fordi de tit er rige på smagsnuancer og har en god mundfylde. Og de stigende alkoholprocenter har ikke ligefrem gjort sommerøl-dilemmaet mindre.

Heldigvis går udviklingen disse år i den modsatte retning.

”Øl med lavere alkoholprocenter. Det er helt sikkert det, der lige nu arbejdes med i craft beer-verdenen," sagde Evil Twin-brygger Jeppe Jarnit-Bjergsø tidligere på sommeren til euroman.dk.

”For fem år siden gik vi meget op i at lave Imperial Stout, altså en ekstra stærk stout. De kunne godt være på omkring 12 procent alkohol. De havde masser af humle og var helt crazy. I dag handler det mere om, at øllet skal smage af noget. Vi laver for eksempel øl på kun tre procent alkohol, der smager af ligeså meget som stærkere øl. Det passer også godt til sommeren, fordi mildere øl er lette at drikke i sommervarmen, men stadig rummer masser af smag.”

Den anerkendte danske brygger, der har skabt sig en karriere i New York med eget bryghus, bar og restaurant peger på lette versioner af pale ale, IPA og weissbier som nogle af de øltyper, der er bedst at drikke om sommeren, hvis man søger et smagskick på tungen, men ikke dunket i baghovedet. Vi har her udvalgt 9 gode og lette øl, der kommer lidt rundt i stilarterne:

 

 

Mikkeller: Drink’In The Sun


Mikkeller har lavet en amerikansk inspireret hvedeøl, der rummer både sødme og bitterhed, men stort set ikke noget alkohol. Så god, at man burde tage den med på en køretur, som bryggeriet skriver.

Alkohol: 0,33 %.
Centiliter: 33
Pris: 30 kr.
Køb her  

Amager Bryghus: Summer Fusion

Denne øl er inspireret af californisk steam beer, der kombinerer pilsnertypens sprøde renhed med overgærede øl som fx pale ales frugtige friskhed. Der er både engelsk og tysk malt i for rundhedens skyld samt masser af citrussmagende humle. Som bryghuset skriver: ”Er De forvirret? Jamen, det er der slet ingen grund til. Amager Summer Fusion er svaret til de mange, der i årevis har spurgt: "Hvornår får vi en amerikansk-engelsk tysk over-undergæret pilsner-ale, der smager af en masse uden at man bliver bimmelim?"

Alkohol: 3,5 %
Centiliter: 50
Pris: 39,75
Køb her 

To øl: Totem Pale

 


En superfrisk pale ale med noter af for eksempel pink grape. Let nok til at du kan drikke den under en pause på kontoret. Velsmagende nok til, at du tager resten af dagen fri og går på druk.
Alkohol: 2,7 %
Centiliter: 33
Pris: 28 kr.
Køb her

Brekeriet: Picnic Sour Ale

 


Landskrona-bryggeriet Brekeriet har lavet en frisk og syrlig ale gæret med mælkesyrebakterier. Det skulle give en smag af såvel rabarber som stald og strå. Moderat kulsyre.

Alkohol: 2,2 %
Centiliter: 33
Pris: 25
Køb her

Brew Dog: Nanny State

Det crowdfundede bryggeri Brewdog ligger lidt uden for Aberdeen i Nordskotland. Deres opvarmningssystem er miljøvenligt, restprodukter fra produktionen bliver brugt af lokale landmænd. De har endda fremstillet en pale ale med masser af frisk og bitter humle og minimal alkoholprocent. Det er smagen af god samvittighed.

Alkohol: 0,5
Centiliter:33
Pris: 29
Køb her 

Beerblioteket: Berliner wise guy

Som vi har skrevet før, er surt øl det hippeste lige for tiden. De sure øltyper tæller blandt andet berliner weisse er en særligt syrlig tradition inden for hvedeøl. Dette bud på genren fra Göteborg-bryggeriet Beerbliotek skulle have en meget kraftig citronsmag.

Alkohol: 3,8 %
Centiliter:33
Pris: 34 kr.
Køb her 

Lervig Aktiebryggeri: Johnny Low

Grapefrugt-agtigt bitter IPA med en rigtig medgørlig procent fra det norske håndværksbryggeri.

Alkohol: 2,5
Centiliter: 33
Pris: 25 %
Køb her 

Maissel’s Weisse Alkoholfrei

 


En ravfarvet både syrlig og sødmefuldt maltet hvedeøl med noter af kryddernellike og banan. Bestandigt skum og blød mundfylde. Voksensaftevand.

Alkohol: 0,0
Centiliter: 50
Pris: 18,90
Køb her 

Fur: Frokost


En pale ale fra Limfjorden med hyldeblomst i næsen, citrus i smagen og en vis maltsødme.
Alkohol: 2,6 %
Centiliter: 50
Pris: 29 kr.
Køb her 

LÆS OGSÅ: Frygt ikke hipsterbrygget: 9 råd til hvordan du bestiller i baren

LÆS OGSÅ: Endelig bevist: Pizza motiverer mere end penge

LÆS OGSÅ:  Sådan får du stilen fra 13 velklædte film