En af sidste sommers mest omtalte nyskabelser på New Yorks drinks-scene var frosé, en frossen drink lavet på rosévin. Ideen var som skabt til hede ganer, sommerlette branderter og Instagram.

Og når man påtænker, hvor mange moder, ikke mindst på bar- og cocktail-scenen, der udgår fra New York, men at det også ofte tager lidt tid, før de flyder over til vores side af Atlanten, så kunne sommeren 2017 godt være året, hvor froséen dukker op til overfladen i Danmark.

Det mener Ted Dako, der er medindehaver af cocktailcateringfirmaet We Got Spirit, og som selv har eksperimenteret med at lave den til nogle arrangementer:

”Jeg tror, frosé kommer til Danmark i år. Det kunne godt gå hen at blive en trend. Danskerne elsker rosévinen, og det er meget forfriskende at drikke den som sådan en voksen-slushice om sommeren. Den er også nem at lave. Det eneste, den kræver er en slushice-maskine,” siger Ted Dako.

Det er den newyorkske Bar Primi, der bliver krediteret for at have været de første til at skænke froséen til deres kunder.

”Nogen sagde noget i retning af, ”mand, det er rosésæson, hvad skal vi finde på?” Så jeg tænkte, hvad med at vi bare hælder en masse rosé i maskinen og ser, om det bliver til is. Så det gjorde vi,” har barchefen Justin Sievers sagt.

Dog finpudsede baren opskriften en anelse ved at blande et skvæt rød vermouth og lidt jordbærmos i drinken. Så var succesen født.

“Alle, der ser dem ankomme ved et nabobord, siger,” hvad er det, sådan en må jeg også have,” sagde barchef Sievers.

Hvis froséen stik imod Ted Dakos forventninger ikke slår igennem på den danske barscene denne sommer, så er den gode nyhed, at det kan lade sig gøre at lave den derhjemme, også selv om man ikke har en slushicemaskine.

En blender og lidt planlægning er alt, der skal til, for at farve dine weekender frosé. Prøv for eksempel denne opskrift:

Det skal der i:

- 1 flaske kraftig rosévin, fx på merlot eller pinot noir
- 225 gram jordbær, renset og skåret i kvarte
- 1 skefuld sukker
- ½ - 1 dl rød vermouth efter smag

Sådan gør du:

1. Frys rosevinen i en flad bakke eller et par isterningbakker. Det tager måske 6 timer.
2. Blend jordbær og sukker til mos. Tilsæt vermouth.
3. Skrab den frosne rosémasse ned i blenderen, og blend videre, indtil hele massen er jævn.
4. Hæld drinken i en kande eller en anden beholder, og sæt den i fryseren en halv times tid, for at gøre den mere solid. Hvis du lader den stå længere, og den bliver for hård, kan du altid blende den med lidt mere rosé eller lidt vand.
5. Servér.

Du kan også eksperimentere med at tilsætte campari, vodka, vandmelon, sukkersirup, eller hvad du har lyst til, til din frosé, bare vær opmærksom på at det muligvis går ekstra hurtigt med at komme i godt humør, i forhold til, når du drikke din rosé direkte fra flasken.

For som Ted Dako siger:

”Alkoholen er det sidste i en slush-drik, der fryser, og det første, der tør op. Så det er vandet, der bliver liggende tilbage i glasset som is, når du har drukket. Det vil sige, at procenten i det, du drikker, stiger.”

LÆS OGSÅ: Italienere bobler af vrede over blå prosecco

LÆS OGSÅ: Ny forskning: Salt gør dig ikke mere tørstig

LÆS OGSÅ: Vermouth-renæssancen: Aperitifen er kommet ud af mormors skab