Det er svært at afgøre, hvad der er størst – at Danmark med Geranium nu for første gang har en trestjernet restaurant, eller at Michelin nu endelig rent faktisk har bevæget sig uden for de store byer! 

Undertegnede og mange andre havde håbet og gættet på, at Geranium fik den tredje stjerne, men at det rent faktisk skete, er alligevel overraskende og kæmpestort. Og der skrives hermed gastronomisk danmarkshistorie. 

At provinsen med Kadeau Bornholm, Frederiksminde og Henne Kirkeby Kro fik hele tre stjerner, kom bag på de fleste, for rygtet ville, at Michelin-inspektørerne ikke rigtigt havde været omkring. Men det havde de altså. 

I København fik Kong Hans velfortjent sin stjerne tilbage, og byens øvrige stjernesteder opretholder status quo – bortset altså fra Geranium, der som bekendt rykkede op i hierarkiet. 

Samtidig med stjerneuddelingen meddelte nuværende ejer af Kong Hans, Løgismose/Meyer, i øvrigt, at Flemming Skouboe, der i forvejen ejer Henne Kirkeby, overtager aktiemajoriteten i Kong Hans. 

Det er svært at være skuffet over dagens stjerner, men at Mielcke & Hurtigkarl igen i år blev forbigået… Det er næsten rituelt, men ikke desto mindre ærgreligt og uforståeligt.
Også på Alberto K og Amass må det være en lidt flad fornemmelse. Mange havde også tippet Taller til at få en stjerne, men de er omvendt så nye i trafikken, at man nok bare skal væbne sig med tålmodighed. 

Stjernerne faldt også over Finland, Norge og Sverige, og med tre stjerner til Maaemo drypper det igen lidt på Danmark, idet køkkenchefen dér jo er danske Esben Holmboe Bang

Alt i alt en stor dag for dansk gastronomi! 

KØBENHAVN:

3 stjerner:
Geranium

2 stjerner:
Noma
AOC

1 stjerne:
Kong Hans
Era Ora
Clou
Kiin Kiin
Studio
formel B
Kokkeriet
Marchal
Grønberch & Churchill
Kadeau
Relæ
Den Røde Cottage
Søllerød Kro

DET ØVRIGE DANMARK

1 stjerne:
Frederikshøj
Gastromé
Substans
Kadeau Bornholm
Frederiksminde
Henne Kirkeby Kro

LÆS OGSÅ: Euroman på trestjernet Michelin-restaurant i Paris: En verden uden kompromiser

LÆS OGSÅ: Anmeldelse - Geranium

LÆS OGSÅ: Det drikker bartenderen: Her er min yndlingsspiritus