Fischer Nordre Frihavnsgade
Foto: Marie Louise Munkegaard

Guide til Nordre Frihavnsgade

Her er Østerbros mest gastronomiske gade

Læs dig igennem den, bid for bid.

Nogle gader har det hele. Mad- og vinbutikker, cafeer og restauranter, dør om dør. Nordre Frihavnsgade på Østerbro i København er én af dem. En gåtur her giver mulighed for at indsamle alt, hvad man skal bruge til en vellykket middag. Her er kød, fisk, brød, grønt ... og bliver man sulten på vejen, er der flere gode muligheder for at gøre stop. Gaden, der løber mellem Trianglen og Østbanegade, er Østerbros madgade nummer ét.

Original Coffee

Der er ikke dømt ren caffe latte-fest på Østerbro. Den moderne, lysristede kaffe er også kommet til bydelen efter Original Coffees etablering på Nordre Frihavnsgade. Den lille café er rustikt indrettet med små borde og høje pladser i vinduerne. I hjørnet er der en lille, gammeldags vask med skruehåndtag, hvor man selv tapper postevand.

Kaffen kommer fra Kontra Kaffe, der er flere forskellige sorter og oprindelser at vælge imellem, og foruden håndbrygget filterkaffe kan man også nyde de gængse espressobaserede kaffetyper. Og så er der desuden et lille udvalg af salte og søder sager at spise til.

Original Coffee
Nordre Frihavnsgade 4

Kervan

Det er primært folk fra Nørrebro, der er forkælet med gode etniske grønthandlere, men Kervan er et rigtig stærkt kort på Østerbro.
Inden for døren i den store butik mødes man af et flot udvalg af friske krydderurter til gode priser, og der er også et omfangsrigt udvalg af frugt og grønt samt blomster, hvis nogen skal forkæles. Butikken rummer desuden et udvalg af nødder, saucer og lignende, eksempelvis tamarindpasta på flaske. Og den lille montre ved skranken byder på blandt andet samosa, oliven og feta.
Alt er af god kvalitet, og priserne er i højeste grad konkurrencedygtige i forhold til supermarkedernes.

Kervan
Nordre Frihavnsgade 68


Peter Beier Chokolade

Peter Beier Chokolade, der har hovedsæde på Ørsholt Gods ved Helsingør, er efterhånden blevet til en stor forretning, og ikke så få er blevet draget af de ikoniske chokoladefontæner, som er at finde i butikkerne.

Der er blandt andet flødeboller og fyldte chokolader i sortimentet, og det hele er hjemmelavet af gode råvarer, ikke mindst fra Peter Beiers egen plantage i Den Dominikanske Republik.

Der er også mulighed for at tage et pitstop i butikkens caféafdeling, hvor man selvfølgelig kan mæske sig i chokolade, eventuelt med en kop varm chokolade, som findes i flere varianter.

Peter Beier Chokolade
Nordre Frihavnsgade 20

Spis min gris

Det bliver ikke mere øko end hos slagterbutikken Spis min gris. Det er kokken Mikkel Hesselager, der står bag, og hans vision er at opdrive og viderebringe det bedste kød fra landets gladeste dyr. Det sker i tæt samarbejde med en række små landmænd, hvoraf nogle ydermere er certificerede biodynamikere.

Butikken har et flot udvalg af ferske kødudskæringer fra okse, lam og svin, og derudover er der også et delikat udvalg af pateer, pølser og færdigretter af den slags, man sagtens kan være bekendt at købe med hjem. Der er også økologiske ænder, gæs og kyllinger, når de er i sæson.

Kvalitet koster, men den er værd at betale for hos Spis min gris.

Spis min gris
Nordre Frihavnsgade 31

Odin Fisk

Det kan være en fordel at gøre sine indkøb hos Odin Fisk, inden alle andre får fyraften, for derefter er der kø helt ud på gaden fra den lille butik, der er nabo til Spis min gris.
Udvalget af fersk fisk er ikke enormt, men kvaliteten er god med blandt andet islandsk laks i tykke stykker og ditto velvoksne torskeloins.
I montren finder man også et større udvalg af salater med fisk og skaldyr, og der er desuden røgvarer af makrel og torskebukser.
Priserne er bestemt ikke i den lave ende, men sådan er det på Østerbro, og som skrevet er kvaliteten, som den skal være.
Der hersker en dejlig ligefrem tone i butikken, hvilket er virkelig befriende.

Odin Fisk
Nordre Frihavnsgade 31

Kebabistan

Kebab er ikke bare kebab. Desværre udbydes den i ringe kvalitet mange steder i byen, og det er synd, for eksempelvis en durumrulle lavet af gode råvarer er en ganske sund, nærende og ikke mindst velsmagende spise.

Hos Kebabistan gør de det ordentligt. Stedet er en filial af moderen på Istedgade, som for nylig blev kåret til Københavns bedste kebabsted af Børsens madanmelder, Ole Troelsø.

Råvarerne er friske og hjemmelavede, så man behøver ikke at have tømmermænd for at spise en kebab hos Kebabistan.

Kebabistan
Nordre Frihavnsgade 63

Hos Fischer

Hos Fischer ligger teknisk set ikke på Nordre Frihavnsgade, men Victor Borges Plads, der ligger ud til gaden, må siges at høre til miljøet. Det er kokken David Fischer, der står bag stedet, der betegnes som et pastaværtshus, hvilket giver mening, når man træder indenfor.

Der er små, rustikke træborde og en bardisk, bag hvilken der ligefrem vises fodbold på tv. David Fischer har arbejdet på nogle af Italiens bedste restauranter, og han har kogt sin erfaring ned til simple, velsmagende retter, der smager af Italien. Gå ikke glip af den store mozzarella med smeltende mør san daniele-skinke, og klassikeren cacio e pepe er heller ikke at kimse ad.

Vinene er overvejende økologiske, og nogle er naturlige i stilen.
Priserne er gode, og trænger man bare til god, rustik mad i meget afslappende omgivelser, er Hos Fischer et sikkert kort at have på hånden.

Hos Fischer
Victor Borges Plads 12

GRØD

Med den nynordiske bølge viste det sig, at man med succes kan åbne et sted, der fokuserer på grød, der ellers hidtil mest af alt var begrænset til noget, man i ny og næ spiste derhjemme.

Grøds serveringer er tro mod deres ophav, men samtidig er der blevet plads til forfinelse. Et eksempel er havregrøden, der serveres med hjemmelavet dulce de leche, friske æbler og ristede mandler til morgenmad, mens der resten af dagen er ’otto’er’ i forskellige afskygninger såvel som indisk daal og den asiatiske risgrød congee.

Priserne er meget overkommelige, og maden kan både nydes på stedet i det fine nye lokale, eller man kan tage den med sig.

Grød
Nordre Frihavnsgade 55

1, 2, 3 Bagerier

Det er ingen sag at finde friskbagt brød på Nordre Frihavnsgade, og bagerierne er spredt fint ud over hele strækningen.
Tættest på Trianglen finder man Reinh van Hauen, der var et af de første bagerier herhjemme, der interesserede sig for økologi, og i dag er en stor del af sortimentet fortsat økologisk. Længere nede finder man Lagkagehuset, og mod Strandboulevarden er det den økologiske bagerikæde Emmerys, der regerer.
Sidstnævnte har ligeledes café med økologisk kaffe, og bagværket kan selvfølgelig nydes på stedet.

Reinh van Hauen, Nordre Frihavnsgade 5
Lagkagehuset, Nordre Frihavnsgade 28
Emmerys, Nordre Frihavnsgade 59

LÆS OGSÅ: Lær at lave pasta med blåmuslinger på 2 minutter

LÆS OGSÅ: Anmeldelse af Grøften: Har I et diamantbor til fiskefileten?

 

LÆS OGSÅ: Ingen mikro-frygt: Sådan lærer du at bestille den rigtige øl i baren

Se, hvad vi ellers skriver om: København, Pasta og Fisk