Her skal Gastros chefredaktør spise i København, når restauranterne åbner igen

I dag får restauranter, caféer og barer lov til at genåbne efter en lang lockdown. Vi har bedt Gastros chefredaktør, Jesper Uhrup Jensen, om at udpege de restauranter i København, som han ser frem til at besøge den kommende tid. Der er både tale om glædelige gensyn og helt nye steder.

Her skal Gastros chefredaktør spise i København, når restauranterne åbner igen
Offentliggjort

Glædelige gensyn:

La Banchina

”Da jeg spiste på La Banchina ude på Refshaleøen, var det en af mine største oplevelser sidste år. De har indrettet sig nede ved vandet i et gammelt venteskur, så det er ret sommerhusagtigt og skramlet midt i byen. Du forestiller dig nærmest, at du sidder i Brooklyn og kan se over på New Yorks skyline. Maden er fuldstændig fantastisk, og jeg havde sådan en Noma-oplevelse. Altså, hvor du spiser noget, hvor du tænker: ’Hvad har de gjort her?’ Prismæssigt er det heller ikke dyrt, hvis du tænker på, hvor meget du får for pengene.”

Nr.30

”Mit lokale, lille sted på Nansensgade. Det ligger i en gammel slagterforretning og er et hul i væggen, fordi det ligner ingenting. Noget af det sjove, der er sket i byen de senere år, er, at der kommet de her små og uprætentiøse steder, hvor det bare er ildsjæle, der laver utrolig god mad, har et sjovt vinkort, og det ikke skal koste særligt meget at spise der.

Hvis du pludselig ikke orker at lave aftensmad en dag, så kan du gå derned og få utrolig god mad til næsten samme pris, som det ville have kostet dig at handle ind i Irma. På Nr. 30 er det et moderne køkken, som trækker på alt. Der kan være en pastaret, deres take på en rejecocktail og en sydamerikanskinspireret ceviche. Det er et dogmefrit køkken.”

Obs. Genåbner først fredag den 23. april.

Restaurant Barr

”Der er meget smørrebrød, som jeg ikke synes, er særligt interessant, og bare er moderne for at være moderne ved at riste rugbrødet eller anrette det på en anderledes måde. Men på Restaurant Barr er det virkelig anderledes. Køkkenchefen er halv tysker, så de trækker på den tyske madtradition og går meget op i øl. Jeg fik mit livs bedste rullepølsemad på denne restaurant, og den vil jeg gerne snart have igen. Det er også sjovt at tænke over, at du sidder og spiser madder i de lokaler, hvor Noma startede.”

Amass

”Så er vi tilbage på Refshaleøen igen. Hvis jeg fik udenlandske gæster på besøg, ville jeg invitere dem på Amass, fordi der føler man virkelig, at København kan noget og er stor. Det er i mine øjne ét af byens mest oversete steder. I sig selv er lokalet imponerende med de seks-syv meter til loftet. Det er en gourmetrestaurant, men du får ikke de typiske luksusting som hummer og kaviar. De laver maden af helt uprætentiøse ting og billige råvarer, som de formår at trylle med. Alt er økologisk, og de genanvender en masse ting.”

Nyt køkken eller nye lokaler:

Marchal

"Hotel d’Angleterres restaurant på Kongens Nytorv har netop fået ny køkkenchef. Der er tale om Jakob de Neergaard, der i sin tid var på Søllerød Kro, men har været ude af køkkenchefgamet i mere end 10 år og har blandt andet lavet sin egen is i mellemtiden. Nu er han tilbage, og det bliver virkelig spænende. Dels fordi Marchal i forvejen var virkelig godt og ét af mine yndlingssteder, og selvom jeg forestiller mig, at det fortsætter i samme gode gænge, så bliver det alligevel anderledes, fordi Jakob selvfølgelig vil sætte sit eget præg.

Da Jakob holdt op på Søllerød Kro, var der mange, som blev ærgerlige, fordi han havde været med til at genrejse kroen, efter den måske havde været lidt træt. Han blev virkelig savnet dengang og er bare en sød og rar person, så det bliver stort at se, hvad han kommer tilbage med.

Marchal har haft et meget klassisk funderet køkken uden at være kedeligt, og det er Jakobs køkken også. Han vil lave mad med et klassisk touch, og håndværksmæssigt vil det være fuldstændig i top. Jeg har allerede bestilt bord.”

Restaurant Palægade

”Natten til 11. marts 2020, hvor statsminister Mette Frederiksen lukkede Danmark ned for første gang, brændte Restaurant Palægade. Først var det meningen, at man ville genåbne før jul sidste år, men så kom der endnu en nedlukning og satte en stopper for det. Nu kan man endelig genåbne, og det er i princippet en ny restaurant bygget på det gamle med nye mennesker i køkkenet. Da de åbnede for fem år siden, var de virkelig byens bedste smørrebrødssted, så det bliver spændende at se, hvordan de kommer tilbage. Der er nye kræfter, selvom Formel B-drengene stadig er inde over som ejere.”

Brace

”En moderne italiensk restaurant, der laver fantastisk mad. Men hvis jeg skal være ærlig, har jeg aldrig syntes, at selve stedet og omgivelserne har været særlig rare at sidde i. Nu har de dog lavet det hele fuldstændig om og har brugt ventetiden til at lave en ny restaurant i sine gamle lokaler. Brace er også et af de steder, som for alvor har shinet under nedlukningen med deres take-away og har taget det til et nyt og højt niveau.”

Kommende steder:

Afløseren for Geist – Andreas Baghs nye sted

”Den tidligere køkkenchef på Marchal var Andreas Bagh, og han åbner indenfor en overskuelig fremtid et nyt sted, hvilket bliver der, hvor Geist lå på Kongens Nytorv. Det var Bagh, som for mig fjorde, at Marchal blev et rigtig godt sted at spise. Derfor kan hans nye restaurant næsten heller ikke undgå at blive et interessant sted.

De har ikke løftet sløret så meget endnu, så vi ved ikke, hvilket køkken det bliver, eller hvornår det præcis åbner. Jeg kunne gætte på, at det bliver en luksusbistro af en art. Ellers så laver han en smørrebrødsrestaurant. Han har engang sagt, at han drømte om at lave smørrebrød på Hotel d’Angleterre. Det er dog helt for egen regning, at jeg kommer med de her bud.”

Koan

”Restaurant 108 knækkede halsen på coronaen, og Noma, der var hovedejeren, valgte at lukke den. I stedet fik 108’s fantastisk dygtige køkkenchef, Kristian Baumann, en lyst til at opsøge sine koreanske rødder og lavede pop-up-restauranten Koan ude på Refshaleøen i et destilleri. Men det var i ganske kort tid, at det var åbent på grund af lockdown.

Siden har han leveret god take-away, men nu vil han åbne Koan op som restaurant i nye lokaler. Vi ved ikke præcis, hvor det kommer til at ligge, men det er lige op over. Han står næsten klar til at åbne, forlyder det. Og det er et virkelig sjovt og eksperimenterende køkken, han har. Du har ikke set et tilsvarende køkken i København før.”

Se, hvad vi ellers skriver om: Restauranter i København, Restauranter, Gastronomi og Corona-virussen