På Fiolstræde 25 i hjertet af København har vinbaren Not Your Parents for nyligt indtaget lokalerne. For et par måneder siden åbnede indehaver og sommelier Gwen Larsson dørene op for de første gæster, og siden har hun arbejdet målrettet med sin mission: at få unge københavneres øjne op for vin.

For 16 år siden flyttede Gwen Larsson med sin nu 19-årige datter fra USA til Sverige og derefter til Danmark - og det er fra datteren, at idéen til baren og dens noget atypiske navn opstod.

“Når jeg tilbød hende vin, sagde hun altid, at det ikke smagte godt, og at det kostede for meget. Det fik mig til at tænke på, hvorfor yngre personer generelt ikke kan lide vin. Mange på min datters alder har en idé om, at vinbarer er et sted, deres forældre tager hen. Det er lige præcis dén fordom, jeg gerne vil adressere med navnet. Baren målretter sig folk med mindre sofistikerede smagsløg, og her kan de få vin til bedre priser og drikke det uden at føle sig intimiderede.”

En simplificering af vin
Not Your Parents forsøger at indfange en mere afslappet tilgang til vin. Ifølge Gwen Larsson tenderer vinbarer nemlig til at have en afskrækkende effekt på folk, som ikke har stor viden på området.

“Selvom jeg ved meget om vin, kender jeg fra mig selv, at det kan være intimiderende at gå ind på en vinbar og prøve at finde ud af, hvad du vil bestille. Vi prøver at gøre det mere afslappet. Hos os skal man ikke være flov over ikke at vide noget som helst om vin.”

Det sørger vinbaren blandt andet for med deres menukort. I stedet for lange, snørklede beskrivelser af vinens undertoner, har de nemlig valgt at beskrive hver enkelt vin med fire til fem emojis, der strækker sig over alt fra frugter til brød og honning samt hårtørrer- og slikkepind-emojis, som indikerer, om vinen er tør eller sød. Hvis man alligevel er i tvivl, hjælper små, korte tekster som “For meget af den her vin, og du begynder at tage dit tøj af” og “Fløjlsblød og charmerende - præcis som din seneste kæreste” gæsterne på vej.

"Baren målretter sig folk med mindre sofistikerede smagsløg, og her kan de få vin til bedre priser og drikke det uden at føle sig intimiderede," siger indehaver Gwenn Larsson. Foto: Not Your Parents

“Emojis og tekstbeskrivelserne er en del af simplificeringen af vin. Folk har en meget kortere koncentrationstid i dag end for bare ti år siden, og her kan du hurtigt kigge ned over menukortet og se fire eller fem emojis, og så forstår du, hvordan vinen smager. Det gør det simpelt for folk at finde ud af, hvilket glas de skal have, i modsætning til de fleste vinkort som kan være ret forvirrende og tage lang tid at læse igennem.”

Skulle man alligevel komme til at bestille et glas vin, der ikke falder i ens smag, er det ingen katastrofe. Not Your Parents har nemlig valgt at prissætte alle deres glas vine til 49 kroner, så de fleste kan være med. Og selvom der ikke er tale om vine i topklassen, er de ifølge Gwen Larsson stadig af god kvalitet - og passer perfekt til folk, der ikke nødvendigvis har en meget sofistikeret smag i vin.

“Vi tilbyder vin til en relativt lav pris, så folk føler, at de har råd til at smage noget forskelligt. På mange vinbarer betaler du 100 kroner og nogle gange mere for at glas vin. Jeg kender fra mig selv, at man ikke vil købe det billigste, men ikke har råd til det dyreste - så man ender altid med noget vin i mellemklassen. Hos os slipper man for at tænke på prisen, fordi alle vinene koster det samme. Jeg vil hellere have, at folk vælger ud fra, hvad der passer bedst til dem, end hvad de har råd til.”

“Vin er ikke bare noget, man drikker for at blive beruset”
Mens mange unge danskere måske ikke har taget vinbar-konceptet til sig endnu, er storbyernes ordinære barer og pubs ofte fyldt til randen på weekendaftenerne. Og det er ærgerligt, mener Gwen Larsson.

“Jeg vil have, at folk ser dét at drikke vin som en sjov og hyggelig ting at gøre og ikke bare som noget, man gør for at blive beruset. Mange tager på barer bare for alkoholen, men vindrikning er så meget mere end det.”

Synes man alligevel, at tanken om at stå på en vinbar og vælge imellem de forskellige flasker, har Gwen Larsson fem små råd - og de går under navnene syre, sødme, tannin og alkohol.

“Det er vins fem karakteristika, og hvis du kan lære dem udenad og ved, hvordan du vil have din vin inden for de fem kategorier, kan du gå ind på hvilken som helst vinbar og få tjeneren til at udvælge en vin til dig,” siger hun. 

“Hvis det er lidt for meget at huske på én gang, er du også hjulpet godt på vej af at kunne bare to karakteristikas navne. Så virker du i hvert fald som om, du ved, hvad du laver.”

LÆS OGSÅ: Nu kan bargæster tappe øllen selv

LÆS OGSÅ: Nyt sær-magasin med et helt års Gastro-opskrifter

LÆS OGSÅ: Cocktailopskrift: Tequila Sunrise fortjener et comeback