Prøv Euroman kvit og frit i 14 dage

Kronprins Frederik: Udbryderkongen

Foto: Jonas Bie

Kronprins Frederik: Udbryderkongen

Der findes mindst to udgaver af kronprinsen. De fleste danskere kender kun
den officielle. Ham, der siger indviklede, næsten uforståelige sætninger på tv. Så er der Frederik. Det er ham, der får folk til at slappe af i sit selskab, og som trives ved alt, der er uformelt. Anne Sofie Kragh har mødt begge udgaver og tegner i det nye nummer af Euroman et portræt af Danmarks kommende konge. Læs indledningen her.

Den aften kunne kronprinsen det hele. Det var i maj 2011, og han var på sin første tur med Dansk Røde Kors til Mozambique.

Efter aftensmaden i den primitive teltlejr var der lejrbål i den nærliggende landsby, og alle sad rundt om det store bål og ventede på den danske kronprins. Høvdingen var der også. Han stod klar i en beige gallauniform med knapper og striber af guld. Der blev spillet musik, og kronprinsen blev budt op til stammedans. Han var hverken hæmmet eller påtaget løssluppen, når han dansede. Han var mest bare glad. Efter dansen var det tid til kronprinsens tale til landsbyen. Det var ikke nogen lang eller avanceret tale, men det var hans egen fortælling, og måske var det derfor, den virkede.

Da han fortalte, han havde fire børn, og at to af dem var tvillinger, brød hele landsbyen ud i et jubelbrøl. Da han fortalte, at han havde kørt med hundeslæde på Grønland, og om, hvor svært det er at skaffe mad, når det er så koldt, blev der råbt: ”Come and live with us.”

Bagefter havde vi stået i en mindre klynge og drukket øl. Før turen havde hoffet instrueret os i, hvordan vi skulle tiltale kronprinsen: Man er Des, medmindre han selv siger ’du’ først, og man tiltaler ham Hans Kongelige Højhed. Men kronprinsen selv havde været den mindst højtidelige af alle. Vi havde grinet af hans stammedans og meget andet, og han var hurtig på aftrækkeren. Sjov og sarkastisk. Fordomsfri og nysgerrrig. Nærværende og direkte. Men frem for alt overraskende ukompliceret at være i selskab med, uden at han på noget tidspunkt følte det nødvendigt at forfladige sig selv.

Næste formiddag sad vi så ved bordet i teltlejren. Kronprinsen skulle give sit første interview på turen, og det ændrede åbenbart alt.

Det var som om, kronprinsen slukkede for noget, da båndoptageren blev tændt.

...

Læs hele portrættet af Kronprins Frederik i det aktuelle nummer af Euroman, der udkommer i denne uge.

LÆS OGSÅ Udenrigskorrespondenterne: Vores syn på Danmark

FACEBOOK Bliv ven med Euroman