Sommetider opdager man ikke alle de godter, der kommer strømmende ind på streamingtjenesterne. Alligevel er det nu utroligt, at der har været så lidt omtale af nogle af de mest underfundige, eksperimenterede og interessante serier her i de første måneder af 2018.

Det er som om, at de promoveringerne for tiden satser sikkert, men man behøver faktisk ikke søge særlig langt ud i afkrogene af serielandskabet for at få originalt fortalte oplevelser. Uanset om man vil kastes rundt i et skizofrent supersind, cykle rundt i Brooklyn som hashsælger eller blive blæst væk af en musikalsk flabet og morsomt rørende historie, så kan man i den grad få én på opleveren i påskedagene.

Så glem alt om at traske rundt i snevejr og kuldegrader og smæk i stedet benene op i en anden verden, hvor historier, samtaler og replikker er på et niveau, som er en fryd for både øjne og ører.

Legion


Der er ikke mange, som har sagt og skrevet synderligt meget om ’Legion’ på det seneste, men eftersom serien er ’Fargo’-skaber Noah Hawleys påfund, kan man godt regne med, at de filmiske underfundigheder står i kø.

Den skizofrene David er indlagt den lukkede, men hurtigt sker der ting omkring ham, som får os til at fornemme, at han muligvis er en slags mutant. Og eftersom hans navn – David Haller – er en aflægger fra ’X-men’-universet, kan der i den grad være noget om det.

Det virkelig interessante ved ’Legion’ er nu imidlertid, hvordan Noah Hawley vrider sin serie rundt om tilskueren. For ved at koncentrere sig om Davids sind og følelser skaber Hawley en utrolig filmisk vision, der konstant balancerer imellem det velfortalte og det helt sindssyge. ’Legion’ er på flere niveauer fortællermæssige planer en vild oplevelse!

Kan streames på Viaplay

My Next Guest Needs No Introduction with David Letterman


Okay, en decideret serie er dette jo ikke, men det er nu altså bare trygt og rart at have David Letterman tilbage på skærmen. I timelange afsnit følger Letterman en enkelt person og krydsklipper imellem oplevelserne og et stort interview i en sal foran et begejstret publikum.

Han lægger ud med et formidabelt afsnit med forhenværende præsident Barack Obama, hvor der både er vid, bid og humor. I afsnittet efter er det skuespiller George Clooney, der kigger forbi, mens Letterman også besøger Clooneys forældre undervejs.

I tredje afsnit er det nobelprisvinder Malala Yousafzai, der sætter sig trygt i Lettermans program. ’My Next Guest Needs No Introduction with David Letterman’ er simpelthen ypperlig interviewkunst, hvor man både lærer noget om hovedpersonen, David Letterman og om den verden, der omgiver dem.

Kan streames på Netflix

Atlanta


Amerikanerne har for længst taget ’Atlanta’ til sig. Den sjove og musikalske cocktail med et lille pift af socialrealisme er gået rent ind hos fans af denne Golden Globe-vindende fortælling.

Herhjemme har Donald Glovers serie til gengæld levet et mere stille serieliv, men det bør der altså blive lavet om på ganske snart. For med sine korte afsnit i fortællingen om Earn (Glover selv), som forsøger at få livet til at hænge sammen med ekskæreste og spædbarn, formår ’Atlanta’ virkelig at give et interessant perspektiv på, hvordan det også kan være at have en tå inden for i musikbranchen.

Da Earns fætter slår igennem som rapperen ’Paper Boi’, åbner der sig pludselig muligheder, som dog viser sig at være svære at forløse. Hvert eneste afsnit er velkomponeret og fyldt med rytme, og ’Atlanta’ er uden tvivl en serie, vi kommer til at høre meget mere til.

Kan streames på Viaplay

High Maintenance


Serien som oprindeligt var en uafhængig successag på Vimeo er blevet opkøbt af HBO, og her har den fået lov til at syre endnu mere ud i sin fortælleform. Vi følger en masse forskellige mennesker i Brooklyn.

Det eneste, der binder dem sammen, er, at de alle sammen har den samme cyklende hashhandler. Hvert eneste afsnit er et indblik i en ny og interessant verden, og ”the guy”, som cyklisten blot kaldes, er på flere planer en del af det købende publikums liv.

’High Maintenance’ er stærkt underholdende og vanedannede, fordi serien både er sjov, underfundig og helt anderledes end alt andet, der ligger på streamingtjenesterne i øjeblikket. Og i seriens anden sæson bliver der tilmed sneget lidt politisk tæft ind.

Kan streames på HBO Nordic

Easy


Joe Swanberg er en løjerlig instruktør. Han har lavet ikoniske (og oversete) komedieperler som ’Drinking Buddies’, mens han har instrueret følsomme serieafsnit som ’Looking in the Mirror’ fra ’Looking’. Men han er også manden bag ’Easy’, der er en underspillet antologiserie om moderne menneskers trang til en karriere – men også om deres uudtømmelige behov for nærhed.

Der er langt fra bund- til topniveau her, men de bedste afsnit fejer simpelthen benene væk under én, når man følger tilværelsen for skuespillere, ølbryggere og kunstnere i Chicago. Om ikke andet skal man se ’Easy’ for det forrygende afsnit ’Chemistry Read’.

Kan streames på Netflix