Allerede i oktober begynder butikkerne at skilte med julesager. Og selvom der indtil videre ikke er tegn på hvid jul i år, så er der konstant pakkekalendere og klejner i bybilledet, indtil det står ud af ørerne under nissehuen.

Men gudskelov kan man jo forsvinde ind i en anden verden, hvis man vil. Filmens. For selvfølgelig er der også masser af julefilm i december, men lige præcis i denne tid bugner det faktisk også med filmperler i streaming-pakkerne, som ikke har noget med jul at gøre.

For hvis julen i virkeligheden handler om at være sammen med dem, man holder af, så er der rig mulighed for at invitere et eller flere af de mennesker med over i sofaen og sætte én af disse unikke oplevelser på frem imod den 24. december.

Og faktisk handler den ene af dem en lille smule om jul. Men kun en lille smule. Heldigvis.

Carol

Ja, lad os da bare få overstået den lille smule jul med det samme, for ’Carol’ er så smuk, at man tilgiver de sneklædte landskaber og de julede dekorationer. Vi befinder os i 1950’ernes New York, hvor en ung ekspeditrice falder for en gift kvinde, og tidsbilledet er så eminent, at man gribes om hjertet – som man sagde i 1950’erne.

Cate Blanchett er formidabel som overklassekvinden, der søger noget andet end facade i livet, og Rooney Mara har aldrig været bedre end her, som den unge kvinde, der først fascineres, men som sidenhen forelsker sig i noget, der måske viser sig at være umuligt.

’Carol’ er en mesterlig film, og selvom omgivelserne umiddelbart er julede, så er det dramaet og intensiteten i billederne, der er interessant her. En fuldstændig forrygende filmoplevelse, der under overfladen slet ikke handler om jul.

Kan streames på Viaplay

The Revenant

Det var ikke for sjov, at vi kårede denne her mesterlige film til årets bedste indtil videre i august – for ’The Revenant’ er årets bedste film, og nu er den endelig streaming-tilgængelig. Man er simpelthen solgt kort inde i fortællingen om en pelsjægers hævntogt igennem den amerikanske ødemark, hvor indianere og nybyggere ligger på lur.

Her kører kameraet nemlig pludselig helt op i ansigtet på Leonardo DiCaprio, der spiller hovedrollen, og han ånder stille og forladt indtil kameraet dugger. Sådan overrasker ’The Revenant’ konstant, og man frygter i løbet af filmen, at man pludselig står lige dér midt i ødemarken. ’The Revenant’ er ubegribelig god, og her er ødemarkens sne en trussel, nærmere end en glædelig december-ting.

Kan streames på C More

The Big Short

Og så til noget helt andet… som Monty Python siger det. ’The Big Short’ er en komedie om finanskrisen og boligboblen. Lyder det ikke bare sjovt? Nej, vel? Men det er det. Et stjernecast af Christian Bale, Steve Carell, Brad Pitt og Ryan Gosling storspiller i denne mindre genistreg fra Adam McKay – Will Ferrells faste manuskriptforfatter.

Vi følger forskellige mænd rundt omkring i USA, der alle har ét sigte. At spekulere i et muligt krak på aktiemarkederne. Det er fortalt så legesygt, griskt og ofte vanvittigt, at man ikke kan andet end at more sig kosteligt. For mest af alt er ’The Big Short’ virkelig, virkelig sjov.
 
Kan streames på Netflix

Elephant

Når Gus van Sant rammer rent, så rammer han lige midt i mellemgulvet. Og det endda også med sine artfilm. Selvom de fleste nok kender instruktøren for hans mere mainstream godter som ’Good Will Hunting’ (1997) og ’Milk’ (2008), så er hans ’My Own Private Idaho’ (1991) et rendyrket mesterværk, og hans guldpalmevinder ’Elephant’ fra 2003 er også ualmindelig smuk.

 Og så handler den endda om et skoleskyderi. Billederne i ’Elephant’ flakker, og fortællingen snøvler sig af sted, men mesterskabet ligger i, at man alligevel bliver sparket tilbage i sofaen i åndeløs spænding. De unge mennesker på en high school aner nemlig ikke, hvad der vil ramme dem, og med grynede billeder, der ofte går i slowmotion og sommetider i stå, fortæller van Sant med overskud og nerve, så man frydes og forfærdes på én og samme tid.

Kan streames på HBO Nordic

The Bad Lieutenant: Port of Call New Orleans

Film af Werner Herzog kan gå mange veje, men en effektiv én af slagsen fra instruktørens hånd er 2009-sagen ’The Bad Lieutenant: Port of Call New Orleans’. Alene scenen, hvor Nicolas Cage får et mindre vanvidsudbrud med ordene ”Shoot him again, his soul is still dancing!”, er besættende stærk i fortællingen om en betjent, der bliver mere og mere kriminel og dermed kommer længere og længere ind i New Orleans’ underverden, hvor stoffer er det sprog, man taler bedst.

Herzog svinger monstrøst med sine effekter, men netop det gør filmen så drønhamrende underholdende og ikke mindst til en lille, knaldhård fortælling om politiet, der næsten ikke tåler dagens lys.

Kan streames på TV2 Play

I'm Not There

Manden, som vandt Nobelprisen i litteratur tidligere i år, er aldrig blevet fortalt på denne måde før. Bob Dylan tillod for en sjælden gang skyld, at man måtte bruge hans egen musik i en film, hvor seks (meget!) forskellige personer portrætterer ham.

For eksempel når både den mørke dreng Marcus Carl Franklin, den gnavne Heath Ledger, den lunefulde Richard Geere og den elektrificerende Cate Blanchett, at agere rockikonet i forskellige livsfaser, og til sammen danner de en mosaik over, hvordan Bob Dylan er i alle mennesker og har påvirket generationer med sin lyrik og sang. Todd Haynes – der også instruerede ’Carol’ – beskriver Dylan som en poet uden at nævne ham en eneste gang. Det er formfuldendt og følsomt gjort.

Kan streames på Viaplay

Love & Mercy

Og lad os da så lige runde af med endnu en musikfilm. En film om et geni, som du godt ved, hvem er, men som du måske ikke helt vidste, var et geni. Sådan en historie er ’Love & Mercy’, der behandler den plagede Brian Wilson fra ’The Beach Boys’.

Som ung spilles han af Paul Dano, der har én af sine bedste roller nogensinde her, og som ældre, afdanket og panisk mand er det John Cusack, der gestalter Wilson, hvis geni blev hans skæbne på både gode og dårlige måder. Brian Wilsons laster og pinsler udpensles således igennem de lyde, der konstant roterer i musikerens hoved.

Han kan ikke slippe af med dem, men vil måske heller ikke helt, fordi han så muligvis mister sin evne til at skabe musik. ’Love & Mercy’ sender tankerne til Californien og øjnene på en rejse ind i et forkrøblet sind. Det er en storslået oplevelse med masser af musikalsk instinkt.

Kan streames på Viaplay