”Jeg skød en bådscene i midten af sæson 4, da jeg var helt ny på settet. Den tog fire dage at skyde med både vindmaskiner, båd og regn. Jeg stod bundet fast til bådens mast, mens den tipper over. Jeg nåede at være under vandet i 6-8 sekunder, før der blev råbt ’cut’. Jeg fik ti minutter mellem hvert skud til at få varmen, og sådan fortsatte det i 10 timer, fire dage i streg. Til sidst nåede jeg næsten til det punkt, hvor jeg tænkte ’nu vil jeg bare gerne hjem til Danmark’. Pænt fucking hård start, når jeg kun havde været der i to uger,” fortæller Alex Høgh Andersen, bedre kendt som Ivar the Boneless fra ’Vikings’.

”Til gengæld ser vi helt vilde ud i ansigterne i scenen. Vi spillede ikke engang skuespil. Jeg var ligbleg og frøs helt ind til knoglerne, mens jeg lå og sprællede i vandet,” tilføjer han. 

”Men til trods for det, har jeg været vanvittig heldig at få en karakter som Ivar. Han har så mange episke scener.”

ivar_the_boneless_alex_hogh_andersen_from_vikings_1.jpg

Krig, sex, kærlighed og mildest talt komplicerede familierelationer. Det er, hvad vi får i HBO-hitserien ’Vikings’, og nu er den tilbage med anden del af femte sæson. I autentiske omgivelser på Nationalmuseet den selvsamme dag, udstillingen ’Meet the Vikings’ åbner, møder vi seriens tre danske skuespillere, Alex Høgh Andersen (spiller Ivar the Boneless, red.), Marco Ilsø (spiller Hvitserk, red.) og Ida Marie Nielsen (spiller Margrethe, red.) til en snak om nøgenhed, cougars og forventninger fra fans, der er umulige at leve op til. Og selvfølgelig om det, at være viking.

Hvilke underlige fan-henvendelser har I fået gennem tiden?

Alex: ”Jeg ved ikke, hvor mange malerier af mig selv, jeg har modtaget. De maler mig altid meget pænere, end jeg egentlig er. Jeg siger mange tak. Så popper der også hele tiden nye billeder op af folk, der for tatoveret mig på lår og brystkasser. Så kan jeg sidde dér ved siden af en nipple resten af dit liv. Cool nok.

Alex: ”Der er også de granvoksne kvinder, som finder interesse i mig og begynder at skrive til mine forældre, når de ikke kan få fat i mig. Så får jeg også billeder til af den slags, som ikke burde have været sendt afsted i første omgang. Så har jeg heller ikke sagt for meget. Men det får mig da til at tænke ’Wow, cougars. Det er lidt interessant’. Men så har jeg selvfølgelig også slukket telefonen lige med det samme. Folk kan fandeme være mærkelige, men det er heldigvis sjældent. 

Marco: ”De fleste fans er søde og rare, men der er også dem, der tænker, at jeg i virkeligheden må være, som jeg er på skærmen. ’Nåh, du bruger telefon? Så lever du dig jo ikke rigtigt ind i rollen’. Der er endda nogle, som bliver skuffede over, at Alex ikke er en krøbling i virkeligheden. ”

Hvad er det hhv. bedste og værste ved jeres job?

Marco: ”Jeg har lært mig selv virkelig godt at kende, og så kan jeg bruge nogle af de følelser, jeg kender fra mit private liv, i mit job. Det er fedt. Det, der, derimod, ikke er så fedt, er al opmærksomheden. Jeg er ikke så vild med fanbilleder og interviews.”

Alex: ”Pludselig, før jeg fik set mig om, stod jeg og skulle med til Comic Con i San Diego og tale foran flere tusinder mennesker og alle de internationale medier. Det er det mest nervepirrende, jeg har prøvet.”

Har du nogensinde sagt noget dumt i sådan en situation?

Alex: ”Absolut. Jeg kommer ofte til at sige nogle ting, som kunne have været formuleret mere elegant. Man skal særligt passe på i USA, for det er relativt nemt at få sagt noget, der kan støde en eller anden. På et tidspunkt kom jeg til at kalde Ivar for ’retarded’, og indså med det samme, at det lød lidt forkert, så jeg skyndte mig at tilføje: ’eeeh, no offense!’. Det var ikke helt godt, men altså jeg har i hvert fald ikke afsløret nogle afgørende plotlines. Endnu. ”

Du har også fået en stor fanskare på de sociale medier?

Alex: ”Det er egentlig lidt ufrivilligt, at jeg er gået hen og blevet influencer. Jeg er jo skuespiller. Jeg forstår ikke engang halvdelen af kommentarerne, fordi de er på spansk eller russisk. I virkeligheden kunne de skrive de allermest grimme ting til mig, og jeg ville tænke ’nåh, tak skal du have’. Men jeg prøver alligevel at bruge min platform til noget betydningsfuldt. Jeg er for eksempel ambassadør for Ungdommens Røde Kors, og på den måde møder jeg mange mennesker, jeg ikke havde regnet med nogensinde at nå ud til.”

sons_of_ragnar_from_vikings_1.jpg

Hvad er det bedste ved jeres karakterer?

Ida: ”Det har været vildt fedt at gå fra at være slave til prinsesse. For mig som skuespiller har det været rigtig sjovt at få lov at lege med så mange forskellige omstændigheder, og så er Margrethe både led, konfliktsøgende og provokerende. Sådan er jeg langtfra selv. Det har været spændende at skulle rumme sådanne anderledes følelser.”

Marco: ”I starten syntes jeg egentlig ikke, at min karakter var super interessant. Det var ikke meningen, at han skulle leve særligt længe, så han udviklede sig ikke rigtig. Men så fik jeg hele tiden lov at leve videre, og pludselig begyndte Hvitserk at udvikle sig.

Så det var slet ikke planen, at din rolle skulle have så meget plads?

Marco: ”Overhovedet ikke. Oprindeligt skulle han have været en af de første brødre, der døde. Heldigvis blev det lavet om til sæsonen efter. Det skete heller ikke. På det tidspunkt begyndte vi for alvor at udvikle på Hvitserk og hans personlighed, når nu han overlevede. Vi har fundet frem til nogle rigtigt interessante ting, som man snart kommer til at se.”

hvitserk_marco_ilso_from_vikings_2.jpg

Alex, du har før beskrevet Ivar som ’rablende sindssyg og vanvittig’. Synes du stadig det?

Alex: ”Ja, bestemt, men han er også en skarp motherfucker. I vikingetiden havde man ingen empati for handikappede mennesker, og det har gjort ham utrolig stærk. Der er ikke mange andre, der har haft hans sygdom og overlevet. Jovist, han er kaotisk, råber og skriger og er modbydelig, men det er fedt at spille. Han er en antihelt. Nok også lidt mere anti, end han er helt.”

Hvorfor tror I, at ’Vikings’ er så populær en serie?

Ida: ”Jeg tror, at det er fordi, serien er god til at tage kerneemner op. Kærlighed, kampen for sin familie og den slags. Ting, man kan relatere til. Havde vikingerne bare været barbarer uden følelser, så tror jeg ikke, at det havde været særligt interessant at følge med i.”

Alex: ”Det kan godt være, at vi portrætterer mennesker, som er 1000 år gamle, men værdierne kan vi jo relatere til. Når man ser Ivar og Ragnar på tur igennem skoven i England og ser dem connecte efter mange år uden hinanden, så tror jeg, at der er mange, der sidder derude og tænker ’jamen, det er sgu da mig og min far, det der.’ ”

Hvilke scener husker I tydeligst?

Ida: Jeg havde en ret vild scene, hvor jeg skulle ned i en sø. Den blev optaget i november-december måned. Det var ligesom at vinterbade flere timer i træk. Filmholdet passede selvfølgelig på mig og stod klar med håndklæder, varmedunke og tæpper, men min kjole var jo også helt våd, så jeg fik aldrig rigtig varmen. Efter scenen var skudt, fik jeg en halv time til at komme i bad, og så skulle jeg ned i vandet igen – denne gang uden tøj på. Det var en vild dag, men heldigvis blev scenen også ret fed.”

Alex: ”Jeg husker særligt en scene, hvor jeg tæsker en soldat, og derefter kravler hen ad brostenene og sætter mig op ad min hestevogn. Så sidder jeg der og skriger på islandsk. Det optog vi fra otte om morgenen til seks om aftenen i piskende regnvejr. Til sidst havde jeg ingen stemme tilbage, og jeg kunne heller ikke tække vejret ordentligt, for alt blodet i mit ansigt satte sig fast i næseboerne. Den slags scener er helt fuldstændig latterligt hårde.”

ivar_the_boneless_alex_hogh_andersen_from_vikings_6.jpg

Føler man sig nogensinde fjollet foran kameraet?

Ida: ”Jeg tror, at det er en af de vigtigste ting, en skuespiller skal arbejde med. Man kan ikke være forfængelig. Hvis man hele tiden ser det udefra, er det nemt at tænke ’det er fjollet det her’, men hvis jeg gjorde det, ville mit skuespil ikke være særlig godt. I stedet prøver jeg på at gøre seriens univers til virkelighed for mig.”

Alex: ”Hvis du ikke kan stoppe med at grine i en scene, så er skuespil nok ikke det, du skal lave. Ej, nu skal jeg passe på, hvad jeg siger. Vi har jo blandt andet den der mærkelige accent, og særligt Jordan Smith (spiller Ubbe, red.), som er fra Australien, kan have svært ved den. Så har han sagt et eller andet dumt, så har man intet andet valg end at flække af grin.”

Hvordan kommer man tilbage efter et grineflip?

Alex: ”Ha, det gør man ikke. I hvert fald ikke før instruktøren kommer ud og giver os en ordentlig reprimande. Det er ikke altid, det hjælper. ”

v5_11_11042016_jh_23081.jpg

Hvordan er det anderledes at være med i Vikings i forhold til en dansk produktion?

Marco: Det er stor forskel på arbejdsbyrden. At lave Vikings er klart hårdere. Vi bliver hentet klokken fem om morgenen og er først hjemme igen klokken otte-ni om aftenen, så det er svært at have et liv ved siden af. På en dansk produktion er der tid til at sidde ned og få frokost, og det er virkelig et privilegie. På Vikings spiser vi tit en ’flying lunch’ mellem takes.”

Alex: ”Eller også bliver den sløjfet helt. Tit filmer vi jo 10 timer i et hug, og vi ikke har nogen fagforening i Irland. Men til sidst bliver det bare hverdag. Det er ufatteligt, hvad mennesker kan vænne sig til.”

Marco: ”Jeg trives egentlig også fint med det. Selvom det er hårdt at stå under en regnmaskine 12 timer i træk fem dage om ugen, så skaber det den rette stemning. Det gør at jeg hviler mere i min karakter.”

Ida, du har en del nøgenscener. Hvordan har du det med dem?

Ida: ”Jeg er generelt ikke specielt blufærdig, men i første episode har jeg særligt mange. Jeg må indrømme, at jeg også kun har set det afsnit en enkelt gang. Jeg skrev også en besked til mine forældre og advarede om, at det var på eget ansvar, hvis de ville se, at deres lille datter var blevet voksen og stod nøgen i en verdensomspændende hitserie. Heldigvis tog de det rigtig pænt.”

Har du nogensinde sagt fra, fordi noget var for grænseoverskridende?

Ida: ”Mange ting har været grænseoverskridende, men aldrig så meget, at jeg har sagt fra. Jeg har på et tidspunkt modsat mig nøgenhed i en scene, men det var fordi, jeg mente, scenen ville stå stærkere uden. Det er en scene, hvor jeg står sammen i soveværelset med min mand, Ubbe, og har en alvorlig samtale. I det originale manuskript stod der, at jeg skulle være nøgen, men det, synes jeg, ville tage fokus fra seriøsiteten i det, jeg sagde. Så blev det lavet om, og Margrethe fik en natkjole på i scenen i stedet.”

Nu er vi så langt henne i serien, at hovedperson, Ragnar Lodbrog, død. Hvorfor skal vi blive ved med at se ’Vikings’?

Alex: ”Det har hele tiden været meningen at ’Vikings’ skulle handle om Ragnar – og hans sønner. Faktisk skulle Ragnar have været død i første sæson, men han gjorde det så godt Tramvis Fimmel (spiller Ragnar, red.), at han levede videre. Det var godt, for ellers havde jeg nok ikke haft mit arbejde i dag. Man skal blive ved med at se med, for budgettet bliver større og større, og serien har aldrig været så populær, som den er nu. ”

Marco: ”Og så kommer der to andre, superfede karakterer. Den ene bliver spillet af Alex Høgh Andersen, og den anden bliver spillet af Marco Ilsø, tror jeg, han hedder. Det skal nok blive rigtig godt.”

'Vikings' sæson 5b har premiere lige nu på HBO Nordic. Nye afsnit kommer hver torsdag.