Med mistro i øjnene kunne pariserne i går aftes betragte deres katedral, deres bys monument, Notre Dame, i flammer.

"Notre Dame er vores historie, vores litteratur, en del af vores psyke, stedet for alle vores store begivenheder, vores epidemier, vores krige, vores frigørelser, epicentret for vores liv," sagde den franske præsident Emmanuel Macron ifølge Reuters i går aftes foran den stadigt brændende katedral.

Notre Dame, som på dansk betyder 'Vor Frue', har stået i Paris' centrum, på Seinen-øen Île de la Cité, siden byggeret i 1163 blev påbegyndt. I 1345 stod katedralen færdig, og Emmanuel Macron bedyrede i går aftes, at det gotiske mesterværk atter vil stå intakt. 

GettyImages-1142898937.jpg
Foto: Getty Images

"Lad os være stolte, for vi byggede denne katedral for mere end 800 år siden, vi har bygget den og gennem århundreder ladet den vokse og forbedret den. Så lad mig i aften højtideligt sige: Vi vil genopbygge den sammen," sagde Emmanuel Macron og annoncerede desuden, at han i dag, tirsdag, vil påbegynde en international indsamling til at finansiere genopbygningen. 

I hjemlandet Frankrig har to af landets rigeste allerede meddelt deres finansielle støtte. Modemogulerne Bernard Arnault og Francois-Henri Pinault vil ifølge Reuters donere henholdsvis 200 og 100 millioner euro. I alt cirka 2,2 milliarder danske kroner.

Bernard Arnault er verdens fjerderigeste mand og er chef for luksuskonglomeratet LVMH, der blandt andet ejer Louis Vuitton og Dior, mens Francois-Henri Pinault står i spidsen for et andet, stort luksuskonglomerat, Kering, der blandt andet huser Gucci og Yves Saint Laurent.

Notre Dame var under renovation, da branden i går aftes udbrød. Årsagen er endnu ukendt.