The House That Jack Built

Gal eller genial: Se traileren til Lars von Triers nye omdiskuterede film

Den provokerende filminstruktør har været bandlyst fra filmfestivalen i Cannes siden 2011, men nu er han tilbage med en film, der virkelig har skabt skarpe reaktioner.

Det er ikke hver dag til filmfestivalen i Cannes, at inviterede gæster rystende forlader biografsalen med kvalme og vrede. Men det er på den anden side heller ikke ofte, at en film får flere minutters stående applaus efter screeningen.

Den verdenskendte instruktør Lars von Trier formåede begge dele, da hans nye film ’The House That Jack Built’ blev vist foran knap 2.400 gæster, og selvom angiveligt 200 dybt rystede mennesker måtte forlade salen, sad de tilbageværende tilbage og så det, der måske bliver årets film.

I traileren ses den afdankede 80’er og 90’er-skuespiller Matt Dillon i rollen som seriemorderen Jack, mens han følelseskoldt begår det ene bestialske og uprofessionelle mord efter det andet i en periode på 12 år. Trier har tidligere udtalt, at filmen hylder ”idéen om, at livet er ondt og meningsløst,” som Jacks usympatiske kølighed er udtryk for. Og netop det fremstiller traileren ganske fint.

Det kan være svært at vurdere, om en film kan være ekstremt voldsom uden at kapitalisere på eller forherlige de grusomheder den skildrer. Et eksempel kunne være Coen-brødrenes mesterværk ’No Country for Old Men,’ hvor den psykopatiske Chigurh slår plat eller krone om menneskeliv. Eller den aktuelle og klaustrofobiske ’Utøya 22. juli,’ som næppe kræver mere forklaring.

Spørgsmålet er, hvad kunst kan og må, og her er Lars von Trier altid garant for det, du troede, man ikke måtte. Som da han til en paneldebat i 2011 udtalte, at han nærede en vis forståelse for, hvordan Hitler må have haft det, inden han blev fundet død. Alene med hele verdens had.

Den udtalelse gjorde, at han blev bandlyst fra festivallen i Cannes, hvor han ikke har optrådt siden. Men i år forbarmede komiteen sig for den danske instruktør, sikkert også på grund af hans kommende film, som de vidste ville skabe overskrifter.

Gal eller genial? Selv anmelderne aner det ikke og deler i to lejre, som det altid er kutyme med hans film. Måske begge dele.

LÆS OGSÅ: Narcos-skaber skal skrive manuskript til ’Sherlock Holmes 3’

LÆS OGSÅ: Kultfilmene om Bill og Ted får efter 27 år en opfølger

LÆS OGSÅ: Ny teaser til ’Sons of Anarchy’-spin-off varsler død og ødelæggelse

Se, hvad vi ellers skriver om: Film og Video