Action-genren har altid været en af de mere kulørte, som alt for ofte er spækket med forudsigelige plots, storbarmede kvinder i nød og langtrukne biljagter. Men der findes også en række perler, der formår at give den fantastiske adrenalin-rus, som gør, at man kan slappe helt af i hjernen og bare nyde det hele.

Vi har fundet en række af de bedste på de mest populære streamingsites.

Indiana Jones og Jagten på den forsvundne skat

Den fantastiske filmserie er fremragende fra første film og første scene. Her følger man arkæologen i skikkelse af Harrison Ford, mens han prøver at forhindre nazisterne i at få fat i Pagtens Ark. Filmen viser det kreative overskud og genialitet, der prægede George Lucas' og Steven Spielbergs film i de år.

The Dark Knight

Der er flere gode (og et par ringe) Batman-film, men den her med Christian Bale som nattens hævner er virkelig stærk. Det er anden del af Christopher Nolans The Dark Knight-trilogi, der starter med ’Batman Begins’. Serien sparkede liv i superhelten igen, efter at den havde mistet pusten med flere svage udgaver.

Pusher

Hele Nicolas Winding Refns serie er værd at se, og 2’eren er det bedste filmværk. Men når det kommer til action, får man den rendyrkede vare i 1’eren. Unge, virile udgaver af Mads Mikkelsen og Kim Bodnia er med til at gøre denne film værd at se så mange år efter.

Hellboy

Der er efterhånden lavet et væld af superhelte-film efter nogenlunde samme skabelon. Selvom Hellboy ikke er markant anderledes har den alligevel en særegen charme – ikke mindst i kraft af Ron Perlman. Også efterfølgeren er helt klart seværdig.

Point Break

Denne action-klassiker med Keanu Reeves og Patrick Swayze i topform var en flot fornyelse af genren, da den kom frem i begyndelsen af 90’erne. Patrick Swayze er lederen af surferbande, der røver banker for at få midler til deres carpe diem-livsstil, og som derfor eftersøges af politiet i skikkelse af Keanu Reeves, der undercover indrulleres i gruppen. Den er for nylig lavet i en ny version, som blev sablet ned af kritikerne.

HBO

Drive

Drive har klassisk smukke hovedkarakterer, dæmoniske skurke, cool lydspor og måske den flotteste åbningsscene, nogen dansk instruktør har på cv’et. Nicolas Winding Refn er en visuel mester, og af og til får hans talent formen til at overskygge indholdet i hans film. Sådan er det ikke i denne klassiske fabel om umulig kærlighed i en beskidt verden. Ikke fordi den er vanvittigt dyb, men man føler med helten i den karismatiske jakke, når han tager sin umulige kamp op mod overmagten.

The Bourne Identity

Action-genren var plaget af slemme klicheer og dårlig kvalitet, da denne film med Matt Damon i starten af 00’erne kom med et frisk take på genren. Det udviklede sig hurtigt til en succesrig serie af film, der dog fuldstændig tabte pusten med den seneste udgave. Men de første film er klart værd at se.

Watchmen

Superhelte har præget action-genren i flere årtier efterhånden, og der findes masser af vellykkede film om Batman, Spiderman og X-Men. Men den måske mest anderledes og interessante er Watchmen, som bygger på den ligeledes fremragende tegneserie af Alan Moore og Dave Gibbons.
Der er meget langt fra de traditionelle universer, vi kender fra Marvel og DC. Her er tonen langt mere dunkel, dystopisk, men samtidig også humoristisk. Plottet kan ikke forklares på 3 (eller 30) linjer, hvilket er en anbefaling i sig selv.

Viaplay

'Mesrine: Killer Instinct' og 'Mesrine: Public Enemy Number One'

Action-genren har amerikanerne traditionelt siddet tungt på, men denne film om den franske gangster Jacques Mesrine er et flot europæisk bud. Filmen er bygget på en selvbiografi om en soldat i den franske hær, der vender hjem fra krigen i Algeriet og skaber sig en karriere på samfundets skyggeside. Den er i to afsnit, og begge film kan varmt anbefales.

Kill Bill

Rigtig mange film af Quentin Tarantino kunne være på denne liste. Ikke mindst hans største hit Pulp Fiction, der er et stort mesterværk. Den har alle set så mange gange, at vi her vil gøre opmærksom på andre genialiteter fra instruktøren som denne lange hævn-tur, der strækker sig over to films voldsorgie.