Getty
Foto: Getty

Markedet for lydbøger boomer: Her er 8 gode serier, der er værd at lytte til

Lydbøger er i hastig vækst, og ligesom, når vi ser Netflix, er der flere og flere, der ’binger’ bog-serier. Vi har fundet en række serier, der giver underholdning i mange timer.

Det ene afsnit tager det andet, og du kaster du hurtigt musen mod ’næste afsnit’-knappen. Du er blevet draget ind i et univers, der ikke lige er sådan at slippe, og lige pludselig har du set en hel sæson.

’Bingewatching’ er et fænomen, der normalt forbindes med serier på diverse streamingtjenester, men nu melder en ny tendens sig på banen: ’Binge’-lytning.

Hos Lindhardt og Ringhofs digitale forlag Saga ser de også tendensen med at lytte til hele bogserier.

”Det er lidt ligesom Netflix – folk bliver bidt af en bog, og deres sluger de hele serien” siger redaktionschef hos Saga, Jeppe Branner i en meddelelse til MediaWatch.

Der bliver også hele tiden mere og mere at lytte til på lydbogsmarkedet. I 2018 blev der udgivet over dobbelt så mange lydbøger som året inden, og tallet ser ud til at stige yderligere for 2019 ifølge Dansk Bibliotekscenter

Derfor er der ingen undskyldning for ikke at tage hørebøfferne på eller skrue godt op for højtalerne. Her er Euromans bud på 8 gode bogserier til at ’binge’-lytte til:

1Q84 af Haruki Murakami, tre bind:

Murakamis ’1Q84’-serie giver god mulighed for at forsvinde ind i en anden verden og bare lytte. Bøgerne veksler mellem to menneskers liv, Tengo og Aomame.

Tengo er en matematiklærer med forfatterdrømme, der bliver overtalt til at omskrive en opsigtsvækkende historie, der er indsendt til en skrivekonkurrence. Angiveligt skulle den 17-årige Fuakeris stå bag historien, men Tengo tvivler på dette, og kaster sig ud i at opklare, hvem der er den rigtige forfatter af historien.

Aomame er massør og kampsportsinstruktør. Hun opdager, at hun kan træde ind i et univers med to måner, da hun klatrer ned ad en trappe for at skynde sig til en vigtig aftale.

Bogserien 1Q84 er en kærlighedshistorie i Murakamis forunderlige univers, der handler om to, som mere eller mindre ubevidst leder efter hinanden.

Bøger i serien: 1Q84 1, 2, 3
Lyttetid: 39 timer
Hør den: eReolen, Mofibo eller Saxo

De glemte bøgers kirkegård af Carlos Ruiz Zafón, fire bind:

Romanserien ’De glemte bøgers kirkegård’ kan høres i uvilkårlig rækkefølge. Bøgerne har forskellige hovedpersoner, men bliver alligevel en bogserie gennem de fælles elementer i karaktererne.

Første bind følger Daniel, der bor alene med sin far. Daniel som tiårig får fingrene i den sjældne bog ’Vindens skygge’ af en ukendt forfatter. Nu følger en opklaring af gåden om bogen og den ukendte forfatter: en opklaring, der ændrer Daniels liv for altid.

Bliv draget ind i en storslået fortælling, der holder dig fanget til sidste ord.

Bøger i serien: Vindens Skygge, Himlens Fange, Englens Spil og Åndernes Labyrint
Lyttetid: 75 timer
Hør den: eReolen eller Mofibo

Himmerige og helvede af Jón Kalman Stefánsson, tre bind

Den unavngivne hovedperson, Drengen, er på fisketur med vennen Bardur og fire andre mænd. Sammen tager de ud en mørk og kold nat for at fiske torsk.

Himmerige og Helvede finder sted for hundrede år siden på den islandske vestkyst, og trilogien fra islandske Stefánsson er et poetisk, melankolsk mesterværk, der vil forkæle dine øregange.

Bøger i serien: Himmerige og helvede, Englenes sorg og Menneskets hjerte
Lyttetid: 30 timer
Hør den: eReolen, Mofibo eller Saxo

Century-trilogien af Ken Follett, tre bind:

Her bevæger læseren sig med på en rejse op igennem 1900-tallet, der starter ved 1. verdenskrig og slutter ved Berlinmurens fald. Igennem disse store historiske begivenheder følger romanerne fem familiers liv, en amerikansk, en engelsk, en tysk, en russisk og en walisisk. I takt med, at århundredet går, flettes familiemedlemmernes skæbner sammen i en episk fortælling.

Ken Folletts bestsellere er både omfangsrige i detaljer og lyttetid, men bøgerne er samtidig så medrivende, at tiden flyver afsted.

Bøger i serien: Giganternes fald, Verdens vinter og På kanten af evigheden
Lyttetid: 106 timer

Hør den: Mofibo eller Saxo

Det uperfekte menneske af Jørgen Leth, fire bind:
Læn dig tilbage og lyt til en velkendt stemme, der fortæller om et liv med kvinder, film, rejser og cykling. Med Jørgen Leth som oplæser til sit eget værk bliver det næsten ikke bedre i den selvbiografiske serie ’Det uperfekte menneske’.

Dyk ned i Jørgen Leths erindringer om et liv, der er rigt på oplevelser, historier og kontroverser.

Bøger i serien: Det uperfekte menneske, Guldet på havets bund, Et hus er mere end en ting og Mine helte
Lyttetid: 38 timer
Hør den: Mofibo eller Saxo.

Min kamp af Karl Ove Knausgård, seks bind

Karl Ove lever et almindeligt liv med sine forældre og storebror, men familien begynder at falde fra hinanden, da morgen flytter for at videreuddanne sig. Familiens forfald ender med, at faren drikker sig ihjel omgivet af skidt og skrald.

Romanerne har stærke selvbiografiske træk, der lagde op til debat, da den første bog blev udgivet tilbage i 2009. Bøgerne bløder de litterære grænser for fakta og fiktion op, hvilket gør denne bogserie meget interessant.

Serien kredser om døden, hvilket anbringer den i den tungere ende, når vi taler om at ’binge-lytte’. Men det er dog en vanvittig velskrevet lytteoplevelse, du får, hvis du vælger at lytte til Min kamp.

Bøger i serien: Min kamp 1, 2, 3, 4, 5, 6
Lyttetid: 142 timer
Hør den: eReolen, Mofibo eller Saxo

Afrika-trilogien af Jakob Ejersbo, tre bind

Afrika-trilogien er forfatter Jakob Ejersbo posthume udgivelser, der er inspireret af hans ophold i Tanzania med sine forældre og storesøster. Der er en stærk sammenhængskraft i seriens tre værker, to romaner og en novellesamling, selvom de alle tre har forskellige hovedkarakterer.

I ’Eksil’, den første roman i serien, følger vi engelske Samantha på 15 år, der har boet i Tanzania, siden hun var tre. Hendes liv er i en nedadgående spiral af rusmidler og voldtægt.

I novellesamlingen ’Revolution’ følger vi ni unge gennem ni fortællinger, der alle har det tilfælles, at de har en tilknytning til den internationale skole i Moshi.

’Liberty’ er det sidste værk i serien, der følger Christian og Markus på skift. Den danske Christian og den afrikanske Markus danner et venskab over den fælles drøm om frihed.

Bøger i serien: Eksil, Revolution og Liberty
Lyttetid: 53 timer
Hør den: Mofibo eller Saxo

En Sang om Is og Ild af George R R Martin, fem bind

Fra én detaljerig bogserie til en anden. Bøgerne bag den populære HBO-serie ’Game of Thrones’ giver et langt mere dybdegående indblik ind ’The Seven Kingdoms’. Her er både fortællinger, karakterer og skæbner, der enten ikke matcher tv-serien eller slet ikke er inkluderet i den. For dig, der aldrig har hørt om Game of Thrones, så befinder vi os i et middelalderligt fantasyunivers, hvor alt er et politisk spil om tronen. Imens er der ukendte og farlige kræfter på spil, som kan vende op og ned på alting.

Her er en bogserie, hvor der virkelig er mulighed for ’binge-lytning’. Der er hele 179 timers kvalitetstid med hørebøfferne i vente, hvis du giver dig i kast med ’Game of Thrones’. Sidste bind af serien burde udkomme i 2020, så hvis du vil lytte til det hele i ét stræk, så skal du vente lidt endnu.

Bøger i serien: Kampen om tronen, Kongernes kamp, En storm af sværd, Kragernes rige og En dans med drager
Lyttetid: 179 timer
Hør den: Mofibo eller Saxo