Prøv Euroman kvit og frit i 14 dage

MC Einar

Foto: Scanpix, PR MC Einar med julelys i øjnene. Fra venstre Jesper Wilfort alias Vilmanden, Nikolaj Peyk, Einar Enemark og Ole Jensen. Foto fra 1988.

MC Einar giver genforeningskoncert i Vega: "Min stemme er blevet lidt dybere end for 30 år siden"

Hiphop-legenden MC Einar er genforenet til en sjælden koncert i anledning af 30-års jubilæet for debutalbummet ’Den nye stil’.

De ramte som knytnæveslag, MC Einars snerrende åbningslinjer:

”Jeg provokerer, onanerer, ryger masser af hash/jeg drikker køkkensprit og sumper, sniffer lightergas/jeg er på bistandshjælp, og jeg går over for rødt/jeg har været psykopat, lige siden jeg blev født.”

Sjældent har et musikalbum levet så meget op til sin titel som MC Einars ’Den nye stil’, der med et humoristisk, veloplagt tekstunivers, fartstribede samplinger og Einar Enemarks originale, skiftevis tilbagelænede og aggressive rap skabte sin egen genre og en mindre revolution, da det udkom som det første dansksprogede rap-album i 1988.

Eller som MC Einar selv formulerede det på nummeret ’MC Einar Bonusbeat’ med karakteristisk flabet og direkte henvisning til første sætning i Johannes-evangeliet:

”I begyndelsen var Ordet, og Ordet var hos Einar.”

MC Einars medlemmer har i mellemtiden passeret de 50. ’Den nye stil’ er blevet voksen og har for længst opnået klassikerstatus som referenceramme og inspirationskilde for en hel generation af lige så voksne, men også næste generation har lyttet med.

cover.jpg

MC Einar blev opløst i 1990, kort efter udgivelsen af gruppens andet album ’Arh dér!’ Siden har de kun været samlet få gange ved mindre, hurtigt udsolgte koncerter, men ved 30-års jubi-læumskoncerten for ’Den nye stil’ i Vega 2. november bliver det 1988 igen for en aften.

Han var 21 år, da han uden at kende til hiphop nærmest ved et tilfælde gennem sit venskab med tekstforfatter og producer Nikolaj Peyk kom til at være frontfigur.

Einar Enemark stammede, men kunne i rollen som MC Einar finde et flow, som satte tungen fri, suppleret af et stigende alkoholindtag inden koncerterne, som gjorde det muligt at være figuren og stjernen MC Einar.

Efter opløsningen af gruppen oplevede Einar Enemark en voldsom nedtur med alkoholmisbrug, arbejdsløshed og indlæggelser på psykiatrisk afdeling efter en LSD-psykose på Roskilde Festival i 1995.

Han blev siden ædru og har udgivet to jazzede album med sit band ’Kun Takt’. I 2011, 23 år efter han ”provokerede, onanerede, røg masser af hash” og blev danmarksberømt overnight, havde Enemark fundet sig selv på nummeret ’Einar 2.0’:

”Jeg mediterer og masserer, drikker masser af vand/Har adopteret et barn fra Aserbadjan.”

cd.jpg

På den baggrund kunne man måske frygte, at Einar Enemark ville have problemer med at gå tilbage til og ind i rollen som den køkkenspritdrikkende, lightergassniffende, helvedes karl MC Einar.

”Nej, det kan jeg sagtens. Min stemme er blevet lidt dybere end for 30 år siden, men sådan er det jo. Vi glæder os, og publikum kan forvente en fest. Vi vil i hvert fald gøre vores for det og skrue op. Vi spiller numre fra både ’Den nye stil’ og ’Arh dér!’” siger Einar Enemark.

Hvad er dit eget favorit MC Einar-nummer?

”Det er helt klart ’Sorgenfri Rap’. Den er skrevet godt med fede dobbeltrim, er rytmisk gennemarbejdet og har generelt høj kvalitet. Der er det klassiske sample fra Vivaldis ’De fire årstider’, og der er en sjov historie. Den beskriver lige præcis dér, hvor vi var: ’Vi var i Sorgenfri med cola, chips og tobak’, som åbningslinjen lyder, og så tog vi toget ind på Burger King.”

I Vega mangler Nikolaj Peyk. Han spillede en afgørende rolle i MC Einar primært bag scenen.

Den øvrige originale line-up er genforenet til 30-års fødselsdagen: Jesper Willeforte (Jesper Vildmand som human beatbox), Jan Kabré og Einar Enemark.

”Det er sgu længe siden, jeg har set Nikolaj, men han har også travlt med hustlerne (Østkyst Hustlers, red.). Jan og Jesper ser jeg tit. Vi hygger os stadig rigtigt godt sammen,” siger Einar Enemark, der ligesom sine bandfæller udtaler gruppens navn på skotsk: ’McEinar’.

Ville man kunne lave albummet ’Den nye stil’ i 2018?

”Ville man det? Nej, jeg tror, tiden er blevet en anden. Der er jo heller ikke noget ved at lave det samme igen. Når man laver noget, skal man gå efter, hvad man selv bliver tilfreds af, ikke hvad der stiller andre tilfreds. Ellers er det for trist.”

MC Einar spiller i Vega fredag den 2. november. Special guest: Humleridderne.