Advarsel: Spoilers forekommer

Tommy Shelby spørger sig selv, om han er blevet gud, og når efter lidt betænkningstid frem til, at det er han ikke.

Endnu.

Sådan forlader vi den handlekraftige forretningsmand, politiker og morder i første afsnit af Peaky Blinders’ femte sæson, og det er en slutning, der varsler nye indre og ydre fjender for gangsterbossen fra Birminghams sortsvedne og revolutionsrøde arbejderkvarterer.

Året er 1929. Shelby gør sig både på Wall Street og i det britiske underhus, og mens han taber en formue under børskrakket det første sted, arbejder han sig opad i det politiske hierarki i det andet Han har taget slips på, og det ser pænt ud.

Men han omgiver sig stadig af gadens mænd med barberbladene stukket godt ind i flat cap’en, og mord vedbliver med at være en nærliggende løsning på Shelbys problemer, uanset om de kommer fra den kinesiske mafia eller lidt for kritiske journalister fra Londons borgerlige presse.

0098_PB5_22OCT18RV (1).jpg

Familiesituationen er denne: Broderen Arthur er bestyrelsesformand, men mere af navn end af gavn, og hans ambitiøse kone Linda vil fortsat have ham til at sætte sig på den reelle magt i koncernen, men han er og bliver en knytnævernes mand, og Lindas afmagt og afsky må dulmes i en sky af kokain.

Den yngste bror, Finn, vil bevise sig selv i den del af familieforetagendet, som ikke tåler dagens lys, og det koster ham en kugle i armen. Tommy og Arthur billiger det principielt ikke, men kan ikke skjule deres stolthed og opbevarer kuglen, så Finn kan få den som minde. Vi husker alle den første, som de siger.

Polly, deres tante, møder vi in flagrante med en betragteligt yngre mand, og hun har genindtaget sin position som matriarken og Tommys concigliere. Hendes søn, Michael, har i et orgie af sex, sprut og – mere – kokain tilsidesat Tommys ordre om at sælge familiens aktier inden krakket på den amerikanske børs, og her venter en af den nye sæsons mest interessante konflikter: Tommy er rasende over tabet, men tør han straffe Pollys øjesten?