”Hej med jer – det er længe siden,” siger servitricen, da vi sætter os til bords. Skuespillerne Stephania Potalivo og Jonathan Harboe er velkendte ansigter på café Sidecar på Nørrebro, hvor vi mødes over en americano. 

Caféen ligger nemlig i den samme opgang som kollektivet, hvor vennerne Ane, Mads, Øland, Olau, Roberta og Emil bor i TV2 Zulus sitcom SJIT Happens, så det er her, skuespillerne har holdt pause fra optagelserne.

Nu har serien nået premieren på sin femte og sidste sæson, og det er med blandede følelser, at to af seriens hovedpersoner siger farvel. I serien spiller de søskendeparret Ane og Mads, mens de i virkeligheden er gode venner. Og Jonathan Harboe synes, at serien stopper på et godt tidspunkt.

Stephania Potalivo og Jonathan Harboe i vennekollektivets køkken. 

”Jeg har og altid har haft skuespillet som mit hovedfokus, så har det været helt strategisk for mig at slutte nu. Jo flere sæsoner jeg laver, desto sværere er det for mig at trække mig ud af det. Eller, jo sværere er det hvert fald for branchen at acceptere mig som en anden person end min rolle Mads,” siger Jonathan Harboe.

Gennem de to første sæsoner af SJIT Happens blev han kaldt Mads af alle, når han gik i byen. Folk troede, at han var blevet fundet på gaden og bare spillede sig selv i rollen som den dameglade drengerøv, der var storebror til Stephania Potalivos karakter Ane.

”Jeg har hundrede procent mærket, at jeg har fået en mærkat for min rolle Mads. Det er først nu, fem år senere, at jeg bliver inviteret til castings, og at jeg så småt begynder at blive respekteret i filmbranchen. Men jeg kan ikke bebrejde dem det. 80 procent af branchen ved nok ikke, at jeg er bedst til at lave drama, fordi de aldrig har set mig lave det. Så nu er det på tide for mig at komme ud og spille lidt med musklerne og vise, at jeg godt kan lave andet end at være sjov,” forklarer Jonathan Harboe.

Stephania Potalivo er også blevet kaldt Ane rundt omkring i byen, men hun ser det mest af alt som en kompliment.

”Det betyder jo, at man formår at lave nogle karakterer, der er så stærke, at folk kan identificere sig så meget med dem, at de føler, de kender dem. Så det ikke bare bliver sådan: ”Nå, det er dig fra den der serie,” men at de rent faktisk siger ens karakternavn. Jeg ser det altid som en kompliment til, at vi har lavet noget rigtig godt,” siger Stephania Potalivo.

Jonathan Harboe, der spiller drengerøven Mads i SJIT Happens.

Og de elskværdige SJIT Happens-karakterer har hvert fald klaret det så godt, at det er blevet til hele fem sæsoner af comedy-serien. Men den sidste sæson skiller sig ud fra de andre sæsoner ved på nogle måder at være mere dramatisk og seriøs i sin tone.

Nogle af karaktererne flytter ud af kollektivet, andre bliver for alvor forelskede. Overordnet set bliver de vel alle sammen altså bare en smule mere voksne. Og det er skuespillerne naturligvis også blevet. Stephania Potalivo og Jonathan Harboe har filmet SJIT Happens fra de var 24 år gamle til nu, hvor de begge er fyldt 30.

”Vi har alle udviklet os rigtig meget. Karaktererne har på en eller anden måde holdt sig inden for rammerne, så det blev ved med at være sjovt. Og det er først her i sidste sæson, at de har taget sig en udvikling,” siger Jonathan Harboe og fortsætter:

”Man bliver langsomt klogere på sig selv i løbet af årene, så for mig har det også nogle gange været en befrielse at kunne komme ind på settet og være en total liderlig drengerøv, som karakteren Mads jo er, og give slip på det voksne. Hver gang jeg har været på arbejde, har jeg fået lov til at være en teenagedreng. Det har været et frirum fra det voksne.”  

Seriens søskendepar har selv mærket voksenlivet trykke uden for optagelserne, og undervejs har det til tider været svært for dem at være sjove på kommando – især hvis hjertet har gjort ondt.

”Det har påvirket mig mest, hvis jeg er gået igennem noget med en kæreste. Der var en uge, hvor jeg fik en dårlig nyhed fra en pige, og der tudede jeg stort set lige indtil, de sagde ’værsgo’, hvor jeg lige nåede at tørre tårerne væk, og når de sagde ’tak’, så måtte jeg lige ud bag ved og stå og prøve at samle mig selv og så tilbage igen. Det er noget af det mest udfordrende, jeg har prøvet. Men det er jo en hjerteting,” siger Jonathan Harboe.  

De to skuespillere, der spiller søskende i serien, på Stephania Potalivos karakter Anes værelse. 

Og det virkelige livs hjertersorger har nogle gange gjort det svært ikke at blive misundelig på karakterernes harmoniske vennekollektiv.

”Tilbage i sæson to, var min ekskæreste lige gået fra mig, så jeg havde ikke noget sted at bo og nåede kun lige at finde et værelse, inden vi gik i gang med at filme. Det var en frygtelig tid,” siger Stephania Potalivo og fortsætter:  

”Alt var lort på det tidspunkt i mit eget liv, men i serien var der hele den her kærlighedsting mellem Olau (Ruben Søltoft red.) og Ane, der var helt fantastisk sammen hele det her vennekollektiv og sammenhold. Det var lidt syret at føle, at alt var lort og så spille noget, som jeg egentlig drømte om at have i virkeligheden. Jeg skulle lige huske mig selv på, at det var karakteren, der havde alle de ting og ikke mig.”

Og nu hvor både Stephania Potalivo og Jonathan Harboe forlader vennerne på Skyttegade, og den voksne skuespillerkarriere så småt begynder, har Stephania og Jonathan begge nogle ’måske-projekter’ i kalenderen, men ét er sikkert, og det er, at de fortsætter som skuespillere. Stephania Potalivo har blandt andet en rolle i TV2 Charlies serie ’Mercur’, der kommer til foråret. Og Jonathan Harbo forklarer, at han skal til ’casting season’ i New York det næste halve års tid, da vi går op for at se lejligheden, der har huset vennekollektivet de sidste fem år. 

Hvis ikke man vidste, at lejligheden på Skyttegade var kulissen til en tv-serie, ville man tro, her boede nogen.

Polaroidbilleder af seriens skuespillere i lejligheden i Skyttegade. Stephania Potalivo øverst til højre. 

På badeværelset står der Libresse-bind, og på køleskabet hænger der studenterbilleder af seriens skuespillere. Der er lagereddike og te i køkkenet, og på Anes værelse står der et børnebillede af Stephania Potalivo i en glitterramme.

Rundt omkring i Nørrebrolejligheden har hver skuespiller sat sine spor. Der er polaroidbilleder, dvd-film og plakater, hvor end man kigger hen. Og det er først, da Jonathan Harboe nævner, at toilettet ikke er sat til, at man lægger mærke til, at det bare er placeret på gulvet uden nedløb. Men proforma-vasketøjet hænger på et tørrestativ, og havregrynen står på køkkenbordet.  

Seerne er blevet venner med skuespillerne gennem serien. De har delt deres hjertesorger, fester og søndag morgener og følt sig hjemme sammen med skuespillerne i lejligheden på Skyttegade. Efter fem sæsoner og i omegnen af seks års optagelser har seriens skuespillere efterhånden også nået at være en hel del sammen. Og det har været intenst på godt og ondt.

”Der er ingen tvivl om, at der har være drama undervejs, netop fordi det er så intenst. Det bliver familiært, og alle ved jo, at på den syvende dag i en skihytte, er der nogen, der bliver irriterede over at skulle tage opvasken igen. Forstå mig ret,” siger Jonathan Harboe.

Jonathan Harboe på sin karakter Mads' værelse. 

I nogle perioder har skuespillerne da også skudt optagelserne med hinanden uafbrudt i tre måneder i streg for at få en sæson i kassen. Stephania Potalivo var i tre sæsoner den eneste høne i flokken, og det har på mange måder gjort det nemmere at arbejde så tæt sammen i så lang tid, forklarer hun.

”Alle instruktørerne, den tekniske afdeling og manuskriptforfatterne har været mænd. Og det har bare betydet, at der ikke har været så meget snakken i krogene og bagtaleri. Til gengæld har der været mange drillerier – altså harmløse drillerier,” griner Stephania Potalivo og fortsætter:

”Man skal ikke have en fin og sart humor, hvis man vil kunne begå sig i den mandehørm. Jeg synes, det er mega befriende.”

Og for Jonathan Harboe har hørmen på settet været direkte produktiv, når han skulle gejle sig selv op til at spille rollen som den dameglade Mads.

Stephania Potalivo og Jonathan Harboe i SJIT Happens-stuen. 

”Det er jo bare rart, at der er drengehørm. Jeg elskede det. Det gør det jo også nemmere med sexscener med damer. Jeg kan bygge mig selv op i det der drengegas-humør, der passer perfekt til min rolle. På den måde har det været kongefedt, at der har været den stemning,” siger Jonathan Harboe.

Begge skuespillere har fået masser af fans, der hylder dem for deres karakterer, drengerøvsstemningen i serien og de temaer, den tager op. De har heppet på Olau og Anes kærlighedshistorie og været med til både fest og tømmermænd.

Men selvom SJIT Happens har været populær hos den danske ungdom til fem hele sæsoner, så har serien ikke nået den norske tv-serie SKAM højder, når det kommer til seere. Men det har de på serien heller ikke haft nogen intention om at blive.

”SKAM er genialt, og jeg er kæmpe fan, men jeg synes slet ikke, man kan sammenligne de to serier med hinanden. Der ville jeg – uden sammenligning i øvrigt – sammenligne os mere med Venner. Det er hvert fald mere samme genre,” siger Stephania Potalivo og fortsætter:

”SKAM har også noget kult over sig. Og der er jo overhovedet ikke noget ’artsy fartsy ’ over det, vi laver. Det er ikke nogen dårlig ting, men SJIT Happens er jo fantastisk tømmermænds-tv. Det er nemt fjernsyn.”

Børnebillede af Stephania Potalivo på karakteren Anes værelse. 

Men hvor det var comedy-delen, der skinnede igennem i de første sæsoner, så er de to skuespillere enige om, at SJIT Happens har bevæget sig længere hen mod drama.

”Første og anden sæson var meget mere ren comedy. Men Zulu kunne mærke, at kærlighedsplottet mellem Ane og Olau (Stephania Potalivo og Ruben Søltoft red.) virkelig tændte seerne. Vi startede som en ren comedy-serie, der langsomt bevægede sig over i ’dramady’. I den seneste sæson er der stort set 50/50 mellem comedy og drama, og det hader comedy-drengene jo lidt,” siger Jonathan Harboe.

De to skuespillere lægger begge to vægt på, at det har været et kæmpe kærlighedsprojekt at lave SJIT Happens. Det er derfor også en vemodig afsked med en serie, der har bragt både erfaringer og venskaber med sig.

”Jeg var hjemme i over en måned fra midtdecember, hvor jeg boede hos en veninde. Vi var tre i alt: min veninde, en fyr og mig. Fyren havde en hund og kæreste på besøg, og der var en morgen, hvor jeg vågnede samtidig med dem og skulle stå i kø til badet og til at smøre mad. Der var gang i køkkenet, og pludselig var det sådan lidt ”det er SJIT Happens det her!” Det var syret. Jeg fik sådan en metafølelse af, at det er jo præcis sådan her, det er for karaktererne at bo i lejligheden,” siger Jonathan Harboe og fortsætter:

Jonathan Harboe og Stephania Potalivo.

”Jeg kommer til at savne grinene, optagelserne, når der bliver sagt ’værsgo’ og ’cut’. Jeg har ikke grinet så meget, som når jeg har mødt ind på arbejde, og vi er i gang med at øve scener. Jeg har stået på et filmset i efteråret i udlandet, men det er bare ikke det samme,” siger Jonathan Harboe.

Selvom skuespillerne også er venner i virkeligheden, så kommer de til at savne at være karakterne og de relationer, de har i serien.

”Jeg kommer rigtig meget til at savne at være Ane sammen med de andre karakterer. For eksempel at jeg ikke skal være din lillesøster længere, og vi ikke skal have de ting, som Ane og Mads har sammen,” siger Stephania Potalivo og kigger på Jonathan Harboe.

”SJIT Happens er jo også et utroligt lille hold i forhold til mange andre produktioner. Jeg tror, der er noget unikt ved, at vi har været så lille et hold og været så meget oppe i den skide lejlighed. Det gør det bare mere personligt, hyggeligt og intimt. Vi har været en lille familie på SJIT,” siger Stephania Potalivo.  

Jonathan Harboe og Stephania Potalivo foreviger sig selv i køkkenet en sidste gang. 

Og tilbage i lejligheden på Skyttegade ringer det på. Stephania Potalivos mor kommer forbi for at se vennekollektivet, inden kulisserne skal fjernes. Og i køkkenet får Jonathan og Stephania taget et billede sammen i Ane og Mads’ køkken for sidste gang.

LÆS OGSÅ: Her er alle nye film og serier på HBO Nordic og Viaplay i februar

LÆS OGSÅ: Her er alle film og serier, der kommer på Netlix i februar

LÆS OGSÅ: Alle Pixars film hænger sammen i én lang fortælling