En glas vin til aftensmaden er ikke at kimse af. Vi har fundet syv gode flasker vin til en pris, der sagtens kan forsvares på en ganske almindelig hverdag. Og uden at du behøver gå på kompromis med smag eller kvaliteten.
CHIANTI MONROSSO 2009, CASTELLO DI MONSANTO, TOSCANA. ITALIEN

I det sydvestlige Toscana, i Maremma, hedder sangiovese morellino. De gode versioner i dagligvinsklassen er næsten altid læskende kirsebærsaftige og uden druens lette bitterhed til at forkludre billedet. I Chianti Classico er det straks en anden sag. Monsantos dygtige Laura Bianchi bibeholder sangioveses forvirrende tiltrækkende bitterhed, selv i sin hverdagschianti. Monrosso lugter godt af kirsebær (igen igen), jord, jod og lyse, solvarme skifersten, den er faktisk let reduktiv, men det gør ikke noget. Det oser hurtigt af. Den slutter med tranebærsaftig, let bitter saftspændthed og kan i høj grad anbefales. Prisen er rørende.

Pris: 75,75 kr. v./6 fl .

bichel.dk
MONTEABELLÒN ROBLE 2010, MONTEABELLÒN, RIBERA DEL DUERO. SPANIEN

Fremragende! Monteabellòns ’lille’ ribera-øjesten gør det, højlandet i det nordlige centrale Spanien er bedst til, men alt for sjældent leverer i prislejet omkring 60-80 kr. Tempranillo fra Ribera del Duero skal have masser af røde bær og friskhed, gerne antydet egefad og meget gerne saftig eftersmag. Monteabellòn Roble har det hele og mere til. Fadet krydrer kun let den jordbærdominerede duft, der er kridt, nærmest champagneagtig mineralitet i smagen, og intensiteten er som ret stor bourgogne, altså helt uden ’sorte’ ekstraherede toner, og alkoholen er sublimt doseret. Hvis Brandis fortsætter sit tilbud, skal man købe ind til vinterforråd, proppe en fl aske op, når mørket bliver for deprimerende, og åbne foråret med en fest. Sjældent godt pris-kvalitetsforhold.

Pris: 79 kr.

domainebrandis.dk
MORELLINO DI SCANSANO 2011, GIANPAOLO PAGLIA, TOSCANA. ITALIEN

Toscansk kioskbasker, letlæst og nemt fordøjelig, man tager den i store mundfulde, og man er glad imens. Den slags vin har også gang på jorden – det hele skal ikke være tænksomt. Egentlig er det forbløffende, der fi ndes så lidt af den slags. Rammer lige i hjertekulen. Ukompleks duft af kirsebærsten og sommervarm grusvej, let vaniljepræget. Ret syredomineret, men syren er moden, blid tannin – tæt på frugtsaft, men forbliver vinøs. Sådan!

Pris: 60 kr. v./6 fl .

vinova.dk
SHIRAZ-CABERNET 2010, LONGVIEW, ADELAIDE. AUSTRALIEN

Vi slår gerne et slag for Australien. Intet land fortjener den skæbne, det vinøse Australien er udsat for. Forbrugerne har på forbløffende lemmingagtig vis forladt australsk vin, så søen af stakkels udrukket druesaft bliver større og større. Longview i Adelaides bakker er The New Breed og repræsentant for den stil, der forhåbentlig bliver landets vej tilbage til verdensmarkedet. Lokalitetstro frugtighed, mærkbar alkohol, men langt fra det likorøse eller rhumagtige, som alt for mange højtratede vine har og har haft. Nåletræstone i duften fra cabernet, tørret frugt, let sveske og tørret blåbær med gedigen friskhed i den ellers ret ekstraherede og heftige smag.

Pris: 94,95 kr. v./6 fl .

baekkelundvine.dk

Se hele listen over syv super vine under 100 kr. på gastro.dk


LÆS OGSÅ Guide: 14 gode og budgetvenlige restauranter i København