Sådan laver du fotokunst med din smartphone

Sådan laver du fotokunst med din smartphone

Fotograferne Kenneth Nguyen og Petra Kleis havde en uge til at fange det perfekte øjeblik med et mobilkamera.

Billeder kan indfange en tid i et nanosekund, et historisk øjeblik i et klik eller en markant personlighed i fængslende blik. Fotografi har altid kunnet inspirere, hvad enten emnet er noget dybt tragisk eller en smuk udsigt, fordi de bedste fotografer kan gøre selv den mest hverdagsagtige og regnfulde onsdag til at syne helt unik.

Fornylig udfordrede Samsung fire fotografer til at skabe stor kunst med et smartphone-kamera. Firmaet sponsorerede fotograferne med en Galaxy S9 med kravet om, at hver fotograf skulle vende tilbage med en 30-sekunders video og to billeder. Portrætfotografen Petra Kleis og den selvlærte gadefotograf Kenneth Nguyen tog udfordringen op:

Hvordan greb du opgaven an?

Kenneth:

Jeg startede med at tage til Kastrup, for at filme nogle fly i slowmotion. Bagefter skyndte jeg mig ud til Vor Frelsers Kirke, hvor jeg både filmede og tog nogle billeder af folk, der stod under mig. Lige da jeg kom op begyndte det at sne, så jeg havde ikke lang tid deroppe før det tårnet blev lukket.

På det her var jeg faktisk virkelig heldig. Jeg havde set damen på afstand og ventede egentlig bare på, at hun kom forbi. Det hvide i baggrunden er et stort lysreklameskilt. På skiltet kørte der et billede med Christian Eriksen, der reklamerede for en energidrik eller sådan noget, men i et splitsekund var skærmen helt hvid. Jeg skulle ramme det sekund samtidig med, at der ikke måtte være nogen, der ikke gik ind foran. Men det passede perfekt. Det er typisk gadefotografi. Du styrer ikke motivet eller miljøet, man må selv tilpasse sig.

Petra:

Jeg ville prøve at lave noget, der ikke var et menneske, så folk slap for at forholde sig til en person. Min ven Kalle, har en smuk dobermann, der hedder Maud, som jeg fik at lov at bruge til projektet. Den har nogle virkelig smukke bevægelser og flotte højlys i pelsen. Det skulle være lidt drømmende. Jeg forestillede mig, at den kunne være rigtig flot med flashen på, på grund af dens spejlende pels.

Hvordan bruger du dit mobilkamera?

Kenneth:

Alting er så visuelt i dag på sociale platforme. Man skal hele tiden vise, hvor man har været, hvad man laver, hvad man spiser, og hvor vildt man har det. Jeg bruger altid auto-funktionen på telefonen. Det gode ved et mobilkamera er netop, at den er mindre, så man bare kan have den med overalt. Lige nu laver jeg meget gadefotografi, så jeg har altid mit rigtige kamera med og bruger ikke mobilen så meget. Min mobil vil aldrig komme til at erstatte mit kamera, men jeg kan sagtens se, at hverdagsbillederne bliver bedre, når telefonerne også gør det.

Petra:

Det, der fungerer godt ved et mobilkamera, er, at du ikke skal indstille alt muligt, fordi den er på auto. Og så er mobilkameraet ofte mindre skræmmende for folk. Det bedste billede til et bryllup er tit det, der er taget med mobiltelefonen, fordi det er mere diskret. Man kan nemmere liste sig ind på folk, end når man kommer med et kæmpe spejlreflekskamera. Al god portrætfotografi handler om, at få folk til at føle sig tilpas, så de kan være sig selv. Det er de færreste folk, der kan lide at blive fotograferet.

Har du en strategi for din Instagram?

Kenneth:

De ting jeg lægger på Instagram er meget vellidte på platformen. Det kunne være en udsigt eller bybilleder. Der er meget kommercielt arbejde, jeg aldrig lægger op på min Instagram. Jeg bruger det mere til at vise min hverdag, hvor jeg prøver at hive det smukke frem i nogle måske lidt kedelige steder. Da jeg startede med at bruge Instagram, brugte jeg kun mobilen, men nu bruger jeg kun mit kamera. Selv når jeg laver stories til Instagram bruger jeg mit kamera og lægger det over. Det er for at få den bedste kvalitet. Jeg er professionel fotograf, så det giver ikke mening for mig at gå ned på kvalitet, men man kan rigtig meget med et kamera.

 

Petra:

Instagram er perfekt for en fotograf. Det er jo en online portfolio, du hele tiden kan opdatere og ændre. Jeg har fundet en balance mellem at lægge mit arbejde og private ting op. Jeg elsker Instagram. Det er et vildt fedt medie uden alt for meget pis. Jeg bruger det som en slags billeddagbog. Jeg håber, folk kan fornemme, at jeg faktisk har en ganske ok humor.

Har du nogle råd, der kan løfte ens billeder?

Kenneth:

Det handler om at lade sig inspirere af andre, uden at det bliver til en gengivelse. Man skal prøve at gøre det til ens eget. Og så skal man bare skyde en masse billeder, for det er den eneste måde at blive bedre på. Hvis man ikke har tid til at gå i skole, så er Youtube altid en vej frem. Der kan man lære alt.

Petra:

Hold det simpelt. Undgå for meget rod i billederne. Dagslys er altid smukt, det går man aldrig galt i byen med, og det går aldrig out of style. Øv dig! Jeg kunne absolut INTET, da jeg gik i gang. Så hvis jeg kan, kan alle andre også.