En ordentlig bule på overlæben i stedet for en smøg i kæften. Mens salget af cigaretter falder, stiger antallet af snus’ere i høj fart.

En af dem er Meir Kara, der læser økonomi. Han begyndte for to år siden, og han oplever, at der er flere af hans venner, der spørger, om de må få en snus, når han finder dåsen frem.

Han ser en række fordele ved snus, som cigaretterne ikke kan erstatte:

”For det første, så er det meget bekvemt, da man ikke behøver at gå udenfor. For det andet bliver man lidt høj af det, så det er rigtig fedt, hvis man sidder på en læsesal og bliver lidt træt, for så bliver man hurtigt vågen igen.”

Og dét, at man kan være hvor som helst, er en af grundene til, at et stigende antal vælger snusen til, forklarer Louise Byg Kongsholm, der er direktør i Pej gruppen, og som forsker i trends:

”Snus er afløseren for cigaretterne. Det er slet ikke moderne at ryge mere, og rygerne er blevet socialt udsatte mennesker, der står udenfor i regn og blæst, bandlyses fra cafeer, barer og sociale sammenhænge. Med snus kan man fortsætte det almindelige liv og stadig få sit lille nikotin-rush.

Siden januar har al snussalg ellers været ulovligt i Danmark på grund af et EU-direktiv, men alligevel oplever mange forhandlere et boom i efterspørgslen på deres produkter.

Niels Nielsen fra The Danish Pipe Shop er en af de forhandlere, der med et rungende ja kan bekræfte, at de oplever en øget efterspørgsel på snus og tyggetobak, og hos tobaksdistributøren Pleasure Smoking Company fortæller salgschef Anders Overgaard også, at der generelt er flere der bruger den portionspakkede tyggetobak frem for den løse i dag. 

Mads Arlien-Søborg, der også forsker i tidens trends, har selv skiftet cigaretterne ud med snusen for omkring syv år siden. Han er enig i at det generelt er blevet mere besværligt at være ryger, men han har også andre overvejelser i forhold til, at det er gået hen og blevet en trend: 

”Grunden til at snus, og ikke e-cigaretter eller tyggegummi, er blevet hipster-smart, handler nok om, at det føles naturligt, autentisk og jo er den ’ægte’ vare. Det er jo er ren tobak med ren nikotin.” 

Han forklarer desuden, at det særligt er dem, der ligger øverst i trend-segmentet, der benytter sig af den ulovlige snus, produceret i Sverige, fordi det er langt sværere at få fat på. 

”I København, hvor jeg selv bor, er der måske en håndfuld kiosker, som også sælger den ulovlige snus, men er man pludselig endt i Jylland uden snus, kræver det et større opsøgende arbejde at finde en snus-pusher,” forklarer Mads Arlien-Søborg, der selv sværger til den ulovlige snus.   

Ifølge Sundhedsstyrelsen er der en helbredsmæssig risiko ved at tage snus, som for eksempel øget chance for at få kræft i bugspytkirtlen, men i forhold til rygning er konsekvenserne betydeligt mindre. Meir Kara er heller ikke synderligt bekymret over konsekvenserne: 

”Der er få empiriske undersøgelser, der beviser, at snus skader helbredet, så jeg tænker egentlig ikke så meget over, om det er sundhedsskadeligt eller ej.”