Det bliver ved med at dukke op. Forsvaret for de stille bogholdertyper med de små armbevægelser og en smag for at gå i et med tapetet, som skiftevis bliver betegnet som sky, generte, indadvendte eller introverte

Det sidste er blevet et modeord, der bruges, hvis man vil fremhæve de værdier, som de tilbageholdende medborgere går og gemmer indeni. Når man vil fortælle dem, at det er helt i orden, at de ikke bralrer op og forsøger at hævde sig på de samme opmærksomhedsparametre som resten af befolkningen.

Og det kan sikkert være meget godt, at nogen slår et slag for, at ikke alle behøver at opføre sig som overspændte brøleaber. Heller ikke selv om vi lever i en konkurrencebetonet verden

Men samtidig må det bare siges, at der er en række helt essentielle situationer i et menneskeliv, hvor det ikke rigtig er nogen trøst. For selv om man er diskret, kan man jo godt ønske sig en ordentlig omgang opmærksomhed. Og selv om man er høflig og selvudslettende, kan der sagtens være personer, man ville ønske ville lade en i fred. Det får man bare ikke ret meget ud af, hvis man ikke tager sig sammen, og giver udtryk for det.

LÆS OGSÅ: Top-boss hos Microsoft: Se mit personlige CV

Her er 9 scenarier, hvor et indre skuldertræk ikke rækker. Hvis du kan genkende dig selv i bare et par stykker af dem, er det måske på tide, at du lærer at åbne munden.

Til festen

Du ville egentlig helst danse med hende den fotostuderende med de grønne øjne, men en tidligere hestepige og nuværende bankelev fanger dig alene i køkkenet, hvor hun går i gang med at fortælle dig sin livshistorie. Hun er nået til sit faderkompleks og snøfter op af din skulder. ”Så, så” siger du og klapper hende på ryggen. Nogen skal jo gøre det.
 
I baren

Nu har du stået der i 20 minutter uden at tiltrække bartenderens opmærksomhed. Til gengæld har du fået spildt to bloody mary’er og en bakke Fernet Branca-shots ud over dig. Desuden har en stilethæl spiddet din venstre fod til gulvet, mens dit ansigt er klistret fast til armhulen på din svedige og behårede norske sidemand, der er godt i gang med at modtage fire skummende fadøl. 

På telefonen

Du nænner ikke at sige nej. Selv ikke til telefonsælgere. Så selv om du egentlig mest er til Livescore og Snapchat, er du lige kommet til at tegne abonnement på magasinerne Illustreret Videnskab, Historie og National Geographic. Men det gør ikke noget, du kan jo bare bære dem ned i papircontaineren sammen med dine ulæste numre af Jagtmagasinet og Antik & Auktion.

Hos bankrådgiveren

Du tør simpelthen ikke at fortælle ham, at du ikke begriber forskellen på konverterbare og inkonverterbare obligationer. Du bruger en time ekstra på at få det til at virke som om, det er dig personligt, der beslutter dig for den sidste af de to løsninger. Eller var det den første?På sociale medier

Du har lejet et lokale i Latinerkvarteret, hvor du udstiller dine akvareller, men der kommer ikke nogen gæster, ud over dine forældre. Du overvejer at lave en Facebook-invitation, men har det selv svært med de folk, der forurener nettet med deres egen promovering – og garderer sig med en ironisk tone, så den ikke virker for tyk. Desuden frygter du, at de eneste, der vil reagere, er klassekammerater fra folkeskolen, og dem orker du ikke.

I sengen

Du fantaserer om at hoppe med på anilingus-bølgen, men ved ikke helt, hvordan du skal foreslå din kæreste det. ”Skaat …” forsøger du. Du ender med at tænde et duftlys og give hende en gang nakkemassage. 

Til lønforhandlingen

Du har hørt, at en kollega får mere i løn end dig, og fortæller forsigtigt din chef, at du godt kunne tænke dig det samme. Du får at vide, at desværre er der ikke penge til det i firmaet. Desuden har I jo en målsætning om at vækste 20 procent. Men måske næste år. Det kan du selvfølgelig godt forstå, og du har jo sådan set også været på barsel og haft indtil flere sygedage i løbet af det seneste år. Du aftaler at gå op i timer, men blive på samme løn.På løbeturen

En pitbull kommer ud af buskadset som skudt fra en armbrøst. Dens kæber låser om din læg, og du falder til jorden med et skrig. Så kommer dens ejer og hjælper med at vriste den fri fra dit ben. Hunden knækker en tand. Du undskylder og tilbyder at betale tandlægeregningen.

Til middagsselskabet

Du har din nye kæreste med til nytårsmiddag, og hun er hot. En fyr, du ikke kender, sidder på hendes anden side. Halvt inde i hovedretten lægger han sin arm omkring hendes talje. Din kæreste giver dig en albue i siden, men du lader som om, du ikke har set noget. Da I er på gaden for at fyre krudt af, står hun i udkanten af gruppen og råsnaver med fyren. Du går hjem uden at sige farvel, der er jo ingen grund til at skabe en scene.LÆS OGSÅ: Sådan brillerer du til jobsamtalen

LÆS OGSÅ: 4 succesfulde mænd giver 4 råd til arbejdslivet

LÆS OGSÅ: Buschauffør i 5A: "Jeg får fingeren mange gange i løbet af en dag"