”Den arrogance, de danske cykelejere udviser, når de lige skal markere, at de selvfølgelig har fortrinsret, irriterer mig” scroll-down

”Den arrogance, de danske cykelejere udviser, når de lige skal markere, at de selvfølgelig har fortrinsret, irriterer mig”

Hvad er det med danskerne og deres cykler? Hvorfor tager folk endda deres tohjulede med, når de kører i tog? Er de fanatiske, danske cyklister blot vikinger i nye klæder? Og kommer det til at kamme helt over, nu hvor Tour de France skal begynde i København, spørger den cykelskeptiske, britiske journalist og forfatter Michael Booth, der har boet i Danmark i over 20 år.

Af Michael Booth
Foto: Kasper Kristoffersen
Mennesker Euroman

Sidste gang, jeg kørte på cykel, svulmede min venstre testikel pludselig op. Jeg cyklede rundt på den japanske ø Hokkaido, og min testikel nåede efterhånden op i noget, der størrelsesmæssigt svarede til en mango. Konsekvenserne af dette var mange, og ingen af dem var videre behagelige.

De inkluderede blandt andet, at 1) mindst en håndfuld fremmede mennesker inspicerede mine ædleste dele tre gange over en periode på en måned, 2) min kønsbehåring blev barberet af en kvinde, hvis navn jeg aldrig fik fat i, 3) den nederste del af min krop blev afskærmet med et forhæng, lige som det man bruger, når vordende mødre får foretaget et kejsersnit, 4) lægerne og sygeplejerskerne talte om mig, som om jeg ikke rigtigt var til stede i rummet, 5) mine genitalier, omend i blot et par uger, antog en dyb, sort farve.

Jeg skal skynde mig at pointere, at hele hændelsesforløbet her ikke udløste nogen nævneværdig modstand i mig mod at cykle. Jeg har nemlig aldrig været særligt begejstret for at cykle. Ser vi bort fra de miljømæssige og helbredsmæssige aspekter i et øjeblik, er det jo et faktum, at meget få rejser bliver bedre af at cykle i stedet for at tage bilen. Hånden på hjertet: Du ved også godt, at det er sandheden.

Måske en trilletur i frigear ned over en eng i Alperne på en solrig sommerdag med en picnic-kurv bagpå ville være en okay ting at foretage sig på en cykel. Men jeg vil stadig foretrække en Range Rover any day.

Se, hvad vi ellers skriver om: Cykelløb og Cykling