To af medielandskabets mest betydningsfulde figurer har slået sig sammen, 30 år efter de arbejdede sammen for første gang. Men hvorfor lige nu? scroll-down

To af medielandskabets mest betydningsfulde figurer har slået sig sammen, 30 år efter de arbejdede sammen for første gang. Men hvorfor lige nu?

Hvad kan Casper Christensen og Mikael Bertelsen lære af hinanden? Det har vi talt med dem om, og det handler om ærlighed, venskab, mod, utilstrækkelighed og Gud. Og en lillebitte løgn.

Af Oliver Bodh Larsen
Foto: Petra Kleis. Styling: Kenneth Pihl Nissen. Grooming: Ayoe Nissen.
Mennesker Euroman

CASPER CHRISTENSEN ER drejet rundt på den stol, han sidder og bliver sminket i.

”Kender du Mikael Bertelsen?” spørger han og kigger op.

Vi er i et fotostudie i København. Hans hår og skæg er efterhånden ren og skær lysegråt. Skægget er kraftigt, særligt ned over hagen. Han ser frisk og frimodig ud, godt glimt i de blå, nu 54-årige øjne, men han har selvfølgelig også undergået en menneskelig selvransagelse den seneste håndfuld år: Han har været igennem et terapiforløb på MDMA, er blevet far til to små drenge, Jagger og Cooper, og så bor han og kernefamilien nu ikke længere i en knaldvilla ud til Øresund, men på et landsted oppe omkring Tikøb i Nordsjælland med tilhørende fem hektar jord, som hans kleppert af en gårdhund, en etårig Broholmer ved navn Bådsmand, går og vogter over. (Bådsmand er så tung, fortæller Christensen, at hvis den rejser sig op ad ham, så vælter han simpelthen bagover).

”Jeg vil bare sige allerede nu, at Mikael har det med at fortælle mange og meget lange anekdoter,” siger han. ”De kan godt tage op til 40 minutter.”

Tyve minutter senere dukker Bertelsen op. Han bærer en undskyldende mine.

”Det er det eneste, du ikke må skrive – at jeg er kommet for sent! Det gør jeg normalt aldrig,” siger Bertelsen og giver sig så til at forklare. En forklaring, der efterfølgende skal vise sig kun at være delvist sandfærdig.

Han havde ventet og ventet, fortæller han, på sin taxi fra kørselstjenesten Viggo. Tiden løb, og den løb, og da den var blevet så ubehjælpsomt fremskreden, at han umuligt ville kunne nå herhen til tiden, havde han ringet for at høre, hvad der var galt. Bilen var gået i stykker, fortalte chaufføren beklagende, hvorfor Bertelsen i stedet måtte ile afsted i en lånebil.

”Har du ikke selv en bil?” spørger Christensen, stadig med frisørforklæde på, fuldstændig afslappet foran spejlet, nu ved at få sin frisure trimmet.

”Jo,” svarer Bertelsen. ”Men den er på værksted, og min kone har den anden.”

”Det er derfor, jeg mener, at man skal have tre biler,” replicerer Christensen.

Mikael Bertelsen og Casper Christensen mødte hinanden for første gang for 30 år siden. Bertelsen lavede radio på Danmarks Radios Ungdomsredaktion og havde gjort det i et par år, da den et år yngre og stand-uppende Casper Christensen blev hyret ind som vært.

Statsradiofonien var dengang et rigidt system, påpasseligt og meget ordentligt, og Bertelsen havde indfundet sig efter rammerne i en sådan grad, at hans venner, når de hørte ham i radioen, slet ikke syntes, de kunne kende ham. Men så kom Casper Christensen. Ladet med oprørstrang og frækhed og amerikanerselvtillid. De besad, fandt de hurtigt ud af, begge to en ekstrem eksperimentvillighed.

Programmet skulle hedde ’Tumult’, og konceptet var, at der ikke var noget koncept; lyttere kunne bare ringe ind med diverse mere eller mindre opsigtsvækkende historier, Casper Christensen mødte ind to minutter før tid, og så var der ellers freestyle direkte ud i æteren. Lyder det ret … almindeligt?

Dengang var det fuldstændig uhørt og at betragte som noget nær en dødssynd (deres egne ord). På et tidspunkt indførte de en regel om, at de ikke måtte tale sammen, før de skulle sende. Og således gik det til, at Bertelsen – otte udsendelser henne – måtte informere Christensen on air om, at han beklageligvis var blevet fyret.

Nu – et par spillefilm, dusinvis af tv-programmer, serier og en radiokanal senere – har hangen til eksperimenter ført dem sammen på ny. Og hele vejen til Portugal. Her har de optaget programserien ’All Exclusive’, der til december har premiere på Viaplay.

Setuppet er dette: Casper Christensen indgår over et døgns tid eller deromkring i samtaler med 12 forskellige kendte og nøje udvalgte personer, danske såvel som udenlandske, mens Bertelsen indtager rollen som chauffør, pooldreng, dukkefører og redaktør. Om gæsterne ved vi seere ingenting, andet end at den første hedder Helle. Så kan du selv gætte.

Tre dage efter fotoshootet møder vi de to kreative kraftværker på Mikael Bertelsens kontor i Indre By i København.

Se, hvad vi ellers skriver om: Portræt, Casper Christensen, Mikael Bertelsen og Forsider