Ligesom det kan være en eksistentiel overvejelse, om skjorten skal ned i bukserne eller ej, kan det være værd at overveje, om ærmerne skal rulles op eller blive nede. For en skjorte er ikke bare et stykke tøj.

”En skjorte kan fortælle en hel historie om manden, der bærer den,” siger Gro Mikkelsen, der har arbejdet 9 år som personlig stylist til klikk.no. Hun fortsætter:

"Men det er ikke bare skjortens pasform, der er med til at sende forskellige signaler," mener hun. Også skjorteærmerne, særligt hvorvidt de er smøget op eller ej, kan udtrykke en hel del.

Ifølge stylist Eirik Mogseth findes der ingen faste regler, du skal følge, men han understreger, at der er en del retningslinjer, som kan være gode at have i baghovedet.


Foto: Henrik Bülow. Model: Sylvester Ulv

”Personlig er jeg mere en opsmøget type, der kan lide det afslappede look. Man skal selvfølgelig finde ud af, hvad man bedst kan lide og gå for det, men under alle omstændigheder bør man kigge på sin skjorte og på, hvordan den er konstrueret," siger Mogseth.

Han ville for eksempel afholde sig fra at smøge ærmerne op på en skjorte med manchetknapper.

”Jeg ville heller ikke folde en vældig klassisk dressskjorte op,” siger han.

Chris-Eirik Nikolaisen, afdelingsleder for ekvipering hos Ferner Jacobsen er enig.

”En formel skjorte, hvid eller blå, bør heller ikke blive smøget op i en arbejdssammenhæng eller til et møde. Ellers kan du gøre, nogenlunde, hvad du vil,” siger Nikolaisen.

Margrethe Gilboe, stylist og ejer af stylistagenturet Pudder Agency, mener, at skjorteærmer som ikke er foldet op, skaber et mere formelt og strammere udtryk sammenlignet med skjorteærmer med opsmøg.

”Det sidste giver et mere løst look, siger Gilboe og fortsætter:

”Opsmøgninger passer bedst i en casual setting, og på lidt mere hverdagsagtige og uformelle skjorter, for eksempel i denim, hør og bomuld.”


Foto: Isak Hoffmeyer. Model: Unai

Hun fortæller videre, at det selvfølgelig kommer an på anledningen.

"Du folder ikke skjorteærmerne op til et bryllup. Med mindre det er efterfesten, selvfølgelig. Jeg tror heller ikke, at man skal starte et formelt møde i Japan med at smide jakken og rulle skjorteærmerne op."

Men det betyder ikke, at man ikke kan være velklædt og oprullet, siger Gro Mikkelsen:

"Der er mange måder at gøre det på,  som kan gøre looket rigtig classy. Der er mere klasse over en langermet skjorte, som er opsmøget end en skjorte med korte ærmer. 

Hvis du vælger at smøge ærmerne op, er der bedre og dårligere måder at gøre det på, siger Chris-Eirik Nikolaisen:

”Skjorten bør rulles op til lidt under albuen, sådan at kanten på foldningen stopper der. Aldrig højere op. Over albuen bliver det lidt for militært i stilen, synes jeg. Klodsede, tykke foldninger er aldrig pæne. Vær omhyggelig og perfektionistisk med det her," siger Nikolaisen.

Hvis du derimod ikke folder skjorteærmerne op, bør du undgå ærmer, som dækker for meget af hånden, ærmekanten skal helst ikke gå til midt ned på hånden.

”Snævre skjorter, hvor knapningen er ved at sprænges, er heller ikke en vinder. Med andre ord: Lad være at gå i for små eller for store skjorter, siger Mikkelsen.


Der er ingen, der kan beundre dit flotte Tag Heuer, hvis skjorteærmet er for langt. Foto: Magnus Ekstrøm og Mads Stigborg

LÆS OGSÅ: Sådan lærer du forskel på barok og funkis: grundkursus i Arkitektur 

LÆS OGSÅ: Sæt dig op til hverdagen med jakke, skjorte og slips

LÆS OGSÅ: Sådan finder du det perfekte jakkesæt