Det er blevet efterår, og måske har du lyst til at markere det med en ny frisure? Vi har spurgt to frisører om deres bud på klipninger, der passer til årstiden – og hvad du skal holde dig helt fra:

Kim Wolff, Kipo
Blågårdsgade 10, 2200 København N

Hvordan bliver hårmoden i efteråret? 

”Håret skal være lige langt over det hele og må godt stritte lidt ud over ørene. Frisuren passer godt til den outdoor-tendens, der er i øjeblikket. Vi er mange mænd, der er begyndt at gå på jagt eller fisker, og vi vil gerne se naturlige og afslappede ud. Det fede ved denne frisure er, at den kan styles på mange måder, det er faktisk en 3-i-1’er. Du kan vælge at rode den lidt rundt på toppen, så det ser vildt ud, du kan sætte pandehåret fremad og være lidt ’loose’ eller tage det tilbage, hvor det bliver sådan noget ’smørhår’. Det vigtigste er bare, at du ikke styler håret for meget, det må ikke skinne, men brug en tør eller mat voks, så får du det naturlige look.”

”Steve McQueen har frisuren i filmen ’Bullitt’, og hvis du spørger mig, er det bare en klassiker. Den ser godt ud i noget afslappet efterårstøj, men også til et jakkesæt, og så passer den til mange forskellige mænd. Det er sådan en frisure, der får dig til at se voksen og maskulin ud."

Steve McQueen her med tilbageredt hår, hvor længden er den samme både i siderne og på toppen. Foto: Getty Images

Er der andre frisurer, du vil anbefale til efteråret?

”Der er også mange, der vælger at have den samme længde som Steve McQueen, men bare får det helt kort og karseklippet i stedet. Altså, det skal ikke være helt barberet i nakken og så med den tarvelige ø på toppen, men det fader mere ud og er blødt i det hele. Det er en raffineret korthårsfrisure, som er super fed. David Beckham kører den i øjeblikket.”

Er der en spøjs frisure, der begynder at røre på sig?

”Mullet er over i den mere spøjse afdeling, og jeg får faktisk tit henvendelser fra mænd om at lave den. Jeg ved godt, at mange har dømt den ude, men jeg synes, at den passer godt til den mere funky type, der har krøl i håret. Selvfølgelig skal det ikke være totalt 80’er-langt og heftigt i nakken og ultra kort på toppen, men bare have et touch af det, så ser det cool ud.”

Da det franske high-end-fashion-mærke Berluti holdt modeshows tidligere på året, var det en ting, at mange af de mandlige modeller havde mullet-frisuren. Foto: Getty Images

Hvilke problemer har mænd med deres hår om efteråret?

"Der er mange, som begynder at gå med hue, og så bliver håret elektrisk, hvilket er umuligt at sætte. Det handler om at finde en god voks eller shampoo, for ellers får de tør hovedbund, da den ikke kan ånde ordentlig under huen."

Hvordan har 2018 været for et år for hårmode?

”Mangfoldigt. Der er flere og flere mænd, der er friske på at prøve noget nyt af og er blevet mere bevidste end tidligere. Mænd har turdet mere i 2018. Især har jeg lavet mange farvninger - lige fra lyse striber til gråhårede mænd, der gerne vil have det tonet lidt."

Morten Andreasen, Rodeo City
Klosterstræde 16, 1157 København K

Keanu Reeves og Patrick Swayze i surferfilmen 'Point Break' fra 1991. Foto: Getty Images

Hvordan bliver hårmoden i efteråret? 

"Vi har haft en sommer, der har sparket røv, og vi er jo slet ikke vant til at blive grillet på den måde. Derfor er der mange af mine kunder, som er kede af at få klippet de lyse lokker, som solen har givet dem. Vi kan se tendensen i det, som begynder at komme nu, og det er, at mænd gerne vil have surfer-looket a la Keanu Reeves og Patrick Swayze fra 'Point Break', når de alligevel er blevet så gennemgrillet på toppen."

"I foråret dømte jeg ellers det lange hår for helt ude, men sommervejret har ændret min og kundernes holdning. I øjeblikket er fordelingen 50/50 i forhold til, hvad mine kunder kommer ind i butikken og beder dem. Det ene halvdel vil have det korte og den anden det lange."

"Surfer-looket kan stadig være kort i siderne, men hvor der er noget 'disconnection', som jeg kalder det, uden at der er tale om 'undercut'. De lyse lokker fra sommeren skal falde ned over det mørke i siderne, fordi du bliver klippet med 'fade' der og i nakken. Leonardo DiCaprio har den i 'Gangs of New York', og det ser stadig super cool ud. Du ved det lange hår, der hænger lidt ned i øjnene, og hvor du kan køre hænderne igennem, så det bliver noget  rodet hverdagshår."

"Men det er vigtigt, at surfer-håret bliver stylet ordentligt, ellers bliver det hurtigt fedtet og ser bumset ud."

Er der andre frisurer, du vil anbefale til efteråret?

"Jeg havde også dømt 'faden' fra 'Peaky Blinders' for død, men den er kommet stærkt igen denne sommer, fordi folk har haft det så varmt, at de gerne ville have det kort i siderne. Det er også bare en klassisk engelsk herrefrisure."

Foto: YouTube

Hvilke frisurer skal man helt holde sig fra?

"Undercut. Her sætter du bare trimmeren på tre millimeter og kører helt op til baseline, uden der er kommer en blød overgang som med 'fade'. Det ligner en 80 kroner-klipning med en død rotte, der sjasker oppe på toppen, og du skal ikke gå i så meget forkert tøj, før du bliver sammenlignet med en småkriminel."

Casper Christensen får her klippet undercut i 'Tæskeholdet', som frisøren på billedet allerede har i forvejen. Foto: Ritzau Scanpix

"Undercut er pivgrimt. Casper Christensen startede med at få den i 1990'erne i 'Tæskeholdet', og jeg kan huske, da han fik den, der arbejdede jeg i Kerteminde. Jeg klippede 80 procent af byens indbyggere, og vi syntes alle, at den var så mums og sparkede total røv. Når jeg tænker tilbage på den tid, er du gal, hvor jeg skammer mig."

Hvordan påvirker det koldere vejr hårmoden?

”Mænd vil altid gerne have en smule mere hår på hovedet, når vi nærmer os vinteren. Sådan så de ikke føler sig helt barberet og nøgne. Der må godt være lidt mere varme omkring hovedet.”

Hvordan har 2018 været for et år for hårmode?

"Det har været et fedt år, fordi vi frirsører har lavet så mange forskellige klipninger på grund af varmen. Der har ikke været nogen rød tråd, og vi har skullet finde vores spidskompetencer frem."