Hvilken ting i din garderobe er du gladest for?

”Jeg elsker smokinger. Det er sådan et pænt stykke tøj. Jeg bruger dem til premierer, ’Vild Med Dans’, gallaer, hvis en solodanser skal udnævnes, fest og nytårsaften. Jeg har fem styks: to sorte, en midnatsblå, en flaskefløjsgrøn og en med leopardpletter. Den sidste var fremme forleden dag, da jeg skulle til fest. Jeg kan godt lide formaliteten ved smokinger. Man kan ikke skeje så meget ud som herre, men i en smoking kan der være et cut i stoffet eller noget, der er lidt subtilt og lækkert. Min allerførste smoking var en italiensk Memento Duo, der var alt, alt for stor. Jeg var 16 år og skulle til prisoverrækkelse. Ej, hvor jeg syntes, jeg var flot. Alt i 80’erne var jo sådan noget med kæmpe skulderpuder, så jeg druknede i den og lignede en, der havde taget fars tøj på. Men fuck, hvor var jeg smart dengang.”

Hvilken ting har den bedste historie?

"Det må være en blå silkeskjorte med nogle ordentlige flipper, som har tilhørt Erik Bruhn, den store danske danser. Jeg har kun haft den på én gang, men jeg går aldrig af med den. Jeg fik den af en af Erik Bruhns gamle venner. Måske har vedkommende syntes, der var en form for ’lineage’ mellem ham og mig. Det er ikke nogen skøn sag, for den er meget 70’er-agtig, det er mere ejermanden, der knytter mig til den. Erik Bruhn var den store, guddommelige balletdanser. Han underviste mig, da jeg var barn, og han døde, da jeg var omkring 18 år gammel. Er du rigtig klog, jeg så op til ham. For en dansk danser som mig var Erik Bruhn det ypperste og det højeste.”

NIKOLAJ HÜBBE

49 år. Balletmester ved Den Kongelige Ballet. Dommer i ’Vild Med Dans’
på TV2. Tidligere balletdanser ved New York City Ballet og solodanser ved Den Kongelige Ballet. Begyndte på Det Kongelige Teaters Balletskole som tiårig.

Hvad er dit værste køb?

”Et par lysegrønne krokodilleskindshyttesko fra Patrick Cox. Det var i 90’erne, da Patrick Cox var på sit højeste og havde åbnet en butik på Madison Avenue i New York. De kostede det hvide ud af øjnene. Jeg købte dem og tænkte: ’Wow, jeg er den smarteste løve i junglen.’ Men lysegrønt og mig og mine hvide ben … det var forfærdeligt. Forfærdeligt. Det så ud som om, jeg havde to snotklatter på fødderne. Jeg havde dem på en enkelt gang til et par meget, meget stramme lysegrønne bukser. Og mig og lysegrøn? Det er lige præcis den værste farve til mig. Jeg lignede en betændelse. Men smart var jeg i fem minutter. Jeg kunne ikke skille mig af med dem, fordi de var så rock ’n’ roll-outrerede, men på et tidspunkt røg de nu alligevel til noget velgørenhedsgenbrug.”

Hvilken ting er du mest ærgerlig over at have mistet?

”Et pisseflot italiensk tørklæde, jeg købte i en lillebitte by i Norditalien, hvor der var en brandsmart butik. Det var ikke særlig dyrt, og jeg ved ikke, hvor jeg har mistet det. Jeg har klattet det væk på en restaurant, i et fly eller på et hotelværelse. Jeg elskede det tørklæde. Det var så pænt, blåt og lidt hippieagtigt. Jeg brugte det til alt. Det var bare ’when in doubt – smid det på’. Jeg nåede at have det i et par år, og vupti, så var det væk.”

Hvad vil du gerne føje til din garderobe?

”Jo ældre jeg bliver, jo mindre pyntesyg bliver jeg. Jeg tror, jeg har 200 skjorter, så mange, at jeg har nok til en hær. Jeg har en garderobekarnap til alt mit kluns, og engang imellem tager jeg en ordentlig tur og smider en masse af det til Røde Kors. I reglen er mine yndlingsskjorter sådan nogle med cowboyknapper. Jeg elsker trykknapsskjorter, og de behøver ikke lige være strøget.”

LÆS OGSÅ: Her er de fem stærkeste trends du skal holde øje med til efteråret