Prøv Euroman kvit og frit i 14 dage

Nike Air Max 97 Silver Bullet

Største sneakers i historien: Nike Air Max 97 Silver Bullet Nike Air Max 97 Silver Bullet

Ikoniske sneakers del 1: Nike Air Max 97 Silver Bullet

Nike Air Max 97 Silver Bullet lignede noget, der var lavet af NASA, da den kom på markedet for lidt over 20 år siden. Den ligner stadig et besøg fra fremtiden og er revet væk ved to relanceringer inden for det sidste år.

Selv astro-branchen troede, at sneakerdesigneren Christian Tresser havde været på industrispiontogt i NASAs Space Center i Houston, da Air Max 97 kom på markedet for tyve år siden – på samme tid som kitsch, ironi og retro-referencer til 1970’erne lagde sig tungt som et vådt vattæppe over hele verden.

Men Christian Tresser havde hverken kigget mod Houston, rummet og slet ikke tilbage mod 1970’erne. Han havde været i Japan. Japanerne har altid været et par skridt - eller tyve år - foran firstmoverne på design-fronten, og Christian Tresser forelskede sig i højhastighedstoget Shinkansen, som er den direkte inspiration til Nike Air Max 97. 

Det japanske tog hedder ’bullet train’ på engelsk og har kørt science-fiction-agtigt hurtigt siden 1964, hvor det kom på skinner i forbindelse med OL i Tokyo. Christian Tresser overførte togets strømlinede design til Air Max 97, tilførte sølvfarve med reflekterende linjer, som gav skoen et ”glow” ude fra ydre rum især i mørke - og satte det på ”skinner” af en gennemsigtig, tyk luftpude med futuristisk struktur.

Resultatet blev en klassiker og et ikon, en af Nikes mest hypede og eftertragtede modeller nogensinde. Da modellen endelig blev genudsendt sidste forår, blev den revet væk, og da Nike forbarmede sig over masserne i november-december og genudsendte den en sjælden anden gang, var efterspørgslen ligesom i filmen ’Mission Julegave’ fra 1996, hvor Arnold Schwarzenegger er desperat for at skaffe det års hysterisk udsolgte legetøjsdille.

To af sidste års mest omtalte og hypede udgivelser overhovedet inden for livsstilsgenren var fortsat futuristiske Nike Air Max 97 Silver Bullet og Blade Runner 2049, opfølgeren til Ridley Scotts revolutionerende klassiker fra 1982, med Ryan Gosling og Harrison Ford i hovedrollerne.

Som en kulturhistorisk parallel til den japansk-futuristiske inspirationen bag Air Max 97 blev Blade Runner-instruktøren Ridley Scott i 1987 kontaktet af Michael Douglas, der var blevet slået omkuld af Scotts science fiction-univers og ville have Scott til at lave filmen Black Rain med sig selv som producent og hovedrolleindehaver.

’Black Rai’n skulle foregå i Japan i samtiden (1980’erne), men den skulle ligne Blade Runner, der foregår 35 år ude i fremtiden (Los Angeles, 2019). Det første Michael Douglas spurgte Ridley Scott om, var, præcis hvor i Tokyo, han mon havde optaget Blade Runner. Ridley Scott svarede, at han aldrig havde været i Japan.

 

Air Max 97, der oprindelig skulle have heddet Air Total Max 3, blev særligt populær i Europa, og selvfølgelig i Japan, hvor de sygeste sneakerheads bor. Allerede i 1997 blev Silver Bullet udsendt i en sort/neongul/metallisk sølv-model, kun i Japan. Siden kom adskillige farvevarianter af Air Max 97, og i januar 2018 udsendte Nike en helt sort udgave.

Da Nike i 2001 udgav en slip-on version uden snørebånd, var tiden dog ikke klar til det. Puristerne sværger til den originale sølvfarvede inkl. sølvsnørebånd, direkte fra fremtiden.

LÆS OGSÅ: 15 sneakers til foråret

LÆS OGSÅ: Nu kommer Nikes konkurrent til Boost

LÆS OGSÅ: Modeserie: Rule Britannia