Hvad skal vi have på fødderne i 2017? Det har vi bedt en række danske modemænd om at give os svaret på. Men svaret er ikke entydigt. For meget er tilladt i skomoden anno 2017.

Den helt store trend er komfort.

“Danske mænd er meget komfortabelt anlagte. Grundlæggende er vi glade for sko, der er rare at gå i,” siger Frederik Lentz Andersen, der er Senior Fashion Director på Euroman.

Derfor bliver det igen klassiske sneakers, der kommer til at dominere modebilledet. Især den hvide tennissko løber ingen steder.

NikeLab Air Zoom Tennis Classic X Fragment til 1.250 kroner. 

“De hvide tennissko med rund snude er en sko, vi virkelig har taget til os i vores daglige garderobe. De skal være klassiske, rene og med maks et logo på. Det er for eksempel Common Projects, der har gjort dem rigtig store,” siger Euromans modeboss.

Acne Adrian TurnUp white til 2.495 kroner. 

Kevin Walter, der er indkøber hos Norse Store i København, mener, at firmaerne kommer til at løbe videre med de succeser, de havde i 2016.

Han nævner især tre mærker inden for sneakers, der igen kommer til at dominere, hvad vi har på fødderne i år. Nike, Adidas og New Balance.

Adidas NMD_XR1 PK til 1.300 kroner. 

“Hos Nike ser vi Air Woven og Air Max 97 komme tilbage. Adidas er stadig meget på NMD og Ultra Boost. New Balance har nogle stærke genudgivelser på deres 1500-model, og deres 991-model er heller ikke til at komme udenom,” siger Kevin Walter.

New Balance M1500UKG til 1.300 kroner. 

Udover de klassiske sneakers får luksusudgaverne fra de store modehuse også en større plads i modebilledet i 2017.

Gucci Ace Watersnake-Trimmed Leather Sneakers til 4.088 kroner. 

“Det er luksusudgaven af sneakers. Man kan få et par Stan Smith til 800 kroner, men så er der pendanten til dem, der er mere velhavende eller gerne vil udstråle at være det. Det er Gucci, Louboutin, Valentino og Alexander McQueen,” fortæller Frederik Lentz Andersen fra Euroman.

Virgil Nicholas, der har livsstilsbloggen Virg The Bird, mener også, at man skal holde øje med, hvad de store modehuse har gang i med hensyn til deres skodesign.

Prada Sneaker White+Baltic Blue til 3.866 kroner. 

“Personligt vil jeg glæde mig til at følge Maison Martin Margiela, Prada og Gucci, fordi de på hver deres facon har en forrygende evne til at holde sig smarte og toneangivende uanfægtet trenden og samtidig levere en ekstremt holdbar kvalitet hver gang,” siger Virgil Nicholas.

Maison Martin Margiela Replica Low Sneakers til 2.500 kroner. 

Derudover kommer 2017 også til at byde på de mere nørdede sneakers fra mærker som Asics, New Balance, Reebok, Nike og Adidas. Her bliver løbesko med futuristiske præg en vigtig tendens, siger Frederik Lentz Andersen. Det kan for eksempel være sneakers med reflekser, i primeknit eller uden snørrebånd.

Asics Men's Gel-Nimbus 19 til 1.340 kroner. 

“Mange vil klassificere de her sko som deciderede grimme. De er måske ikke æstetisk smukke, men de har en kant eller en nerve, så de meget tydeligt står ud,” siger han.

Nike Sock Dart Premium Mesh Sneakers til 1.040 kroner. 

Her spår Kevin Walter fra Norse Store, at især New Balance bliver en stærk spiller på den lange bane.

New Balance M991NV til 1.550 kroner. 

“Jeg kan fornemme, at den gode kvalitet så småt bliver sat på dagsordenen igen. Velkonstruerede sko, der kan få lov til blive pænere med tiden. Og der mener jeg, at New Balance har de stærkeste kort på hånden,” siger Kevin Walter.

Nike Zoom Mercurial X1 FK til 1.650 kroner. 

Sneakers er blevet accepteret af den danske mand, hvad enten det er på fødderne af en gymnasieelev eller en højtstående direktør. Derfor tror Virgil Nicholas, at der snart kommer en form for modreaktion på den trend.

Vetements x Reebok Pump Supreme DSM Exclusive til 2.795 kroner. 

“Jeg tror, modreaktionen kommer til at bestå i endnu flere skæve looks i gummisko, som kun holder for de få, og så en tendens til at mange igen vil kigge mod klassisk fodtøj i nye klæder: opdaterede udgaver af eksempelvis Chelsea boots, broguen og desert boots,” siger han.

Common Projects Chukka w/Crepe Sole til 3.200 kroner. 

Frederik Lentz Andersen fra Euroman er helt enig i, at Chelsea- og desert boots bliver rigtig store til foråret.

“Et dansk mærke som Garment Project har haft stor succes med deres Chelsea-modeller. De er sindssygt populære nu, og de kommer også til at eksplodere her til foråret,” siger han.

Garment Project Chelsea Boot Tobacco Suede til 2.000 kroner

Farverne grå, brun og sand giver en god kontrast til sort tøj, understreger han. 

Virgil Nicholas mener, at ruskind generelt kommer til at fylde meget i 2017.

“Vi ser helt sikkert mere til ruskind, flere bomulds- og uldblandinger og glat læder. Tager jeg ikke helt fejl, kan vi vist godt forvente, at lærred igen begynder at blande sig i mængden,” siger han.

Sidst, men ikke mindst, kommer vi til at se herresko i den finere afdeling med en mere chunky bund, fortæller Frederik Lentz Andersen.

Eytys Kingston til 2.675 kroner. 

“Mange mænd har svært ved at forene sig med at stikke fødderne i nogle små, smalle, sorte sko med en tynd lædersål. Det kan se lidt fimset ud. Man kan komme til at ligne John Travolta i Saturday Night Fever. Men der er en masse mærker som Church’s, Tricker's eller Alden, som har en meget bred og chunky sål. Det giver dem et mere militant udtryk, og gør dem mere maskuline.”

Alden Plain Shoes til 5.800 kroner. 

Virgil Nicholas formulerer det sådan her:

“Vær ikke bleg for at udskifte gummiet med noget læder til en afveksling; du vil være først i klassen og smartest på kontoret.”

LÆS OGSÅ: Adidas introducerer den futuristiske ’Springblade Solyce’-model i en lækker sort variant

LÆS OGSÅ: Se teaser for den nye sportskollektion fra H&M

LÆS OGSÅ: Forårets 9 vigtigste tendenser